dinsdag 7 april 2015

Eens per maand boodschappen doen

Voor Positief Besparen doe ik regelmatig boodschappen-challenges / experimenten, om te kijken waar mee te besparen valt. In maart deed ik bijvoorbeeld een uitdaging waarbij ik alleen seizoensgroentes heb gegeten. Ik vond het zelf tegenvallen. Misschien toch een beetje teveel vastgeroest in mijn eigen vertrouwde recepten... Maargoed ;)

Deze maand doe ik even geen challenge, want we gaan straks op vakantie en dan kloppen de cijfers toch sowieso niet en is het lastig te vergelijken. Maar in mei wil ik wél weer een challenge gaan doen... en dit keer een heel uitdagende waar ik wel wat tips bij kan gebruiken. ;)

Het idee kwam eigenlijk in me op toen iemand hier op de blog begon over fruit conserveren door wecken, jam maken of invriezen. Hierdoor begon het bij mij te borrelen.... Zou het mogelijk zijn om op 1 mei een enorme hoeveelheid boodschappen te bezorgen en dan de rest van de maand niet meer naar de supermarkt te gaan?!  (Dus echt geen enkele keer!) En hoeveel geld zou ik besparen door het vermijden van impuls-aankopen??

Ik denk dat het best lastig is om voldoende in te slaan voor een hele maand. Maar het moet wel te doen zijn. Wat me denk ik het meest beperkt is dat we geen extreem grote vriezer hebben; wél twee koelkasten, dus dat is dan wel weer een voordeel.

Maargoed, ik had dus het volgende bedacht:

  • De eerste week eten we veel verse, niet lang houdbare groentes zoals sla, tomaat en komkommer
  • De tweede week gaan we dan over op verse groentes die wat langer houdbaar zijn zoals prei, wortels, kool enz.
  • De derde week eten we uit de vriezer, groentes die we zelf hebben gesneden en ingevroren
  • De vierde week hopelijk ook nog uit de vriezer en eventueel wat uit potten die we in de voorraadkast kunnen bewaren.
Maar groentes is natuurlijk niet het enige. We hebben ook fruit, brood enz. nodig. Ook hier zijn we nog aan het brainstormen, maar we hadden in elk geval bedacht dat appels en peren wel redelijk lang houdbaar zijn. Daarnaast misschien wat diepvriesfruit en ook wat bananen in plakjes invriezen... En qua brood: misschien zelf wat vaker havermoutpap eten en dan het brood tot een minimum beperken, want met een paar broden zit de vriezer natuurlijk binnen de kortste keren vol.

Hebben jullie nog meer ideeën / tips? 

35 opmerkingen:

  1. succes, mij te veel gedoe:) Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat lijkt mij wel wat, scheelt ook een hoop tijd. Maar waar bewaar je het allemaal. Want behalve de koelkast/vriezer heb je toch ook een hele hoop kastruimte nodig?
    En hoe bepaal je de hoeveelheden die je nodig hebt? Ik heb bijvoorbeeld geen idee hoeveel (ik noem iets geks) potten pindakaas ik per maand gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het geval van broodbeleg denk ik dat ik gewoon ruim insla. Is het ene op, dan nemen we iets anders. :)

      Wij hebben een vrij grote kastruimte, alleen qua vriezer zal het misschien wel lastig worden...

      Verwijderen
    2. Gewoon bijhouden :-)
      Ik heb 3 maanden lang bijgehouden wat we verbruikten en daar dus een 'grote boodschappen ' lijstje voor gemaakt. En op is op.

      Verwijderen
  3. ...koop gedroogde peulvruchten, verschillende soorten. Als vleesvervanger, voor een lekkere gevulde soep etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk dat je over wecken en jam maken nadenkt!
    Ik zag gisteren een berekening wat zelfgemaakt brood kost.Kwam met stroom op 1.13 per brood van 750 gram. Water en meel in de machine doen kost nog geen vijf minuten. Toch maar eens een broodbakmachine aanschaffen? Meel kan je inslaan.(doe ik ook)

    http://www.vrekkenpagina.nl/content/2011/12/Tip-van-de-Week-Overslaan-deze-woorden-zijn-te-erg-voor-woorden

