maandag 7 september 2020

Thuiswerkvergoeding

 Nu heel veel mensen thuis moeten werken vanwege de corona gaan er stemmen op om een thuiswerkvergoeding in te stellen. Deze vergoeding is dan voor de extra elektriciteit die je verbruikt, het feit dat je vaker thuis de WC doorspoelt, het extra toiletpapier, de koffie, printkosten en zulke dingen.


Zelf hebben wij niet zo'n behoefte aan een thuiswerkvergoeding geloof ik. Het is al heel erg fijn om in deze tijd een zekere baan te hebben en het feit dat Sander gewoon thuis kan werken vinden we ook al heel fijn, want er zijn ook zat beroepen waarbij dit niet kan. Het voelt dan heel erg verwend om te gaan zeuren over die paar euro's die we extra uitgeven vanwege het thuiswerken. Maar ik vond het wel grappig om even te berekenen hoeveel het nou daadwerkelijk kost, zo'n dag thuiswerken. Daarom heb ik even op een rijtje gezet wat voor extra kosten we hieraan hebben:


  • Electriciteit: een laptop die dagelijks 8 uur wordt gebruikt, verbruikt ongeveer 150 tot 300 kWh op jaarbasis. Dit kost op jaarbasis dus zo'n 30 tot 60 euro; als ik dus van het zwaarste verbruik uitga is dat per maand dus 5 euro extra. Daarnaast gebruikt Sander ook nog een monitor én heeft hij soms een lamp aanstaan, hier reken ik ook nog een keer 5 euro per maand voor. 
  • Water: een toiletbezoekje kost 10 liter per keer. Handen wassen kost per keer 2 liter. Dus 12 liter per toiletbezoek. Laten we zeggen dat dit 60 liter per dag kost, en dus met 20 werkdagen per maand 1.200 liter water. Dit kost per maand dan ongeveer 1 euro extra.
  • Dan koffie.... Ik denk dat dit wel een flinke kostenpost voor ons is, omdat wij Dolce Gusto koffie drinken. Dit kost tussen de 25 en 50 cent per kopje (ligt eraan welke variant). Sander drinkt best veel koffie als hij werkt, in het weekend drinkt hij het veel minder. Zo'n 6 kopjes per dag kost ons 1,50 per dag, dus zo'n 30 euro per maand extra. 
  • WC-papier - ik heb niet zoveel zin om aan Sander te vragen hoeveel WC-papier hij per dag gebruikt, sorry 😅Dus zullen we maar schatten dat dit voor 1 euro per maand is?? 
In totaal kom ik dan op 42 euro per maand, ongeveer 2 euro per werkdag aan extra kosten. Dit komt aardig overeen met wat het Nibud heeft berekend. Wij hoeven er geen vergoeding voor, het is gewoon even wat het is. 

Daarentegen is het wel zo dat Sander nu geen reistijd heeft, waardoor we wel veel extra tijd samen en als gezin hebben. Dat weegt enorm op tegen die extra kosten, vind ik. Hoe zit dat bij jullie? Kun je ook thuiswerken of zijn jullie alweer op kantoor, of wellicht nooit thuis gewerkt? 

14 opmerkingen:

  1. In de winter zullen de kosten wel wat hoger zijn overigens als beide personen niet continue thuis zouden zijn (vanwege werk bijv). Het gasverbruik en de daarbij gepaarde kosten zullen hoger zijn dan slechts 2 euro per dag. Nu vallen de kosten inderdaad nog mee, maar dat zal snel gaan veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goh de kosten zitten ook wel in de koffie he. Als je een koffiezet met goedkope koffie zou hebben zou het zl heel wat minder kosten.
      Daantje is sowieso thuis denk ik, dus kosten voor verwarming blijven ook hetzelfde.
      Valt idd reuze mee als je vrijgekomen gezinstijd rekent.

