dinsdag 19 juli 2016

Een confrontatie met afval

Vanochtend zat ik al om kwart voor 7 op de fiets. Als ik om 7 uur vertrek ben ik ook wel op tijd, maar moet ik me haasten, en zeker als het wat warmer is heb ik daar gewoon geen zin in. Maargoed. Zodoende was ik dus al heel vroeg in het bos en ben me echt een hoedje geschrokken. Ik was er namelijk voordat de schoonmaakdienst van de gemeente er was. Caramba! Wat een rotzooi was het!

Flesjes, plastic bordjes, wegwerp-BBQ's, plastic vorkjes, verpakkingen van chips... Alles lag op de grond. De meeuwen hadden ook nog eens een aantal vuilnisbakken open weten te krijgen en dus was het echt een grote ravage. Ik was echt in shock en belde Sander om het te vertellen, maar die wist me te vertellen dat het er regelmatig zo uitziet 's morgens vroeg :( Het deed me echt denken aan van die foto's die je wel eens ziet van plastic soep.

's Middags op de terugweg was de reinigingsdienst langs geweest en was alles weer als vanouds. Er zaten een aantal gezinnetjes te picknicken. Zouden zij weten dat het een paar uur geleden nog zo'n zooi was waar ze nu gezellig zaten?!

Het zette me wel aan het denken. Eigenlijk worden we haast nooit met afval geconfronteerd. Je gooit het in de prullenbak om het maar uit zicht te hebben. Maar pas na zo'n smerige ervaring als vanmorgen kwam bij mij opeens weer binnen dat we eigenlijk best wel een afval-probleem hebben!! Als er in 1 dag al zoveel afval weet te verzamelen van een paar picknickende en barbecueende mensen, hoe erg moet het dan op landelijk niveau zijn?!

Daarom wil ik in elk geval weer wat beter op gaan letten qua afval. Ik heb een paar ideetjes op een rijtje gezet en hoop ook anderen te inspireren om hier beter op te letten.

Refuse:
  • Plastic tasjes weigeren, een eigen tasje meenemen.
  • Eten van gewone borden, geen wegwerpbordjes gebruiken. (Je kan ook gewone borden meenemen als je in het bos BBQt. Misschien wel wat meer werk, maar wel beter voor het milieu!)
  • Zo min mogelijk onderweg eten, want hier komt ook altijd een hoop afval bij kijken
  • Nee-nee sticker, zodat je geen foldertjes krijgt
Reduce:
  • Minder vaak nieuwe producten kopen
  • Zuinig zijn met energie
Re-use:
  • Waterflesjes hervullen in plaats van weggooien
  • Enveloppen hergebruiken, bijvoorbeeld als boodschappenbriefje of knutselmateriaal
  • Doosjes, potjes enz. ook gebruiken als knutselmateriaal
  • Spullen naar de kringloop of op Marktplaats zetten ipv weggooien

Recycle
  • Plastic scheiden
  • Blikjes scheiden
  • Papier scheiden
  • Groen afval scheiden

Dit zijn zo de ideetjes die direct in me opkomen. Andere ideeen zijn ook zeker welkom!


PS: er komt net een pakketje van Sander binnen wat hij online had besteld. Dat is ook nog een goeie. Bij online bestellen krijg je ook vaak veel verpakkingsmateriaal. Hier zou toch ook wat mee te doen moeten zijn, lijkt me? Als is het maar dat je de dozen terug in kunt leveren ergens, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt... Maar ik twijfel wel wat nou minder belastend is voor het milieu: internetshoppen of echte winkels? Ik weet het eigenlijk niet...

15 opmerkingen:

  1. Op zich eens, behalve het hervullen van flesjes water. Dit is slecht voor de gezondheid. Dan kun je beter een klean kanteen nemen die je elke dag vult.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor flesjes water kan je beter een bpa vrije fles nemen.
    Doosjes van online bestellingen gebruik ik om zelf spullen mee te verzenden.
    De Coolblue dozen die wij hebben doen nu dienst als verhuisdoos :-).
    Verder ben ik het met je eens over de afvalberg. Hier nu de discussie over wasbare luiers. Heb al wasbare billendoekjes en hoop dat manlief nog overstag gaat wat de luiers betreft. Billendoekjes gebruik ik nu om de papegaaienpoepjes mee op te ruimen maar dat worden dus oude dweilen. (En dan gaan we van een halve vuilniszak in 2 weken naar n halve in 3 weken.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaa! Wasbare luiers! Wij zijn helemaal fan :) Als je fb hebt, kun je lid worden van de groep Wasbare luiers. Daar kun je meelezen en tips vragen.
      Mariska