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoogstwaarschijnlijk doe je minder impuls aankopen op deze wijze.
    Maar de "jus" van hel leven wordt op deze manier (mijn inziens)ook beperkt. Wat als je onverwachts vrienden wilt laten mee eten? Als je eens zin hebt, ik noem maar wat, rode kool en je kunt het dan niet kopen.
    En je koopt nu een maand dingen vooruit die misschien de komende weken in de aanbieding zijn. Jij hebt die dan duurder ingekocht.
    Ik zie hier eigenlijk hoofdzakelijk nadelen in. Dus voor mij zou dit niets zijn.
    Maat ik ben reuze benieuwd hoe het jou gaat bevallen.
    Marion


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marion,

      Basisboodschappen zijn eigenlijk nooit in de aanbieding, dat zijn eigenlijk altijd de A-merken. Dus daar maak ik me niet zoveel zorgen over :)

      Wat betreft de jus: daar moeten we inderdaad wel even over nadenken. Maar het fijne aan basisboodschappen is dan wel weer dat je met extra mee-eters al snel tot een oplossing komt :)

      Verwijderen
  6. Voor mij is het ook niets. Een week zou nog wel kunnen maar een maand is te lang voor groenten en fruit.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bananen bewaar ik tegenwoordig in de koelkast, blijven ze langer goed, soms is de schil wat grijze gekleurd maar de banaan zit goed beschermd.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zo'n actie heeft volgens mij alleen zin als je het wil blijven doen. De eerste keer zal het namelijk wennen zijn en heb je toch boodschappen nodig waar je niet aan gedacht hebt. Zoals dagcrême ofzo of iets voor je zoontje. Ik zelf moet er niet aan denken, ga bijna elke dag naar de winkel omdat ik een vast bedrag neem per week en ik mij daar aan houd, vind ik dat ik al genoeg bespaar. Hooguit zou ik besparen op slijtage van mijn fietsbanden ofzo. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dezelfde anoniem, bij een bepaalde grootgrutter in de buurt, ieder dag wel een kortingssticker op producten. Afgelopen zaterdag op 5 kilo aardappelen en bio-gehakt. Op brood na 8 uur 's avonds ook kortingsstickers, toevallig viel mij dit een keer op toen ik een keer na achten in deze supermarkt kwam. Ik eet altijd biologisch vlees dus die sticker is een mooie aanbieding voor mij!

      Verwijderen
  10. Wauw, dat is terecht een uitdaging. Ik zou er niet aan beginnen, al was het alleen maar om het brood, er gaan er hier zo'n 8 per week doorheen, als dat er niet is krijg ik ruzie ;-)
    Ik ben benieuwd of je het gaat doen en hoe dat gaat bevallen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. wow, 8 broden :D Sander luncht nu altijd op zijn werk (zit bij de huur van zijn kantoor inbegrepen). Bij ons gaat er niet zoveel doorheen daardoor...

      Verwijderen
  11. Ik zou alleen lang houdbare boodschappen voor een maand inslaan en ging iedere week (op een vast tijdstip) verse fruit, groenten, brood en zuivel inslaan. Volgens mij kun je op deze manier wel besparen (geld en tijd) en eet je toch gezond.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Van een uitdaging gesproken. Onze diepvries, koelkast en voedingskast zijn er te klein voor.
    Veel tips heb ik op dat vlak ook niet, buiten een aantal dingen die hier al gezegd zijn. Veel gedroogd en gezouten voedsel.
    Veel succes met de voorbereidingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dat zal hier niet gaan lukken. Maar er gaan hier ongeveer 4-6 broden per week doorheen, en dan hou ik nog wel vriezerruimte over maar niet voor de hele maand. Ik hou het bij 1x in de week en heb een budget per maand. En dat gaat prima.
    Straks bij Sander zijn nieuwe baan zit de lunch er dan ook bij in of is dat pas na mei?
    Heel veel succes in elk geval. Ben benieuwd hoe het jullie afgaat.