      Verwijderen
  2. Bij ons is het zo dat de onbelaste reisvergoeding gewoon betaald blijft dus dat weegt aardig op tegen die extra kosten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben werkzaam in de schoonmaak dus thuiswerken is er niet bij voor mij. Maar hoorde van een kennis die wel op een kantoor werkt en waar een flink aantal collegas thuiswerkten dat ze mopperden over de extra kosten voor thuiswerken. Hij heeft die collegas er maar eens op gewezen dat ze nog steeds reiskosten vergoeding krijgen ondanks het thuiswerken!!!! Hoe bedoel je extra kosten? Minder brandstofgebruik, minder tijd kwijt aan reizen, wel reiskosten vergoeding en dan klagen over extra kosten thuis? Hij vond dat in ieder geval een hoop gez.....k over niets. Het geklaag over de extra kosten werd daarna wel gelijk een stuk minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Manlief en ikzelf werken thuis. Strikte opdracht overigens. Wij krijgen geen vergoeding voor thuiswerken. Erg vind ik het niet. Ik krijg normaal alleen een vergoeding voor het OV en dat is voor mij een mijl op zeven en kost me teveel energie. De reiskosten (EUR 100 a 125 per maand) bespaar ik nu. Ook scheelt het me een uur per dag. Om de week ga ik woensdag naar kantoor.
    Manlief kreeg wel een bureaustoel en een nieuwe laptop met koptelefoon van de baas. Een vergoeding voor internet had hij al dus we hebben een goede en snelle verbinding.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij ons is de reiskostenvergoeding gewoon intact gebleven, dus op zich vind ik het prima. Het is natuurlijk wel weer zo dat collega's die verder weg wonen dan een stuk beter gecompenseerd worden dan ik... Maar ach, ik vind het inderdaad ook wel prima zo. Blij dat ik een leuke baan bij een fijne werkgever heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik krijg helemaal de kriebels van dit soort dingen in deze tijd. Mensen zijn altijd maar bezig met hun rechten, maar plichten...? Eerst vonden we het nog zo'n voorrecht om meer thuis te mogen werken, maar nu hebben we ineens het licht gezien als het om vergoedingen gaat.

    Ik zou denken dat alleen al de niet-gemaakte kosten voor reizen (aangezien reiskosten zelden volledig worden vergoed en het auto-onderhoud er al helemaal niet onder te dekken is) alle eventuele extra kosten al aardig compenseren.

    mijn man heeft een eigen bedrijf vanuit huis, dus daar geen verandering. Ikzelf heb maar heel kort thuisgewerkt (ik vind het helemaal niks), maar omdat ik in een ziekenhuis werk met o.a. een positie in het crisis beleidsteam rondom corona werd mijn aanwezigheid wel verwacht. Maar het is hier veilig om te werken in mijn ruime kamer, met keurige veiligheidsstrepen op de vloer.

    @Daantje: jij was toch ook weer bezig met een baan een tijdje geleden? Of heb ik iets gemist tussendoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik werk ook in een ziekenhuis, als wij thuiswerken krijgen wij geen vergoeding voor reiskosten. De 2 maanden die ik niet aanwezig mocht zijn liep mijn treinabonnement wel door, €140 per maand. Mijn werkgever bied geen enkele tegemoetkoming of ondersteuning bij het thuiswerken. Laptop zelf aanschaffen als je die niet hebt. Idem overige apparatuur of bureaustoel. Als je wel reiskosten vergoed krijgt terwijl je die niet maakt, hoef je inderdaad geen thuiswerkvergoeding. Ik hoop dat ik regelmatig in het ziekenhuis mag blijven werken met mijn collega's. Als dat niet zo is, vind ik een thuiswerkvergoeding wel billijk vanwege de extra kosten voor verwarming, elektriciteit, internet en natuurlijk de koffie 😉 Olga

      Verwijderen
  7. Mijn man werkt ook sinds maart thuis. Het scheelt hem in totaal 5 uur reistijd per dag!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Van mij hoeft de vergoeding ook niet. De werkgever heeft een printer, extra scherm en een bureaustoel geregeld. Ik ga 1 keer per week naar kantoor en mag dan zodra het nodig is papier en toner meenemen voor het thuiswerken. Tevens ontvang ik de reiskostenvergoeding nog. De reistijd die ik nu niet heb vind ik echt een heel groot voordeel. Nee hoor het is prima zo.
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is mooi voor je. Maar er zijn ook werkgevers zoals de mijne, een topklinisch ziekenuis, die geen enkele vergoeding en ondersteuning geven bij verplicht thuiswerken. Apparatuur moet ik zelf aanschaffen en betalen. Als ik thuiswerk krijg ik geen reiskosten vergoed. Dat lijkt mij ook logisch, omdat ik geen reiskosten maak. Maar ik maak wel extra kosten om een beetje redelijk thuis te werken en die heb ik niet vergoed gekregen. Ik ben een uur enkele reis onderweg, maar dat doe ik liever dan thuiszitten. Je bent even er uit, ziet andere mensen en ik kan onder betere arbeidsomstandigheden werken. Olga

      Verwijderen
  9. Even wat kanttekeningen: MilieuCentraal doet een hele gekke aanname qua stroomverbruik van een laptop. Zullen we het eens doorrekenen?


