maandag 19 september 2011

vega of niet? - deel 1

Gisteravond zijn Sander en ik uit eten geweest om te vieren dat we een half jaar verkering hebben. We zijn Mexicaans gaan eten. Ik ben echt dol op enchillada's, wraps enzovoort. Daarnaast heb ik er bij de Mexicaan ook weinig moeite mee om geen vlees te eten, dus dat was een andere reden om voor de Mexicaan te kiezen.

Op de terugweg hadden Sander en ik het over onze blog en ons plan om een aantal redenen om vegetariër te worden uit te lichten. Vandaag dus reden nummer 1: het dierenwelzijn in de bio-industrie.


Wanneer we vlees eten levert dit altijd dierenleed op, omdat er een dier moet worden doodgemaakt. Daarnaast lijden de meeste dieren die op ons bord komen ook tijdens hun leven heel erg. De grootste reden hiervoor is dat mensen voor een zo laag mogelijke prijs vlees willen kopen. Vlees is niet op een diervriendelijke manier te produceren voor die lage prijs. Dit heeft grote gevolgen voor het dierenwelzijn.

Koeien kunnen niet lekker meer buiten in het zonnetje grazen, maar moeten het  in een vrij donkere ruimte doen met veevoer dat is gemaakt van sojabonen vermengd met allerlei soorten antibiotica. Daarnaast wordt slachtafval van de geslachte koeien vermalen en weer teruggedaan in het voer van de nog levende koeien. Bah!

De staarten van varkens worden eraf gehaald, omdat ze anders aan elkaars staarten gaan bijten. Maar dat is geen wonder, als je jezelf beseft dat deze beesten de hele dag alleen maar naar de kont van het varken dat voor ze staat staan te kijken.

Kippen kunnen niet lekker rondscharrelen en rustig graantjes pikken, maar worden helemaal volgepropt met eten waarvan ze zo snel mogelijk lekker dik worden, zodat wij ze snel op ons bordje kunnen krijgen... Eigenlijk eten we niet eens kip; we eten enorm snel gegroeide kuikentjes, die na 40 dagen al worden geslacht. Plofkippen, worden deze genoemd. En wist je dat deze kuikens zó snel groeien dat ze op een gegeven moment gewoon door hun pootjes heen zakken van hun eigen gewicht? Echt zielig!

Wat voor een verschrikkelijk leven doen we deze dieren aan?! Als het alleen het slachten zou zijn, kunnen we nog zeggen dat dit de ' cirkle of life'  is. Maar wat is er zo natuurlijk aan om dieren op zo'n klein oppervlakte te houden, met kunstmatige voeding vet te mesten en dan zo snel mogelijk te slachten, zodat wij ze kunnen opeten tegen zo laag mogelijke kosten?

En dan hebben we het niet eens over de dieren die niet direct de dupe worden omdat ze worden opgegeten, maar die toch gedupeerd worden. Hierover schrijven we later meer.

Wil je meer weten over dit onderwerp? De documentaire Food inc. gaat over dit onderwerp. Hiernaast raden wij ook het boek Dieren Eten aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)