    groetjes
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wij zijn momenteel met zijn vijven en ik doe al heel lang 1x per maand de boodschappen, behalve brood, zuivel en in de winter soms groente. Ik heb gewoon geen vriesruimte voor 20 broden. In de zomer eten we groente uit de moestuin en ik vries en weck zoveel mogelijk groente en fruit. Daar eten we in de winter zoveel mogelijk van maar soms moet er toch wat bijgekocht. Drinken, koek en chips enzo koop ik nooit bij, op is op. Voor onverwachtse visite heb ik wat apart op een plek waar de pubers niet komen. Verder bak ik cake en koekjes en soms brood. Wasmiddel maak ik zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik zou dat ook niet doen. Ik doe een keer per week de boodschappen en vind dit ook leuk. Ik maak een weekmenu en datgene dat niet in de voorraadkast staat en de verse groente en vlees wordt die dag gehaald. Ik haal 4 broden en moet op donderdag altijd nog 1 erbij kopen. Past niet in de vriezer.
    Ik vind het goed zo en heb geen advies voor je. Hoogstens dat ik daar niet aan zou beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik doe zelf niet veel impulsaankopen. Dus voor mij zou het niet hoeven. Daarnaast is het voor mij belangrijk om in beweging te blijven en dus vaker lopend boodschappen te doen. Ik kan dan niet heel veel halen en moet dus vaker en ga bij verschillende winkels, voor verschillende zaken. Werkt prima voor ons! Het is ook iets makkelijker switchen als we eters krijgen, of als er juist minder mensen mee eten. Ik hou het zo!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het lijkt mij ook een flinke uitdaging! Maar het moet wel te doen zijn denk ik! Brood kun je inderdaad zelf bakken en de laatste week zal het vooral restjes eten zijn.
    Ik zou zelf het meeste moeite hebben met fruit. Appels en peren kun je inderdaad lang bewaren, maar dat wordt ook zo saai na een paar weken ;) ik ben wel heel benieuwd hoe het jullie gaat bevallen! Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Je zou eerst moeten weten hoeveel impulsaankopen je dan eigenlijk doet. Als het niet lukt om bij bv 4 x per maand boodschappen je exact aan je lijst te houden en je dus (veel) impulsaankopen doet, lukt het dan wel om 31 dagen lang niet naar de supermarkt te gaan. Want je komt wel buiten met je zoontje. Dat lijkt mij nog lastiger dan bv 4x je aan lijstje houden. Misschien is het heel erg warm en wil je toch een pak ijsjes en dat mag dan niet. Ik zie niet zo de voordelen. Wat wij doen is ca 2x per maand alle noodzakelijke boodschappen en daarnaast houd ik ca 10 euro per week voor de lekkere trek of wat vergeten/willen toch iets anders eten dingen. Als je echt heel veel bezuinigen moet je gewoon heel streng zijn en enkel heel basis eten, dat is niet mijn manier. Maar wil je dat dan heeft het zin om 1 x per maand boodschappen te doen. Ik ben benieuwd wat het gaat worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. ik doe mijn boodschappen drie keer in de twee maanden (ongeveer drie weken per keer dus). goed te doen, idd goed plannen op volgorde houdbaarheid. maar wel met een grote vriezer en voorraadkast. je zou er dan nog een dikke week achter moeten plakken, tja... zal echt wel kunnen, maar of het nou leuk is?
    overigens is de beste methode voor ons in die laatste week van de drie wekencyclus: als het op is heb je pech en verzin je maar iets anders met wat je wel hebt.
    Succes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Pfoe! Flinke uitdaging! Nee.. zou niets voor mij zijn! Er gaan hier wekelijks zo'n 10 pakken melk op en houdbare melk vinden we niet te drinken, dus nee.. alleen daarom zou ik het al niet doen! Ik wil je wel heel veel succes wensen!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hm of probeer eerst een periode 1 x in de 14 dagen? Zelf denk ik met die uitdagingen doe iets waarvan de slaagkans het grootst is , dan is het t meest zinvol?
    Btw nooit bananen in ijskast bewaren (invriezen kan wel) maar bananen zijn een van die soorten die zeer gevoelig zijn voor koude rot/bederf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe het al een tijdje en merk echt geen verschil. Die uit de vriezer kan je niet meer zo eten, doe het wel voor bakken en door de yoghurt.

