vrijdag 9 maart 2012

consuminderen of stelen?

Op de website van het Algemeen Dagblad las ik net dit bericht. Aan de ene kant moest ik er wel om lachen, maar aan de andere kant is het toch te triest dat het blijkbaar nodig is dat mensen toiletpapier gaan stelen! Ik bedoel; er zijn toch zat andere manieren om geld te besparen, die niet op stelen neerkomen? Toch gebeuren dit soort dingen blijkbaar vaker dan we denken.... Zo las ik vorige week ook een berichtje bij Frugal leven dat een vriendin van haar dure groentes in een zakje stopt en dan vervolgens een sticker van de goedkopere versie erop plakt, omdat dat toch niet wordt gemerkt. Ik vind het maar bizar.

En wat ik dan nog het grappige vind, is dat heel veel mensen die níet consuminderen dit soort zaken wél vrij 'normaal'  vinden, terwijl ze andere manieren van besparen (bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager zetten) bizar vinden, omdat dit hen schaadt in hun eigen comfort. Wat een omgekeerde wereld!

Hoe gaan jullie daarmee om? 'Stelen'  jullie wel eens iets om geld te besparen? En wat te denken als je ziet dat iemand zijn portemonne laat vallen, zeg je dat dan bijvoorbeeld?

5 opmerkingen:

 1. Nee, ik steel niet en ben goudeerlijk. Juist met geld. Ik heb van veel mensen om me heen een dergelijk vertrouwen dat ik dit nooit zou beschamen. Ik heb hier een sterk gevormd geweten in. Om me heen zie ik juist dat mensen die niet met geld kunnen omgaan, moeten oplichten en stelen om rond te komen, terwijl ze het geld dat ze hebben zo slecht besteden!
  Anderen om me heen vertrouwen me met grote bedragen. Bijvoorbeeld schoonmoeder die mee op vakantie gaat; ze maakt het geld voor het verblijf over zonder vragen en ook haar deel dat ik bereken tijdens de vakantie telt ze niet na. Schoonbroertje laat zijn auto door manlief onderhouden en dan schieten we onderdelen voor en hij maakt klakkeloos de bedragen over die manlief terug vraagt.
  Ook lenen we wel eens voor korte tijd geld aan elkaar en koop ik de kattenbenodigdheden in voor schoonbroertje. In de winkel schieten we elkaar dingen voor als de ander geen portemonnee bij zich heeft.
  Ik zag in mijn kasboekje dat we per jaar rond de 10.000 euro zo 'rondschuiven' tussen elkaar.
  En dat vertrouwen is me wel wat waard! Dat beschaam ik dus nooit en ik betaal snel geld terug.
  Nog geen kwartje zou ik stelen.
  Elders ook niet. Ik vind dat niet prettig voelen, stelen. Ooit als tiener een legging gejat onder groepsdruk. Ik voel me er nog beroerd over. Niks voor mij dus!
  Ik ben zelf wel een aantal keer de dupe geweest van andere die wel stelen. Dat is niet leuk en het vertrouwen is dan *poef* weg. Maar ze moeten zelf zien te leven met die daad. Sommigen denken in rare kronkels in dit opzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, ik vind het schandalig dat dit gebeurt. Op het werk van manlief "verdwijnt" er ook van alles. En dan heb ik het niet over balpennen maar ook over rollen toiletpapier, handdoekjes en zelfs laptops!! Heel, heel erg!!
  Ik geef zelfs de kassa-juffrouw het dubbeltje terug wat ze teveel teruggeeft ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat afschuwelijk. Nee ik steel nooit en vind dit echt bizar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik steel alleen wat er weggegooid word, want als je bij ons op het werk afval meeneemt word dat ook als diefstal bestempeld, wat eigenlijk waanzin is want ik red alleen dingen van de afvalhoop zoals fruit , oud brood ,bubbeltjes plastic en hout, maar toch mag het niet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Twee keer heb ik meegemaakt dat toen ik wilde pinnen geld zag uitsteken bij de pinautomaat 1x50 en 1x40 euro, dit heb ik toen in mijn zak gestoken, er was niemand te bekennen en vond het stom dat iemand zomaar was weggelopen zonder zijn geld mee te nemen. Ik kon het toen gebruiken maar had er toch geen goed gevoel over, als het me nog een keer gebeurt ben ik van plan het naar de bank te brengen. Een portomonnee zal ik altijd terugbrengen dit is veel persoonlijker

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...