dinsdag 5 juli 2016

Extra aflossing gedaan

Zoals ik vanderweek al schreef: we willen weer verder gaan met de hypotheek aflossen! Daarom heb ik gisteravond een extra aflossing gedaan van 300 euro. De bedoeling is om dat komende maanden vaker te gaan doen, zodat we aan het eind van het jaar ons streefbedrag van 170.000 bereiken. 

Er werd me aangeraden om een aflosplan te maken, maar dit vind ik lastig. Ik vraag me af hoe anderen dat doen? Als ik op Google zoek naar 'aflosplan'  vind ik vooral manieren om te bepalen welke schulden je als eerste aflost, maar dat is bij ons dus niet aan de orde; we hebben onze hypotheek niet in stukken geknipt. En gelukkig hebben we ook geen andere schulden dan de hypotheek en een studieschuld die zichzelf aflost. 

We gaan hoe dan ook wel verder met aflosen, maar ik ben wel benieuwd: hoe maak je dan zo'n aflosplan? 

19 opmerkingen:

 1. In jullie 'eenvoudige' geval is het dan vooral een planning van hoeveel je aflost over welke periode en met welk einddoel.

  Hou er rekening mee dat je hra daalt door het aflossen van je hypotheek en je daardoor ook een hoger verzamelinkomen overhoudt waardoor je toeslagen kunnen dalen (die gaan trapsgewijs). Dan kan het soms (tijdelijk) voordeliger zijn om eerst voor een langere periode te sparen (bijvoorbeeld tot een volgend belastingjaar) ipv direct zulke kleine bedragen af te lossen.
  En vooral niet extra aflossen op de studieschuld, al is het alleen maar omdat deze niet overdraagbaar is aan je erfgenamen en je hypotheekschuld wel... Plus dat de rente er ook niet naar is om extra af te willen lossen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan je helaas geen zinnige adviezen geven over hypotheek aflossen. Yvonne hierboven heeft volgens mij heel nuttige info gegeven.
  Waar ik nieuwsgierig naar ben is die studieschuld die zichzelf aflost? Dan bedoel je dat daar een vast maandelijks bedrag voor staat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat gaat met een vast maandelijks bedrag en aangezien er bijna geen rente over hoeft te worden betaalt vind ik dat niet echt de moeite waard om daar extra geld aan te besteden, aangezien die schuld met 7 jaar ongeveer is afgelost zoals het nu gaat

   Verwijderen
 3. Probeer elke maand een vast bedrag over te maken.
  Ik ben door omstandigheden sinds begin vorig jaar thuis. Ik heb gelukkig wel een uitkering. Daarvan los ik nu gemiddeld per € 850,- extra af, dus buiten de vaste aflossing. Mijn partner heeft een 50% contract.
  Aan het eind van mijn uitkering heb ik het ann deel dan weggewerkt en alleen nog een deel aflossingsvrij. Wat wij goed kunnen handelen met het inkomen van mijn partner. Dus of ik weer werk vindt of niet, ik heb een dak boven mijn hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat wat jullie doen financieel verstandiger is, maar ons heeft het een heel fijn gevoel gegeven om de studieschuld ineens helemaal af te lossen. Geen schuld meer behalve de hypotheek. Lekker overzichtelijk in ons hoofd.

  Groetjes Gina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens Gina, over de langere termijn is het niet handig de studieschuld af te lossen door de lage rente. Maar extra aflossen op de studieschuld levert in ons geval maandelijks netto meer op dan extra aflossen op de hypotheek.
   Geld is meer dan alleen cijfertjes.

   Verwijderen
 5. Ik heb een aflosplan gemaakt naar aanleiding van het blog watkosteengezin.nl.ligt ook aan je hypotheekvorm of je gebruik kunt maken van dat excelprogramma.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed bezig! Ik bepaal meestal aan het begin van het jaar waar ik aan het einde van het jaar wil zijn en deel dat door 12. Dat geeft me een beetje een richting van wat er elke maand moet gebeuren. Bij extra 'voordeeltjes' maak ik dan extra over, zodat ik zeker weet dat ik er kom. Gaat het dan in een jaar erg hard, dan pas ik mijn plan aan, want ik wil niet het risico lopen dat ik ineens toch meer uit ga geven omdat ik mijn doel bereikt heb, terwijl ik nooit weet hoe volgend jaar gaat lopen (en of ik het dan op dezelfde manier kan doen).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb je meerdere hypotheekdeel? Anders is het natuurlijk het gunstigst om af te lossen op het deel waar de hoogste rente op staat. Wij sparen overigens altijd Door tot een groter bedrag, maar telkens kleinere hapjes aflossen motiveert natuurlijk wel meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als je het leuk vindt om doelen te bereiken is een actieplan leuk, voor de rest heeft het bij een aflossingsvrije hypotheek weinig zin

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er staan al de nodige goede adviezen hierboven.