      Verwijderen
  22. Dat lijkt me een hele uitdaging! Niks voor ons. We hebben een grote koelkast en een grote vriezer, maar dat gaat echt niet lukken.
    Als je een groentetuin hebt vind ik het logisch dat je een overschot aan groente in de vriezer doet of weckt. Maar om maar een keer per maand boodschappen te doen en dan maar groente gaan invriezen om niet naar de winkel te hoeven lijkt me wat krom gedacht.
    Bij ons zou het echt niet gaan. Er gaat per week 16 liter melk doorheen. Dat is een week houdbaar, maar beslist geen 4 weken. En al zou dat wel zo zijn......64 liter melk in één keer kopen lijkt me wat veel ;-)
    Wij doen 1x per week de grote boodschappen en tussendoor ga ik langs de groenteboer voor groente en fruit. en af en toe nog voor een vergeten iets of een aanvulling naar de plaatselijke supermarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik vind net dat door vaak boodschappen te doen, ik meer bespaar of als ik maar één keer per maand boodschappen doe. Vooral bij het aankopen van groenten, fruit, vlees, vis, gevogelte.... doe je profijt door meermaals per week aankopen te doen want de ene keer staat dit in reclame, de andere keer is iets anders in aanbieding. Wij kopen ook weinig A merken maar als er in lidl, aldi iets in eenmalige aanbieding staat tegen een voordelige prijs, doe ik daar een voorraadje van in voor later gebruik.
    Brood bak ik al meer dan 30 jaar zelf in ene traditionele heteluchtoven. Per bakbeurt kan ik 8 broden terzelfdertijd in de oven steken, wat me een besparing oplevert in de verbruikskosten van de elektriciteit. Ik vries de broden gesneden in per dagportie en ik bak enkel op nachttarief.
    Ik doe nooit impulsaankopen en 't is zeker niet omdat ik meermaals per week naar de supermarkten ga, dat ik nutteloze zaken koop. Het al dan niet kopen van nutteloze zaken is puur een kwestie van discipline : ik stel me voor ik iets koop altijd de vraag of ik het product effectief nodig heb. Heb ik iets niet nodig, dan laat ik het gewoon liggen in de winkel.liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Nou ehm, succes! Niks voor mij hoor! Zou er zo van balen als de week erna net iets in de aanbieding is wat ik dan groot kan inslaan, bv. rijst of eiermie. En ik vind boodschappen doen eigenlijk best leuk, heb ook weinig last van impulsaankopen ofzo. Maar ik ben natuurlijk wel reuze benieuwd hoe jullie het er van af gaan brengen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ijsbergsla blijft langer goed, pompoen,courgette. Zelf brood bakken, kant een klaar meel bij de ah, pastasaus maken en in potjes doen, vlees en spekjes invriezen, rookworst.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik ga het volgen. Ik heb sinds kort een basisvoorraad staan. Waaronder ook potgroente en blikjes, gedroogde peulvruchten en veel bak producten.
    Mijn oplossing voor het brood is zelfgemaakte cruesli van havermout, noten, gedroogd fruit, lijnzaad en wat cacao. Zuivel voor een maand kan lastig zijn, maar yoghurt is vaak best lang houdbaar. En ik maak havermout wafels, die ook prima in te vriezen zijn. Ik eet zelf eigenlijk nog zelden brood.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Een keer in de twee weken is echt ideaal voor ons. Als we langer wachten wordt het zo zeuren dat het niet leuk meer is (hou niet van groenten en fruit uit blik). Appels zou je eventueel ook in plakjes kunnen drogen. Ben benieuwd hoe het je bevalt.Succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Naar aanleiding van jou blog, heb ik vandaag mijn maandboodschappen besteld bij A.H.. Even een klap geld. Enige nadeel is dat wij toch nog elke week melk,yoghurt & 1 kant en klare maaltijd moeten halen voor mijn man.
    Maar verder lijkt het mij ideaal.

    Ik doe dit al met mijn boodschappen bij de K.ruidvat ik bestel 1x in de 4maand. Werkt top en ik grijp nooit mis.

    Gr

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)