zaterdag 9 juli 2016

Elektrische fiets: jeej of nee?

De laatste tijd zit ik er steeds vaker aan te denken om (op termijn!) een elektrische fiets te kopen. Het lijkt me echt ideaal voor het woon-werkverkeer. Je fietst toch net iets sneller en met minder moeite, waardoor ik dan niet meer bezweet op het werk aan zou komen. Bovendien is het direct een mooie oplossing voor het stroom-overschot dat we lijken te krijgen door de zonnepanelen. Al is dat natuurlijk ook nog even de winter afwachten, maar op het moment hebben we flink wat overproductie in elk geval!

Maar.... een elektrische fiets is natuurlijk wel een flinke aanschaf. Niet iets dat ik zomaar even ga kopen. Dus wordt er voorlopig nog wel even gewikt en gewogen voordat ik eventueel op aanschaf zou overgaan. Tot ik de knoop doorhak zal ik in elk geval wat geld van mijn eigen 'zakgeld' opzij gaan zetten en me alvast verdiepen in het fietsenplan van het werk.

Voordelen van een elektrische fiets:

  • Ik zal vaker de fiets pakken, ook voor langere stukken, waardoor ik weer kosten voor het openbaar vervoer zal besparen
  • In principe is het gratis brandstof, omdat we momenteel meer opwekken dan dat we verbruiken
  • ....

Nadelen van een elektrische fiets:
  • De aanschafprijs
  • ...

Wie heeft er nog meer wel eens nagedacht over een elektrische fiets? Of heb je er misschien zelf al eentje? Ik ben erg benieuwd naar ervaringen en naar jullie gedachtes erover.... Heb ook een poll gemaakt ;) 

39 opmerkingen:

  1. De reden dat ik er zelf (los van de aanschafprijs) niet aan zou willen: je gaat hem ook als vervanging gebruiken voor ritjes die je anders op een gewone fiets zou afleggen. Minder fysieke inspanning dus. Ik fiets nu 50 tot 80 km per week en dat is ook heel goed voor mijn conditie :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ander nadeel: Na drie jaar moet je een nieuwe dure accu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor ik heb al 7 jaar dezelfde accu.

      Verwijderen
    2. Dat is per soort verschillend! Mijn moeder heeft ook een elektrische fiets en die accu is pas na 7 jaar vervangen :) en een nieuwe accu kost gemiddeld 300-400 euro en dan kan die weer járen mee!

      Verwijderen
    3. Hoe vlug de accu aan vervanging toe is, zal niet enkel afhangen van de kwaliteit maar ook van het aantal keren dat de accu moet worden opgeladen. Hoe meer km de elektrische fiets op batterij aflegt, hoe meer opladen dus hoe sneller de accu stukgaat.

      Verwijderen
  3. Er zijn sites waar je relatief goedkoop een tweedehands elektrische fiets kunt kopen (voor 700 euro ongeveer) waarop nog relatief weinig gefietst is. Als je dan toch een elektrische fiets koopt, dan ben je in ieder geval niet zoveel geld kwijt en kun je het uittesten voor de prijs van een normale fiets.

