vrijdag 18 juni 2021

Vloeken & boeken

 Een ding waar ik nooit zo bij stilgestaan heb is vloeken in boeken. Ik heb er dusdanig nooit bij stilgestaan dat het me nog nooit is opgevallen dat er uberhaupt wordt gevloekt in boeken. Maar er zijn dus nog aardig wat mensen die zich daar enorm aan storen. En die soms zelfs in bibliotheekboeken de vloekwoorden doorstrepen. 😮


Hoe zit dat dan? In de bijbel staat dat je gods naam niet ijdel mag gebruiken. Vloeken is dus verboden - ik zet hier geen voorbeelden neer uit respect voor mensen die daar dus moeite mee hebben. Ook storen sommige mensen zich aan opmerkingen zoals "jeetje" of "goh", omdat dit zou zijn afgeleid van Jezus en God. Dit zijn de zogenaamde "bastaardvloeken". Ook deze woorden worden soms doorgestreept in bibliotheekboeken. 


Wat ik hier persoonlijk van vind... Ik heb respect voor ieders geloofsovertuiging en doe ook mijn best om niet te vloeken als ik in gezelschap ben van mensen die gelovig zijn. Thuis zal er vast wel eens iets uitfloepen, dankzij mijn Rotterdamse opvoeding 😉. Maar ik vind het doorstrepen van vloekwoorden in bibliotheekboeken wel heel erg respectloos. Je kunt niet je (geloofs)overtuiging aan andere mensen opdringen, net zo min als iemand die vegetarisch eet bijvoorbeeld alle recepten met vlees uit een bibliotheekboek weg mag strepen. Ik vind dit een vorm van ongewenste censuur en opdringen van een geloof.


Ik stoor me zelf dan weer niet aan vloekwoorden, maar ik zou het bijvoorbeeld wel lastiger vinden als in een boek heel erg met kanker wordt gescholden. Ook verbaal geweld tegen vrouwen vind ik vaak lastiger om te lezen. Maar ik denk dan ook altijd zo: een boek zonder een beetje "frictie" is ook niet echt interessant om te lezen. 


Overigens is vloeken niet de enige reden waarom mensen in bieb-boeken schrijven. Wat mij wel regelmatig opvalt is dat d / t fouten worden verbeterd in boeken. Dit vind ik dan altijd wel weer grappig, aangezien ik me er soms ook aan kan storen (en ze tegelijkertijd zelf vast ook wel eens maak 😅)


Heb jij wel eens de behoefte gevoeld om in een bibliotheekboek te schrijven / boeken weg te krassen? 

11 opmerkingen:

  1. Ik erger me enorm aan de "verbeteringen" die men meent te moeten maken in bibliotheekboeken. Zelfs als het een echte grammaticale fout is. Ik vind het raar dat mensen het oké vinden om zomaar in die boeken te schrijven. Dat boek is niet hun eigendom maar van de bibliotheek. Dus blijf er gewoon van af.
    En het doorstrepen van vloekwoorden oid vind ik helemaal te gek. Als je je ergert aan een boek, leg het dan gewoon weg. Je hoeft het niet te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee in boeken van anderen strepen doe ik niet. Want ik weet welke schrijvers me tegenstaan en die lees ik gewoon niet. En ik ben ook niet gecharmeerd van vandalisme, vernieling of beschadiging van andermans eigendom.

    Vloeken in het dagelijks leven... waarom? Au. Nee zeg. Nou ja. Huh wat, hoe dan, waarom, balen, ergerlijk, bijzonder vervelend, teleurstellend, vreselijk, afschuwelijk, afgrijselijk.
    Vloeken is voor mensen met een beperkte hersencapaciteit en woordenschat leerde ik vroeger. En mensen die voortdurend vloeken vind ik vermoeiend en zal ik niet vaak zien als het aan mij ligt, mocht ik iemand niet kunnen ontwijken dan zeg ik er gerust iets van.

    Ik heb af en toe een boek teruggestuurd naar de uitgever. Roze marker erbij en strepen maar of een rode pen en schrijven. Maar alleen met een boek dat mijn bezit was. Ik denk af en toe dat ik ga solliciteren. Open sollicitatie voor corrector ofzo. Want daar hoef je tegenwoordig niet veel meer voor te kunnen lijkt het wel.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, nooit gehad en nooit gedaan. Bieb boeken zijn niet van jou en daar hoor je niet in te krassen. Vind ik dan :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nee, ik heb het ook nog nooit gezien. Terwijl ik enorm veel lees uit de bieb. Ik vind het eerlijk gezegd nogal brutaal om te doen.

    Ben je al begonnen in de bibliotheek?

    Groetjes Gina

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind het echt vreselijk als ik, in verder leuke boeken, vloekwoorden tegenkom. Ik streep ze alleen door, of gooi ze in de kliko, als het eigen boeken betreft. Vaak kies ik dan geen boeken meer van die auteur. Want het is vaak wel auteur gebonden. En vaak is de inhoud/ thema ook verweven met anti christelijke en niet opbouwende elementen. Dan haak ik af. Ik probeer me te vullen met positieve dingen en niet met vergif voor de geest. Dat wil niet zeggen dat ik geen romans lees waarin minder positieve dingen aan de orde komen. Dat is helaas de echte wereld. Vloeken is ook de werkelijkheid voor sommige mensen. Maar je kunt dan ook schrijven dat iemand vloekte, zonder de vloekwoorden zelf te laten noemen door je personages.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vloeken in boeken laat mij, eigenlijk, Siberisch. Ik lees er gewoon langs en ik doe het zelf ook wel eens (maar alleen in een privésituatie...) Bibliotheekboeken, daar kom ik ook niet aan. Het gekke is, dat juist door die verbeteringen de fouten nog veel meer opvallen dan eerst.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb weleens de neiging om een los blaadje bij een boek te voegen of met plakband te plakken als waarschuwing voor het boek zelf. Zoals deze, waarschuwing voor de lezer dit is een enorm ka-u- tee boek. Maar toch nooit gedaan. te kinderachtig en door ook minder goede boeken te lezen, kom je erachter wat je zelf goed vindt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh, ik heb daar nog niet eens over nagedacht eerlijk gezegd. Bijzonder dat iemand dat doet.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)