vrijdag 12 juni 2015

Vlees-fobie / carnofobia

Nu het BBQ seizoen weer is begonnen word ik geconfronteerd met een rare, irreële angst die ik heb: de angst om rauw vlees aan te raken! Brr, ik word al misselijk als ik er alleen al aan denk om een kip-filetje te moeten aanraken. Gelukkig ben ik getrouwd met een vegetariër, dus ik kan vlees grotendeels uit de weg gaan, maar op de BBQ mag ik toch wel graag een paar stukjes vlees leggen; ook niet persé heel veel, maar een paar sateetjes gaan er altijd wel in.

Een zoektocht op internet leert mij dat er zelfs een officieel woord voor bestaat: carnofobia. En als ik het zo lees heb ik het gelukkig maar héél mild, want er zijn dus mensen die gewoon compleet in paniek raken als ze vlees zien! Zelf heb ik er dus alleen last van bij rauw vlees en heb ik ook alleen last van misselijkheid en een enorme afkeer ervan. Maar misschien blijft het ook wel een angst omdat ik tot nu toe heel goed ben geworden in het bedenken van oplossingen / het probleem uit de weg gaan:

 • Zoals ik al zei: Sander is vegetariër, dus voor hem hoef ik geen vlees te snijden. En aangezien ik zelf dus ook geen fan ben van (rauw) vlees, eten we gewoon geen vlees. Overigens heb ik nog wel meer redenen om grotendeels vega te eten, maar het rauw vlees vermijden speelt hierin ook een rol.
 • ALS ik vlees eet, kies ik vaak voor voorbewerkt vlees. Rookworst, voorgebakken hamburgers etc. En als het echt écht moet, dan koop ik voorgesneden kipfilet. 
 • Of ik laat anderen het voor me klaarmaken. Mijn moeder, bijvoorbeeld ;) Ik ga altijd erg graag BBQen bij mijn moeder, omdat die zulke lekkere sateetjes maakt. En in een restaurant bestel ik ook vaak iets met vlees. 
Maargoed, waarom schrijf ik dit?! Volgende week is Sander jarig en willen we gaan BBQen voor zijn verjaardag. Ik heb wat tips voor goedkoper BBQen op een rijtje gezet op Positief Besparen, maar of ik me zelf aan al die tips zal houden?! Ik vind het héél verleidelijk om kant-en-klare saté te bestellen bij de slager. Maar ergens vind ik het ook weer zonde van het geld. Misschien wordt het dan toch tijd om me eens over deze angst heen te zetten.... 

7 opmerkingen:

 1. Ik wist niet dat er een woord voor bestond, maar ik denk dat ik er ook last van heb. Vanaf ik kind was ben ik al vies van vlees, en in rauwe toestand vind ik het nog erger... Ik vind het ook helemaal niet lekker ruiken, kan er echt misselijk van worden. Je bent dus zeker niet alleen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet alle angsten hoef je te overwinnen lijkt me. Is het nódig om deze te overwinnen?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vraag je moeder om de saté te maken. Vindt ze vast leuk ! Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat herken ik ik laat mijn man dat doen want ik vindt het ook vies om rauw vlees aan te raken. Heb je weleens lever in je handen gehad? Brrrr.....dat glibbert!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij eten in ons gezin ook allemaal vegetarisch, alleen onze kat niet, aangezien katten echte carnivoren zijn en niet kunnen overleven zonder vlees. Maar ik zal zelf nooit het vlees uit zijn blikje voer aanraken en de brokjes of de kattensnoepjes, daarvoor neem ik altijd eens stukje keukenpapier. Dus ja, hier ook zo iemand. Maar het is fijn dat Sander vegetariër is, nu hoef je toch niet perse met vlees in aanraking te komen, als je dat zelf ook niet wilt. Ik zou zelf geen vlees meer kunnen eten, bij de gedachte dat ik een dood dier eet, word ik onpasselijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Champignons van hun steeltje ontdoen en dan vullen met danish blue of belegen kaas.Verpakken in aluminium folie en dan op de barbecue .

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)