    Ik twijfel ook al een paar jaar. Ik wil wel, zeker als het weer slecht is, maar ik vind het ergens ook echt wel zonde van de gemiste fietscalorieën. Zeker nu ik eigenlijk altijd wel fiets en dus al zoveel conditie heb, dat ik het niet echt nodig heb. Misschien toch nog maar een tijdje zonder doen, op een gegeven moment heb je dan geen elektrische meer nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Meer energie opgewekt denk ik niet,het is heel normaal dat je nu meer energie opwekt maar deze ga je zeker in de herfst en winter nodig hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Fietsen is gratis training voor de werkende kantoormensch zoals ik, dat ga ik niet teniet doen door een fiets met batterij te nemen. Hoe je het ook wendt of keert, je conditie wordt er gewoon mnder van.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik denk hier zo over: wanneer ik moet kiezen tussen "gewoon" fietsen of fietsen op een e-bike dan kies ik voor "gewoon" fietsen, moet ik kiezen tussen e-Bike of niet meer fietsen, dan pas een e-bike.
    Dus zolang ik het op eigen kracht kan, koop ik geen e-bike. Ben 61 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Met die accu's kun je pech hebben en het is handig om eerst eens een jaar af te wachten hoeveel rendement jullie panelen daadwerkelijk halen. Voor het fietsen zou je ook een fiets met versnellingen kunnen kopen. Voor je gezondheid/conditie is een gewone fiets beter zolang je dit fysiek aan kunt. En zoals al eerder geschreven, je verbruikt meer calorien op een gewone fiets.
    Ik gebruik onze overcapaciteit door weer een oven te hebben. De oven in ons nieuwe huis was kapot en we wilden eerst een hypotheekdeel hebben afgelost voordat we een nieuwe oven kochten.
    Verder gebruik ik in de nazomer mijn voedseldroger heel veel. Ik kan hier veel gratis fruit krijgen. En als we onze keuken vervangen ga ik inductie koken ipv op gas nu. Mogelijk gaan wij tzt nog panelen bijplaatsen als verwarming van huizen ook steeds meer elektrisch gaat worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb zelf een electrische fiets. Op mijn vorige fiets, was het fietsen zonder aandrijving niet te doen, ik heb een andere aangeschaft en er op gelet dast dezevfijn fietst zonder aandrijving. De kleine ritjes fiets ik nu zonder aandrijving. De ritjes van en naar mijn werk, soms met en soms zonder. Ligt aan de wind, mijn energie en of ik snel naar huis wil.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben superblij met mijn elektrische fiets! Mijn woon-werk afstand is 15 km die ik in principe met de auto afleg. Als ik 'gewoon' zou moeten fietsen, duurt mij dat veel te lang en kom je idd bezweet aan. En dus pak ik dan de auto. Met deze elektrische fiets pak ik lekker 2 X een half uurtje buitenlucht per dag en geniet ik van de rit. Heerlijk ontspannend en hoofd leeg makend. Je kunt zelf instellen hoe hard je wil trappen, dus als het om conditie gaat, is dat gewoon mogelijk. Schafte hem 2 jaar geleden aan en ik was toen 42. Vond het wel een beetje genant. Maar ik geniet als ik mensen en vooral ouderen ;-) voorbij sjees. Max 28 km/uur en mijn accu is nog top.
    Let bij evt aanschaf erop dat je accu afneembaar is, dan kun je hem bijv op je werk weer opladen (in geval je accu slechter wordt of als je een tweedehands koopt). Ook kan de accu er niet tegen als hij in de vorst bewaard wordt. Dus in de winter bewaar ik mijn accu binnen (en ga ik met de auto), ha ha! Succes met je besluit, groetjes Monique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Accu opladen op het werk dus op kosten van de werkgever vind ik niet kunnen.... Voor de werkgever betekent dat een hoger elektriciteitsverbruik en hoe klein het verbruik misschien ook is, is het een vorm van stelen van de werkgever.

      Verwijderen
    2. Als je met goedkeuring van je werkgever je accu oplaad is het toch geen stelen?

      Groetjes Sas

      Verwijderen
    3. Bij ons op het werk zijn extra stopcontacten aangelegd in de fietsberging zodat de accus kunnen opladen. Dat wordt gezien als investering in de gezondheid van de werknemers en zoveel neemt een accu niet. Mijn accu kan ik overigens ook gewoon uitschakelen bij weinig wind en als ik geen haast heb om de trein te halen.
      Olga

      Verwijderen
    4. Neen, als de werkgever op de hoogte is en akkoord gaat met het opladen van een accu voor een elektrische fiets, beschouw ik dat niet als stelen maar ik denk niet dat er vele werkgevers dat zullen toelaten.

      Verwijderen
    5. Mijn werkgever heeft aparte gedeeltes in de fietsenstalling om de accu's op te laden.

      Verwijderen
  10. Ik ben er ook nog over aan het nadenken. Ik wil heel graag maar de aanschafprijs houdt mij nog tegen. Ik wil hem ook gebruiken voor woon werk verkeer. Je komt idd minder bezweet aan op het werk. Bij harde wind pak ik nu de bus maar met een electrische fiets maakt de wind niet uit. Veel collega's hebben er al een. En eigenlijk iedereen die ik spreek is er lyrisch over. Je kunt zelf instellen hoeveel ondersteuning je wil. Begreep dat er zelfs al modellen zijn waarbij je gewoon kunt fietsen. Dus zodra je het laagste standje gebruikt werk je toch nog aan je conditie en bij tegenwind schakelen we de ondersteuning in :-). Mijn gewone fiets is na reparatie weer inorde maar zodra hij vervangen moet worden dan ga ik denk ik toch voor electrisch. Ik ben al aan het sparen want die prijzen...
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kan de moeite zijn een 'overjarig model' te kopen. Heb je toch een nieuwe fiets en scheelt je een paar honderd euro vaak.
      Groetjes Monique

