vrijdag 12 juli 2013

naar de verloskundige en trots

Vandaag zijn we naar de verloskundige geweest voor de 24-weken-afspraak. Alles was weer goed. Ben in totaal nu 3 kilo aangekomen, waar ik best trots op ben, eerlijk gezegd. Maar ergens is het ook wel logisch dat ik niet veel aankom, want ik eet nu een stuk minder dan toen ik nog werkte. Op het werk stonden er altijd koekjes en snoepjes klaar en die haal ik nu gewoon niet teveel in huis. Ook eet ik nu nog maar één keer per dag warm, en niet zoals op het werk soms 'smiddags warm mee-eten en dan 's avonds thuis ook nog een maaltijd klaarmaken...

En we hebben het gehad over 2 belangrijke keuzes: thuisbevallen of in het ziekenhuis, en borstvoeding of flesvoeding. Ik was ook best wel trots op Sander eigenlijk, omdat ie zo dapper zei 'we willen alles zo natuurlijk mogelijk... Dus thuis bevallen en borstvoeding'. Terwijl ik weet dat ie het eigenlijk maar niks vindt dat ik thuis wil bevallen. Dat hij mij, ondanks zijn eigen angst en twijfels, toch de keuze laat om thuis te bevallen, dat vind ik echt super! :)

Verder vooral ook trots op ons kleine mannetje, die vandaag tegen de doptone heeft geschopt toen de verloskundige naar zijn hartje probeerde te luisteren. ;) Waar je al trots op kunt zijn, he? ;)

Waar hebben jullie in het verleden voor gekozen: thuis of het ziekenhuis? En is dat achteraf gezien de juiste keuze geweest of had je het toch liever anders gedaan?

En ben ook heel benieuwd naar de ervaringen met borstvoeding, eigenlijk.... Alle tips zijn welkom ;)

19 opmerkingen:

 1. ik koos met de geboorte van mijn dochter voor een ziekenhuisbevalling ,alhoewel er eigenlijk geen reden voor was,maar mijn gevoel zei mij om te kiezen voor het ziekenhuis en achteraf gezien was dat maar goed ook, want ik had uiteindelijk toch naar het ziekenhuis gemoeten,omdat mijn dochter in het vruchtwater gepoept had en uit eindelijk met hulp de vacuum pomp geboren is en door zuurstofgebrek een aantal dagen in de couveuse gelegen heeft.ik vond het fijn dat ik al in het ziekenhuis was toen duidelijk werd dat mijn verloskundige niet de bevalling zou doen en ik niet halsoverkop van huis naar het ziekenhuis moest met alle bijkomende stress.want door alle complicaties was de bevalling al stressvol genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'k Zou thuis bevallen, net een bed laten bezorgen door thuiszorg :) zal je altijd zien, maar onze oudste kwam ruim 3 weken te vroeg en m'n HB gehalte was niet op peil :(, en daarom overleg tussen verloskundige en gynaecoloog werd de keuze eigenlijk voor me gemaakt, toch ziekenhuis.
  Achteraf best leuk met een verloskundige erbij die jaren in Afrika had gewerkt en onze dochter was de eerste baby die zij de 'beschaafde' wereld in hielp,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moest 3* in het zk bevallen vanwege keizersnedes. Was daar geen noodzaak voor, kies ik toch voor het zk.
  Volg je hart, doe wat je het beste lijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben bij beide kinderen bevallen in het ziekenhuis en zou het zo weer doen. ik vond het in het ziekenhuis fijner dan thuis. Bij de tweede kon het ook niet anders want we zaten in een verbouwing die nog niet helemaal klaar was toen ze zich aankondigde een paar weken te vroeg. Mijn bevallingen waren ook niet echt fijn, dus blij dat ik op een goed plekje was.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had ook geen keuze en moest naar het ziekenhuis, omdat onze baby's aan de kleine kant waren. Gelukkig waren (en zijn) ze allemaal gezond en we waren dan ook elke keer snel weer thuis. Maar als het mocht zou ik ook wel thuis bevallen.
  Bij alle kids ook borstvoeding gegeven, en ik heb daar nooit problemen mee gehad. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Blijf relaxed, ook als het niet lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ze alle drie thuisgekregen en had per kind borstvoeding voor een drieling. Resp. 16, 12 en 28 maanden gevoed. Heb ze zelfs met enige dwang moeten spenen, anders had ik mee gemoeten naar de basisschool:-)
  Maar in het ziekenhuis was voor mij ook prima geweest. Bij de laatste keer werd ik met 35 weken in het ziekenhuis aan het CTG gelegd, want het leek heel serieus, maar het was vals alarm. De behandeling daar was heel vriendelijk en professioneel, dus ik had absoluut geen probleem gehad met een ziekenhuisbevalling.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heerlijk voor jullie,dat alles zo goed gaat

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ook op het laatste moment, met persweeen naar het ziekenhuis (dit was echt afschuwelijk), en daar is hij met de vacuumpomp geboren. De twee kids daarna vol overtuiging voor het ziekenhuis gekozen. Als de eerste niet in het vruchtwater had gepoept en we daarom niet al naar het ziekenhuis moesten, had hij het waarschijnlijk niet overleeft. En ik vond het ook heel fijn, alle vieze bende blijft daar, alle hulp is aanwezig en je komt heerlijk thuis. Maar de keuze is natuurlijk een persoonlijke. J

