dinsdag 16 juni 2015

Zelf broodbeleg maken!

Een van de dingen die echt wel wat gezonder kunnen is mijn broodbeleg. Ik ben niet zo'n fan van kaas, en vlees eet ik dus weinig tot niet, dus tsja... dan blijft zoet beleg over. Pindakaas, hagelslag, appelstroop.... Er zit niet echt veel gezonds in! Bovendien zit ik elke dag op 60% van mijn kcal uit koolhydraten en dat wil ik ook wat naar beneden krijgen, maar zonder vlees te eten!

Daarom wil ik voortaan proberen om wat vaker zelf broodbeleg te maken! Lijkt me leuk en bovendien is het denk ik het gezondste wat je kunt eten op brood, want: geen E-nummers en je weet precies wat erin zit! Beter toch?!

Afgelopen weekend maakte ik dus een spread van avocado, feta en geroosterde paprika. Super-, superlekker!! Die houden we er dus zeker wel in! Verder heb ik ook al een poosje een recept opgeslagen voor spicy tomatenjam! Dat klinkt ook echt heel erg lekker, dus die ga ik binnenkort ook eens maken, denk ik!

Maken jullie wel eens zelf broodbeleg? En zo ja: wat is je favoriete recept? Ik kan nog wel wat extra inspiratie gebruiken! :D

15 opmerkingen:

  1. Ja, kikkererwtenspread, pittige wortelspread, bonenspread, dat soort dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik maak vruchten- en groentenspread zonder suiker bv sinaasappel/gember, appel/aardbeien (met marmello) Groene tomaten met ui en rozijnen, geitenkaas met walnoot en een beetje honing, plakjes radijs met peper en komkommersalade, plakjes rode biet met gegrilde aubergine. Gegrilde haloumi, verse roomkaas met kruiden. Notenpasta van pinda's en cashewnoten (ongezouten) Mogelijkheden genoeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij maken wel eens aardbeien jam of frambozen jam uit onze eigen tuin. Pindakaas schijn je ook zelf te kunnen maken maar dat heb ik nog niet gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is zelfs nog nooit bij me opgekomen moet ik bedenken. Hoewel ik ooit wel eens bramen jam heb gemaakt. Dat is natuurlijk ook broodbeleg!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Neem de wortelpulp van Sander z'n sapje. Beetje mayonaise erdoor en een beetje (goede kwaliteit) kerriepoeder. Heerlijk! Ik merk dan wel dat niet alle supermarkten even goede kwaliteit worteltjes verkoopt, vooral die van AH zijn erg waterig.
    Ook met bietenpulp kan je een lekkere spread maken. Mierikswortel en dragon erdoor en wat olijfolie om het smeuïg te maken. Eventueel nog een beetje nep-feta erover verkruimelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Grappig, gebruik je tomaten? Boordevol E621, Citroenen? E230.
    Al eens de ingredienten van een sinaasappel bekeken?

    Er zijn vele Enrs die we gewoon dagelijks gebruiken, met dezelfde reden als fabrikanten. E wil gewoon zeggen dat de stof op veiligheid is onderzocht, in tegenstelling tot de vele duizenden andere stoffen die we ook eten die niet zijn onderzocht en waar dus geen veiligheidslimiten voor bepaald zijn, maar die mogelijk wel schadelijk zijn.

    Met dit in mijn achterhoofd eet ik zelf ook het liefst zo puur mogelijk, maar zonder Enrs zal het niet zijn. een drup citroensap door de appels van de appeltaart zorgt nu eenmaal voor een beter uiterlijk, hetzelfde als je het door je avocadomouse doet.

    En natuurlijk zijn er stoffen die je beter kunt vermijden, maar dat heeft niet meteen een E nr.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je maakt een goed punt, E nummers zijn niet per definitie slecht (voorbeeld E300 = vitamine C). Wat niet klopt in je verhaal: E nummers zijn TOEGEVOEGDE stoffen. Een citroen die je van de boom plukt kan dus geen Enrs bevatten, zelfs al zit-ie bomvol vitamineC.

      Verwijderen
    2. Het ligt nog iets genuanceerder, als het al van nature in het product zit en je er nog iets aan toevoegd moet je het totaal melden, dat mag als E nr, maar je mag ook de hele naam schrijven. Dan zijn er nog allerlei uitzonderingen zoals bv dat een toevoeging die geen werking meer heeft in het eindproduct hoef je niet als ingredient te melden. De stof zit er wel in, zo zullen in bv kaas de conserveermiddelen van het stremsel zitten. Maar die hoeven niet gemeld te worden.
      Ik benoem de natuurlijk aanwezige stoffen bewust als Enr om duidelijk te maken dat het precies dezelfde stoffen zijn. En dat daarom zonder Enrs eten niet zal gaan zonder je zeer te beperken.

      Verwijderen
  7. Ah, dat is een goeie! Ik kijk even mee hoor ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik maak het eigenlijk nooit zelf, maar het is misschien wel een idee. Zo'n spread kun je ook wel in kleine hoeveelheden maken, lijkt me. Dat is hier namelijk vaak het grootste; 'verse'/gezonde dingen gaan niet superlang mee en ik eet niet megaveel brood, dus het komt hier gewoon niet op.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank, Sandra, voor de link naar mijn blog. Fijn dat de spread je zo bevallen is. Ik ben zelf ook steeds zoekende naar het ideale broodbeleg. In de zomer zijn er gelukkig tomaatjes, radijsjes. In de winter maak ik nogal eens pittige pindasaus, die eet ik dan ook als smeersel op brood.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Pesto op een geroosterd broodje.
    Plakjes fruit. Of geprakt fruit. Zonder extra suiker.
    Komkommer met een beetje yoghurt en wat kruiden.
    Een gebakken ei. Met wat sambal of curry.
    Gebakken ui met kerriepoeder.
    Brood roosteren met een teentje knoflook erover wrijven en een klein beetje goede olijfolie erop.
    Tapenade.
    Sla, ei en tomaat. Eventueel een likje mayo of kruidenboter.
    Haring in tomatensaus. Tonijn uit blik, met wat gesnipperde groente.
    Een klein beetje zalmfilet met kruidenzout.
    Naast dat ik regelmatig zelfbereid vlees op brood doe ben ik gek op kaas. Geitenkaas, schapenkaas, roodschimmel, blauwschimmel, zacht, hard, oud, overjarig, italiaans, spaans frans, engels, roemeens, Zwitsers, nederlands. Als het maar geen jonge Goudse, jong belegen edammer of belegen Nederlandse kaas is. Dat vind ik vies, net als plastic kaas ( cheddar ).
    petra

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Humus met kiemen.
    Wat klein gesneden olijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Beleg vind ik zelf ook moeilijk. Wij hebben die gewoonte niet, dus meestal is het dan gewoon koude groenten met brood of koude pasta. Wanneer je lekkere dingen vindt, zeker posten, dan word ik ook wat aangemoedigd.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)