zondag 4 november 2012

vaste lasten nivelleren

De laatste dagen hoor je niets anders in het nieuws dan informatie over de plannen van Rutte en Samson om de zorgkosten inkomensafhankelijk te maken. Al ben ik hier niet blij mee, Sander en ik doen dit binnen ons huishouden al vanaf het moment dat we zijn gaan samenwonen.

We zijn hiermee begonnen omdat Sander aardig wat meer verdient dan ik, en ik dus haast niets over zou houden als we allebei evenveel zouden betalen. Nu betaalt Sander dus een iets groter gedeelte van de gezamelijke lasten dan ik. En ondanks dat houdt ie nog steeds ook wat meer eigen geld over, dus zo ernstig is het in ons geval niet ;)

Om te berekenen hoeveel wij beide moeten bijdragen heb ik een spreadsheet gemaakt. Deze spreadsheet heb ik ook even zo bewerkt dat iedereen erin kan. Als je op file drukt, en daarna 'download as', dan kun je hem voor jezelf gebruiken en ook uitrekenen hoe je de gezamelijke vaste lasten in je huishouden eerlijk kunt 'nivelleren'.

Doen jullie aan nivelleren of betalen jullie allebei evenveel? Of misschien storten jullie alles op een gezamelijke rekening... Ik ben benieuwd :)8 opmerkingen:

 1. Ik verdien een stuk minder dan mijn man maar bij ons gaat alles gewoon op 1 rekening en daar wordt alles van betaald en gespaart.
  Dat zijn wij gaan doen meteen toen we zijn gaan samen wonen.
  Wij hebben nooit de behoefte gehad om "eigen" geld te hebbben.
  Lekker overzichtelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben kinderen en dan is het een ander verhaal. Ik zorg in ons geval voor het grootste deel van het inkomen, mijn man zorgt voor de kinderen en voor een klein deel van het inkomen. Zijn zorg voor de kinderen is dus onbetaald, maar wat mij betreft onbetaalbaar. Onze gezamelijke kosten gaan dus op een grote hoop, en daar leven we met z'n vieren van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij voelen het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om voor ons gezin te zorgen dus ook op het gebied van geld. Salaris, teruggave, ect gaat dus op een gezamenlijke rekening en daar doen we alles van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook wij hebben vanaf het moment dat wij samen zijn gaan wonen alles op één hoop gegooid. En nu bijna 20 jaar later nog steeds, inmiddels met 2 kinderen erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij storten allebei een deel op de gezamenlijke rekening en omdat ik meer verdien, is dat deel bij mij groter. Maar echt nivelleren doen we ook weer niet, want nadat ik mijn loondienstbaan heb opgezegd, ben ik niet minder gaan bijdragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier ook geen 'jouw geld mijn geld', maar 3 rekeningen die we allebei gebruiken. 't Is elke keer even checken welke bankpas je bij je hebt, voor je de pincode intoetst ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij storten allebei een vast bedrag, zoveel mogelijk van ons inkomen, op de vaste lastenrekening. Daarna gaat het huishoudgeld naar de huishoudrekening. We hebben wel iets aan eigen geld, sinds kort allebei evenveel terwijl mijn partner het meeste verdient en ook het meeste bijdraagt. Wat hij extra binnenkrijgt aan overwerk e.d. wordt dmv restsparen op de boodschappenrekening gestort. Ik hoop dat het lukt om daar nog wat extra van te gaan sparen, maar we hebben zoveel wensen - en echt dingen die vervangen moeten worden zoals de kledingkast die af begint te takelen en beddengoed met gaten - dus sparen en uitgeven is steeds weer de overweging...maar nu dwaal ik af hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toen wij gingen samenwonen was ik net een week 18. Ik ging nog naar school en mijn man verdiende dus alleen. Ik had daarentegen spaargeld en hij helemaal niets. We zijn begonnen met 2e handsmeubels. Ik beheerde gelijk de financien. Daardoor konden we sparen en hebben we nu een mooie twee onder één kap kunnen kopen, een riante spaarrekening en onze eigen spullen. Toen ik wel mee ging verdienen hebben we gelijk alles op één hoop gegooid. We hebben de afspraak dat we alles boven de 100 euro overleggen en verder overleggen we alles waar je langere tijd aan vast komt te zitten. (zoal sportschool)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...