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben drie keer thuisbevallen. Heerlijk. Geen gesjouw met kleine baby. Zelf in je eigen bed kunnen blijven en thuis douchen. Ik heb ze alle drie zes maanden borstvoeding gegeven, de eerste wilde zelfs geen fles. Was niet zo handig toen ik weer moest gaan werken. Vertrouw op je eigen lichaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn dat alles goed gaat. Ik moest in het ziekenhuis bevallen. Ik wilde borstvoeding, maar dat lukte niet. Heb uiteindelijk 3 maanden fulltime gekolfd en het toen opgegeven. Soms loopt alles anders dan je je van te voren hebt bedacht. Het is goed om na te denken over wat je wil, maar probeer ook te accepteren als het anders loopt. Dat laatste vond ik erg moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij de eerste kon het niet, thuisbevallen. Is in Zeeuws Vlaanderen voor niemand mogelijk. Bij de tweede ben ik ingeleid. De derde kon eindelijk thuis, heerlijk! Heerlijk? Jawel! In je eigen bed te bevallen, daarna in je eigen douche te stappen en met zo'n heerlijke verse baby op je eigen bank een bak koffie te drinken om 7 uur 's ochtends, op een donkere januarimorgen. Een van de mooiere momenten van mijn leven.

  Borstvoeding... denk dat er de tijd voor hebben, heel belangrijk is. Je niet druk maken over weer aan de bak moeten, of aan alles dat nog moet worden gedaan. En bij problemen niet vertrouwen op zh-personeel of de kraamhulp, maar meteen (echt, zsm) een lactatiekundige -evt. vanuit de kraamhulporganisatie) laten komen.

  En natuurlijk ben je trots! Duh ;) Het schiet ook al lekker op!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bij beide bevallingen was ik verplicht om in het ziekenhuis te bevallen omdat ik een kunstheup heb. Mijn man kreeg beide keren de taak te zorgen dat het been niet te ver naar buiten ging zodat de heup eruit kon schieten. Kun je niet gebruiken tijdens een bevalling de heup uit de kom. Ook borstvoeding mocht ik niet i.v.m. mijn medicatie.
  Och achteraf is alles goed gegaan en ben ik blij geweest met het ziekenhuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Onze oudste is ook thuis geboren, daarna nog een tweeling gekregen en uiteraard in het ziekenhuis geboren. Ik ben heel blij dat ik een thuisbevalling heb meegemaakt. Het was een hele mooie rustige bevalling.Ik was van te voren helemaal niet bang of zo, ik keek er juist naar uit, het leek me zo speciaal om te bevallen. Manlief had liever dat ik in het zikenhuis zou bevallen en dat hij op de gang zou wachten, net als zijn vader destijds, maar hij liet mij de keus. Achteraf vond hij het prachtig en was blij dat we lekker thuis waren.
  Daantje, als je er zelf vertrouwen in hebt, blijf lekker thuis, geen vieze bacterien en veel meer privecy als het ziekenhuis.
  Bv is ook prima gegaan, mijn verloskundige hielp mij heel goed en heb 17 maanden bv gegeven.
  Succes en geniet nog lekker van het zwanger zijn.
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Thuis begonnen en in het ziekenhuis bevallen. Kind zat klem dus het dat we al in het ziekenhuis waren wegens niet vorderende ontsluiting was erg fijn. Bereid je goed voor op de borstvoeding want in het ziekenhuis hebben ze er weinig kaas van gegeten. Ik had gelukkig een zeer ervaren kraamverzorgende die heel veel trucjes kende.
  Pin je niet te veel vast op een thuis bevalling maar laat het over je heen komen, dan kan het ook geen teleurstelling worden als het niet lukt. Het zelfde voor borstvoeding, ik ben het na een week gaan combineren. Nog wel gekolfd maar dat leverde te weinig op. Kind heeft nooit last gehad van tepel-speen verwarring, naar mijn idee een verzinsel van de pro-borstvoeding-hoek. Borstvoeding is wel natuurlijk en daarom koos ik er ook voor, maar als je kind alleen maar afvalt omdat het drinken aan de borst zwaarder is en het te weinig binnen krijgt is een combinatie een mooie oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ben ik tien weken verder dAn je, mag zo naar de vk ,bij mijn dochter een bevalling van 6 minuten zonder ook maar een wee te hebben gehad, tweede hopelijk ook thuis. Borstvoeding ondanks cursus en lactatiedeskundige niet gelukt,5 weken gekolfd ben er nu niet uit wat ik doe ga denk ik weer proberen maar minder moeite doen dan de vorige keer.Succes,

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik moest bevallen in het ziekenhuis want mn vliezen waren gebroken maar ik kreeg geen weeen en moest dus ingeleid worden.. ik had geen keus. door heftige bevalling toen (understatement..) koos ik bij zoontje voor zh bevalling.. maar dat was zoals een bevalling moest zijn, zelfs nog wat sneller en makkelijker.. (ok ik kan alleen vergelijken met een hele zware eerste..) en dat had dus in principe thuis gekund maar dat weet je nooit van te voren.

  ik had wel van 1e thuis willen bevallen/proberen. zh zit hier vlakbij dus zou er zo zijn (2km) maar die keus had ik dus niet.

  wat beteft bv/fles... ik wou bv, lukte niet echt (gaf ook wel redelijk snel op omdat ik geen gestrss wou en al weinig energie heb van mezelf, laat staan als je net bevallen bent) maar de beste voeding die je kan geven is de voeding die je met LIEFDE geeft! tuurlijk is bv het best, maar fles is ook een goede 2e keus. niets mis mee. maar geef het met liefde en wees relaxt en geniet ipv energie en tijd te verspillen aan je schuldig voelen! :)

  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als je maar even je zorgverzekering er op na pluist ivm ambulancekosten voor een bevalling! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat heb ik idd goed in de smiezen ;) Maar mijn vader wil opzich wel rijden als het nodig is... :)

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...