      Verwijderen
  11. Ik heb sinds 2 maanden een fiets en ik vind hem ideaal. Achteraf had ik hem een paar jaar eerder moeten aanschaffen. Fietsen wordt er niet leuker van, maar wel makkelijker!
    Zeker met dochterlief van 5 achterop. Ik fiets er vaker mee en meer kilometers. Ik vervang heel veel autoritjes door een fietsrit. De fiets mag zelfs mee op vakantie en nu heb ik er zin in om fietsritjes te maken.
    En nee, ik ben niet lui, maar ik vind fietsen gewoon zwaar en niet zo heel erg leuk en daarom fietste ik zo min mogelijk. En nu niet meer! Nu fiets ik zoveel mogelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf heb ik een tweedehands elektrische fiets gekocht voor 350 euro en bijhorend twee accu's en oplader. Ik ben er heel tevreden over. Meestal fiets ik gewoon (niet elektrisch), maar wanneer ik zwaar geladen ben met kinderen en fietskar of boodschappen zet ik hem in de laagste stand. Dat is voor mij een kleine hulp bij het trappen. Ook bij ferme tegenwind is het erg fijn.
      Ik fiets op 200 kilometer ongeveer 10% elektrisch denk ik.
      Ik ben dus erg VOOR.

      Verwijderen
  12. Manlief schafte bijna twee jaar geleden middels het fietsplan van zijn werk een elektrische fiets aan. Omdat ik twee keer in de week vrijwilligerswerk doe, nam ik die dagen die e-bike. Afstand naar werk is 12 km, met twee enorme bruggen erin. Ik ging dus altijd met de auto. Na een paar maanden verzuchtte de man dat hij de dagen dat ik de e-fiets meenam, hij de e-fiets toch wel erg miste. Zeker aan het eind van de werkdag. (Wij zijn beiden 60+). Dus schaften wij in januari vorig jaar een tweede, identieke e-fiets aan. We zijn hierdoor weer gaan fietsen, waar we dus altijd met auto gingen. Intussen heeft de man ca 6400 km gefietst en ik ruim 4500 km. Het woon-werkverkeer houd ik bij in een Excelletje. We hebben nu ca €1700 terugverdiend door naar het werk te fietsen. Daarnaast maken we regelmatig fietstochten in de prachtige omgeving hier. Op een gewone fiets zou ik niet meer kunnen fietsen, maar daar tegenover staat, dat we de auto nu laten staan en hem nauwelijks nog gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja ik (66) heb er ook een en zelfs en driewielerfiets want door artrose aan handen kon ik gewone fiets niet meer in balans houden en op en afstappen was echt een probleem.
    Ben er dus erg blij mee. Gekocht via MP want een nieuwe komt op zo'n 1500-2000 euro, erg duur dus.
    De accu zit er vast in en die moet ik met snoertje vanaf binnen opladen, die accu gaat dit jaar wel vervangen worden want hij is niet lang meer opgeladen, zo'n 30 km kan ik er nog mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Als je stappen telt en hoelahoept voor meer beweging lijkt dat wel erg in tegenspraak te zijn tot een E-Bike.

    Klinkt alsof je gewoon zin hebt in iets nieuws? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ben 66 en heb 2 jaar geleden een toerfiets met 21 versnellingen gekocht. Daarvoor had ik een fiets met 5 versnellingen maar dat was vooral in Duitsland en Frankrijk haast niet te doen. De volgende fiets zal zeker een E-bike worden maar dat duurt nog wel een aantal jaren! Op een goede toerfiets kun je ook snel vooruit komen zonder je in het zweet te trappen!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Helaas heb ik op dit moment geen 'last' van woon-werk-verkeer maar als daar verandering in komt wil ik als het even kan ook gebruik maken van een elektrische fiets. Wij hebben geen auto en ik zie het als een handige aanvulling op het ov.
    Over mijn conditie maak ik mij geen zorgen, je kunt met hulp fietsen maar het hoeft niet. Een familielid van mij fietst 's morgens met hulp heen (sneller, minder inspanning) en 's avonds zonder hulp terug.
    Omdat wij geen auto hebben (bovendien voorlopig ook niet willen) en daarnaast mijn huidige fiets ruim 20 jaar oud is, vind ik dat ik mezelf dat dan ook wel mag gunnen. De aanschafprijs vind ik daarom voor mezelf wel gerechtvaardigd. Maar goed...ook hier om een andere reden nog toekomstmuziek...

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  17. In jou geval zou ik het ook zeker overwegen. Net wat andere zeggen, het is volgens mij niet dat je helemaal niet meer zelf fietst. En het is altijd fijner om in de buitenlucht te zijn dan in een trein of bus om op je werk te komen indien de afstand dat op deze manier comfortabel toelaat.

