donderdag 25 maart 2021

PMDD: jullie vragen beantwoord

 Zoals ik 2 weken geleden beloofde is hier mijn eerste blogpost over PMDD op donderdag. 


De eerste (en voorlopig enige!) vraag die ik kreeg was van Marleen. Zij vroeg (even samengevat) of er een samenhang is tussen zwangerschap en PMDD. 


In principe kan iedereen met vrouwelijke geslachtsorganen binnen hun vruchtbare leeftijd PMDD krijgen. Bij sommige vrouwen ontstaat het al op vroege leeftijd, zij hebben er al last van vanaf de eerste menstruaties. Andere vrouwen krijgen het pas op latere leeftijd. Het lijkt er wel op dat veranderingen in de hormoonhuishouding hier vaak invloed op hebben; veel vrouwen krijgen het bij het begin van de pubertijd, na een zwangerschap of als de overgang nadert. Kortom: de momenten dat er iets verandert in de hormoonhuishouding lijken deze klachten wel te triggeren. Helaas is nog niet helemaal duidelijk hoe dit zit, want de hormonen van een vrouw met PMDD wijken niet af van een vrouw zonder PMDD; het probleem lijkt meer te zitten in een overgevoeligheidsreactie van de hersenen op de normale schommelingen van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. 


Over mijzelf persoonlijk: toen ik mijn verhaal een paar jaar geleden opschreef had ik het idee dat ik pas vanaf de geboorte van Tobias PMDD-klachten had, maar toen ik terug ging kijken kwam ik tot het besef dat ik ook voor de zwangerschap al klachten had. Alleen omdat ik mijn leven toen anders kon inrichten en bijvoorbeeld gewoon een heel weekend in bed kon blijven liggen, waren deze klachten wel beter behapbaar dan na de bevalling, toen ik opeens werd overvallen door een gigantisch verantwoordelijkheidsgevoel. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)