      Verwijderen
  3. Ja wij doen alles alleen het recyclen behoeft nog verbetering. Of nou ja het gaat hier eigenlijk op het moment op 1 grote hoop zo de stort op. Dat kan beter. Ik weet het.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Daan, wat jij in het bos ziet is gewoon weggepleurd door de medegebruikers van het bos. Fietsers, wandelaars, joggers, skaters en noem maar op. Denk je dat die thuis het afval scheiden? Was de skate-avond niet door het bos gegaan? Moet je zien wat er bij ons in de wijk naast de afvalcontainers staat. Er gaat elke dag wel een mail naar de gemeente.gr.Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier ook een klean kanteen als waterfles...beter dan een plastic fles steeds hervullen.

    En in onze gemeente mogen plastic/drinkpakken/blik bij elkaar. Groen afval en papier. En dan scheiden we ook glas en frituurvet.

    En (zoveel als lukt) wasbare luiers natuurlijk :) al is het nu blotekontenweer en een potje!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als we al ons afval op een hoop zouden zien, dan zouden veel mensen enorm schrikken denk ik! Wij doen wat we kunnen, maar ik gebruik wel gewone luiers. Toch zitten onze afvalbakken (gft,restafval,papier en plastic) nooit vol, terwijl sommige buren altijd extra zakken naast de bakken zetten... ik begrijp nooit hoe ze zoveel afval kunnen hebben ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb precies hetzelfde! Wij zetten onze restafvalbak maar 1x in de 2 maanden aan de weg en dan zit hij nog niet eens vol, maar de buren zetten hem gewoon eens per 2 weken aan de weg en dan hebben ze nog extra zakken! Hoeveel zooi koop je dan?!!

      Verwijderen
  7. Pff belachelijk dat mensen hun eigen troep niet opruimen. Het is zo'n kleine moeite om alles schoon te houden.

    Hier hebben we in onze gemeente sinds een aantal maanden de mogelijkheid om plastic, sappakken en glas ondergronds in te zamelen. Het scheelt een hoop afval in de container en het kan gemakkelijker gerecycled worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kijk eens op www.dopper.com (ook te koop bij de wereldwinkel)
    Sinds wij deze hebben, kopen we geen flesjes meer. Zelfs niet toen we aan de andere kant van de wereld waren: we vulden onze doppers daar zelfs gewoon met kraanwater:)
    Kan uit elkaar en in de vaatwasser. Is van gerycled platsic en bpa vrij volgens mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ze hebben eens gezegd.5 stukken afval per dag oprapen scheelt de hele berg afval. Ik probeer dagelijks trouw mee te doen. Al het niet lukt ga ik voor een tweede dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is naar om te zien he. Ik ren 's morgens vroeg wel eens over het strand en dan schrik ik me ook rot. Alle achtergelaten schepjes en emmertjes neem ik mee, daar is altijd wel een kindje blij mee te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb de dag na dat dit gebeurde even met de mannen van de gemeente staan praten. Zij gaven aan dat de meeste mensen hun afval netjes weggooien, maar dat ze het er bij hun gemeente-bazen niet aan het verstand krijgen dat er gewoon te weinig containers zijn. Gevolg is dat mensen het naast de container neerzetten, waarna meeuwen en ander ongedierte het over de hele picknick plaats spreiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik probeer alles goed te scheiden thuis, maar momenteel verblijven wij op een resort in het buitenland. In het gebied rondom het zwembad wordt er plastic borden en bekers gebruikt wat kan worden hergebruikt, maar de mensen hebben ook de optie om zelf hun drinken te tappen ipv naar de bar te lopen en hier wordt wegwerp plastic qebruikt. Je snapt natuurlijk wel dat mensen geen zin hebben om in de rij te staan en er is dus heeeel veel plastic. Zo zonde. Maargoed mijn plastic drinkflesje wordt ook iedere keer weggegooid door de schoonmaakster terwijl ik die wil hergebruiken. Dus voor ik nu de kamer verlaat verstop ik mijn flesje. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het verpakkingsmateriaal dat je over hebt van online bestellingen kun je, als het nog heel en schoon is, wellicht kwijt aan mensen met een webshop. Dat scheelt de online ondernemer geld, jij bent het kwijt én het wordt opnieuw gebruikt! Ben er zelf altijd erg blij mee!

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)