    Denk dat het zeker het overwegen waard is :)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik wil er eentje! Negen jaar geleden naar Belgie verhuisd en de eerste vier jaar in centrum Brussel gewoond, waardoor het gewoon te onveilig was om te fietsen. Nu wonen we alweer vijf jaar in een dorp buiten Brussel, en zijn vorig jaar de fietspaden in de omgeving heraangelegd (met struikjes tussen de weg en het fietspad, ipv alleen maar een dikke witte streep). Naar mijn werk is het zeven km vals plat omhoog, dat zie ik met een gewone fiets niet zitten.
    Als ik het me goed herinner, heeft ga.zelle een testcentrum in Amersfoort. Daar kun je alle fietsen uitproberen.
    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik weet misschien heel fout maar ik vind een electrische fiets iets voor ouderen die moeilijk kunnen of jongeren met medische klachten. Ik (41 jaar) moet er niet aan denken. Ik fiets wekelijks dik 100 km op mijn gewone fiets. Ik vind het geen moeite. Tja en heb ik een keer flink wind tegen dan moet in iets harder trappen. Maar waarom zou alles gemakkelijk moeten gaan. Ik vind regen wel vervelend op de fiets maar daarvoor helpt een electrische ook niet. Mijn vader is 71. Die heeft vorig jaar ook een nieuwe gewone fiets gekocht. Bijna al zijn leeftijdsgenoten hebben een electrische. Hij wil dat pas als een gewone niet meer gaat. Hij fietst ook nog regelmatig tochten van 100 km. Dat houd je wel sterk en gezond. Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Mijn fiets heeft een trapversterking van 15% en daar ben ik erg blij mee. Mijn gezondheid werkt al jaren steeds minder mee, maar hierdoor kan ik gelukkig blijven fietsen. Een Ebike zou ik niet willen, vooral niet vanwege het risico van diefstal, maar ook omdat ik vrees dat mijn conditie verder achteruit zou gaan, als het 'te makkelijk' Zou zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik snap je overweging, een overjarig model is zeker de moeite waard om daar naar te kijken (wat hier eerder in het commentaar ook al aangedragen is)

    Ik ben net als jij in overweging om een elektrische fiets aan te schaffen vanwege dan ik zo'n 400 tot 500 km per week fiets en ik daardoor soms zeker in de zomermaanden bezweet op mijn werk aankom.
    Mijn bezwaar is dat ik in conditie er op achteruit ga als ik een elektrische fiets aanschaf. Ik ben er dus ook nog niet uit.

    Succes met het nemen van deze moeilijke (en dure) beslissing.

    Groetjes Sas

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Een elektrisch fiets lijkt mij erg fijn, maar naast de aanschafprijs weet ik nog een nadeel. Ze worden heel veel gejat.....

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Mijn zus heeft al een jaar of vier een elektrische fiets van een bekend fietsenmerk en ze heeft er al enorm veel problemen mee gehad. Elke keer die fiets stuk is, moet hij terug naar de fietsenmaker die de fiets opstuurt naar de fabriek ter herstelling. Gelukkig kan ze zich dan nog behelpen met haar oude fiets....

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik heb er een sinds 3 jaar en ben er enorm blij mee. Door mijn reuma moest ik bijna alles met de auto doen. Conditioneel redde ik het niet om naar stad (8km) te fietsen. De wereld is opnieuw voor mij open gegaan. Manlief en ik fietsen weer wat af. Misschien dat er volgend jaar een tweede e bike komt. Kan manlief ook wat rustiger aan fietsen. Ik zou hem voor geen goud meer willen missen.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ik heb wel begrepen, dat als je er eentje aanschaft, je heel goed moet letten op de specificaties. Sommige accu's zijn heel snel leeg, of heel duur om te vervangen, e.d. Als je dan toch investeert, zou ik het goed doen. Verder heb ik geen ervaring met de fietsen, maar ik kijk wel eens half jaloers naar zelfs bejaarden die mij keihard voorbij schieten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker voor oudere mensen is het een uitkomst zo'n elektrische fiets. Ik heb wel is gesprekken bij het stoplicht met oudere mensen op elektrische fietsen en als ik hoor hoe enthousiast ze er over zijn en dat ze voor de aanschaf van die elektrische fiets niet meer fietste dan word ik daar zo vrolijk van. Zo fijn voor oudere of chronisch zieken dat er nu ook een mogelijkheid voor hun is om ook lekker te kunnen fietsen.
      Op zaterdag en zondag als ik op mijn mountainbike een rondje ga fietsen dan zie ik erg veel mensen fietsen met een elektrische fiets dat geeft wel aan hoe populair die fietsen zijn.

      Grotjes Sas

      Verwijderen
  26. Ik denk er ook vaak over. Maar nu las ik laatst dat de accu snel stuk gaat en dat dit een enorme kostenpost is...

    BeantwoordenVerwijderen
  27. geen idee.. mn schoonmoeder heeft er 1 ivm rugproblemen is een gewone fiets te zwaar. nu kan ze af en toe wat fietsen zoals vorige week op vakantie.. en ik zou dolgraag een electrische ipv gewone bakfiets willen (kom nu nog niet verder dan school.. bekaf haha is gewoon zwaar..) maar gewone electrische.. maar in jouw situatie... kan je m niet eens van iemand lenen ?? en een x proberen naar werk ??

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)