    Mijn Macbook Pro heeft een adapter die maximaal 87 watt kan vragen. Laten we dat voorlopig als bovengrens nemen.

    Als de laptop een jaar lang, 24/7 op vol vermogen gebruikt wordt… ja, dan is het een dure grap. Ben je zo’n (87*24*52*7)=760 KWh/jaar aan stroom kwijt.
    Maar ik heb een leven, dus laten we uitgaan van 8 uur per dag, 5 dagen per week. Wel reken ik op twee weekjes vakantie. Dus: (87*8*50*5)=174 KWh/jaar.

    Dus in het “ergste” geval zitten we krap boven de helft van wat MilieuCentraal ons voorspiegelt. Maar, nog even over die adapter. De adapter levert 87 watt zodat de accu kan bijladen zelfs als de laptop intensief gebruikt wordt. Maar na een tijdje is die accu vol en trekt de adapter minder stroom. Het piek-verbruik van de laptop zelf ligt dan ook eerder op 60 watt. (60*8*50*5) = 144 KWh/jaar.

    In tegenstelling tot een gloeilamp gebruikt een laptop niet constant evenveel stroom… Als je zwaar rekenwerk (3D-games, bijvoorbeeld) doet dan schiet het verbruik omhoog. Zit je SandaGroen te lezen, dan zakt het stroomverbruik significant.

    Als mijn werk-laptop een uur per dag op piekbelasting draait is het al veel. De rest van de tijd wacht de computer tot ik heb nagedacht, code heb ingetypt, wat gelezen, overleg met collega’s heb gehad, toiletbezoekjes, etc. 1 uur piekbelasting (60W), 3 uur medium-belasting (40W) en 4 uur lage belasting (20W) is realistischer. Dat trekt het gemiddelde omlaag naar 32,5W. (32,5*8*50*5)= 65 KWh/jaar. Zitten we opeens op slechts 1/5e van wat MilieuCentraal suggereerde. En dan heb ik alle afrondingen al in hun voordeel gedaan.

    Die monitor is een vergelijkbaar verhaal. De monitor trekt in het slechtste geval 38W. Da’s dus (38*8*50*5) 76 KWh/jaar, nog geen kwart dan de 300 waar Daantje mee rekent. En realistisch gezien (niet maximale helderheid, af en toe ook uit als ik de laptop losgekoppeld heb) zal het eerder 30W (60 KWh/jaar) zijn.


    Kortom: koffie is een nog veel groter percentage van de thuiswerk-kosten dan we dachten ;) En leuk feitje voor Anoniem: ik ben een week of twee overgestapt terug naar filterkoffie… maar heb besloten om daar een grens te trekken. Op sommige dingen moet je gewoon niet willen besparen. 6 kopjes is wel een hoge schatting hoor. 5 per dag is realistischer, waarvan 1tje bij het ontbijt ook voor Corona al voor eigen rekening was :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heerlijke reactie, Sander. Het haalt de angel van het nieuws er aardig uit. En die koffie... tja, je moet niet overal op willen bezuinigen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. O, mijn vorige reactie is al weg,.... ik had nog toe willen voegen: ik krijg nog wel gewoon reiskostenvergoeding dus ik zal er niet financieel slechter op worden, maar mijn man krijgt dat niet (of wel, maar per gemaakte reis, dus niet standaard) en mijn collega die vlakbij werk woont krijgt het ook niet, en zij hebben wel ook extra kosten voor thuiswerken, dus wat mij betreft voeren we de discussie wel, zeker nu het langer gaat duren allemaal. DUs niet alleen over wat ik nodig heb en aan extra kosten maak, maar ook aan wat ik misschien minder nodig heb (zoals reiskosten)

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)