  Wat voor ons werkt is dat wij bewust gekozen hebben voor een concreet doel: het maximale boetevrije percentage aflossen per jaar op het aflossingsvrije hypotheekgedeelte. Dat bedrag delen wij door 12 maanden, zodat er elke maand na binnenkomst van onze salarissen automatisch een bedrag naar de bank wordt overgemaakt. De uitgespaarde rente (sneeuwbaleffect) zetten wij dan apart op een spaarrekening voor storting in onze bankspaarhypotheek.

  Bepaal dus zelf waar je over een x periode wil staan. Wat is in jullie persoonlijke situatie financieel behapbaar? Baseer daar je aflosplan op.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik lees even gezellig mee met alle tips.. sowieso moet er nog veel gebeuren in en om het huis (ehm willen we dat er nog veel gedaan wordt.. :p moeten is wat anders..maar het huis moet van buiten nog geschilderd worden, de tuin willen we volgend jaar of over 2 jr echt naar wens maken, het is nu vlak, maar een zooitje vanalles door elkaar :p en evt ooit een nieuwe keuken(of eerst alleen een aanrechtblad misschien ivm uitstraling.. nu is alles wit, ook het blad....) en oooooit een nieuwe badkamer.. en het dakraam moet vervangen worden ivm rotten... genoeg te doen :p ook nog genoeg spaargeld over, maar dat willen we ook zo houden als buffer, dus liefst alles van nieuw spaargeld zegmaar ;) dus nog huiverig om extra af te gaan lossen. een annuitaire hypotheek dus sowieso lossen we af. ook nog een studieschuld die als we het zo laten (100 E per maand aflossen) in 2021 is afgelost. levert nu eigenlijk zelfs geld op ;) al is het maar een paar cent, want bij auto incasso krijg je 77 cent korting per maand (dus lossen we 100,77 af ) en we bertalen nu 63 cent rente oid :p best grappig ;) maar toch blijft het een schuld die afbetaald moet worden natuurlijk... maar deze versneld aflossen heeft dus in onze ogen geen meerwaarde idd, liever 100 per maand apart zetten voor een aflossing oid. toeslagen krijgen we toch niet meer na afgelopen maand. jongste wordt 4 en gaat dus niet meer naar de psz. en ik ben zelf gastouder dus opvang hebben we niet nodig en ook zorgtoeslag etc hebben we al geen recht meer op ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de peuterspeelzaal krijg je toch geen kinderopvangtoeslag?

   Verwijderen
  2. verschilt. ligt aan de peuterspeelzaal. sinds 2012 of 2013 ofzo (dochter zat toen op psz toen het veranderde.. heel gedoe) sommige psz betaal je gewoon nog een bedrag per maand, soms afhankelijk van je inkomen. andere psz zijn aangelsoten bij een kdv en hanteren sinds 2013 kdv tarieven. (met bij ons het voordeel dat je niet meer verplicht 2 dagdeel combi's hoeft af te nemen maar zelf je dagdelen mag kiezen, erg fijn als je kleine nog slaapt smiddags.. en de combi's altijd een ochtend en middag waren.. doodzonde als hij maar 1x in de week kan gaan :p) maar hierdoor betaal ik dus kdv tarief waardoor je op maar liefst 115€ per maand uit komt, 74 KOT en betaal dus nog minder dan toen de psz nog een vast maandbedrag was.. betaalde toen voor dochter in 2012 65 € per maand... :p (voor 2 dagdelen dus he... :p geen 4 ofzo)

   Verwijderen
 11. Ons plan bestaat uit: zo snel mogelijk afgelost zijn! Als we weer boven onze buffer zitten, dan lossen we weer af. Zo simpel kan het zijn. Ik los alleen nog af en duizend, hiervoor losten we ook af en honderd en alle bedragen die we konden missen. Nu we zulke lage maandlasten hebben, sparen we sneller en is het moeten er een beetje af. Vandaar dat we doorsparen tot duizend (boven onze buffer)en dan weer een aflossing doen. Ons plan is hypotheekvrij te geraken en we komen al behoorlijk in de goede richting.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hoe bepaal je dan hoeveel buffer je wil hebben.. en wat je nog nodig hebt voor klussen in huis bijv.. vind dat zo lastig (als perfectionist... :p )

   Verwijderen
 12. Wij hebben een aflosplan in excel, dat direct uitrekent hoeveel minder hypotheekrenteaftrek we hebben als we hebben afbetaald. Op basis daarvan weet ik hoeveel ik extra kan sparen voor een volgende extra aflossing.
  Als je het leuk vindt, wil ik het je wel mailen. Dan kun je het aanpassen voor je eigen situatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook wel geïnteresseerd Sjoukje! Wil je het ook naar mij mailen? Mamamoneywize@gmail.com

   Verwijderen
 13. Toch weer mooi 300 afgelost! Goed gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)