donderdag 5 november 2015

Donor-organen met donormelk vergelijken slaat als een tang op een varken!

Ja ja, er is weer een "rel" op Facebook! In het VUMC wordt er voortaan donor-moedermelk aan prematuurtjes gegeven. En sommige mensen vinden dat vies en raar.... Andere mensen vinden dat dan weer stom en roepen: er is niemand die donor-organen vies vindt! Dus waarom donormelk dan wel?!

OK, ik ben het er niet mee eens dat (donor)moedermelk vies is. Absoluut niet! Ik vind het juist mooi dat prematuur geboren kindjes op die manier de beste start krijgen. Maar die vergelijking met donor-organen, daar kan ik dan weer helemaal niks mee!!

1. Geen kindje sterft door een gebrek aan donormelk!

In Nederland is er geen enkel kindje dat sterft door een gebrek aan donormelk. We hebben namelijk ook nog kunstvoeding als alternatief. Misschien niet ieders eerste keuze (van mij ook niet!), maar wél een prima vervanging voor als een moeder zelf geen borstvoeding kan of wil geven. Da´s wel even een andere situatie dan in het geval van orgaan-donatie, waarbij iemand dus gewoon dood kan gaan als er niet op tijd een orgaan komt.

2. Tijd voor kunst-organen!

Als je donormelk gaat vergelijken met donor-organen, dan zou kunstvoeding dus gelijk staan aan kunst-organen. Iets waar de wetenschap al jarenlang mee bezig is om te proberen te maken! Men hoopt dat in de toekomst orgaan-transplantatie niet meer nodig is, omdat de wetenschap dan zo ver is dat er een kunst-hart kan worden geplaatst. 

Ik weet 100% zeker dat er duizenden mensen zijn die reikhalzend naar de komst van kunst-organen uitkijken! (Net zoals er heel veel mensen zijn die blij zijn met "kunst"voeding, maar dat is not done om te zeggen!!)

3. En als die kunst-organen er dan eenmaal zijn....

Ik denk dat er dan niemand meer vrijwillig op de wachtlijst wil staan voor een echt orgaan! Als je binnen een maand geholpen kunt zijn door een "kunst"nier of een "nep"hart, dan zal er niemand zijn die zegt: laat mij maar 10 jaar op de wachtlijst staan, ik ga wel elke dag aan de dialyse tot die tijd!

(Of wie weet is er dan tegen die tijd een "echte donor-organen-maffia" die zegt dat je niet hard genoeg je best hebt gedaan en dat je best wat meer dingen had kunnen proberen voor je de keuze maakte voor een kunst-orgaan!! Misschien iets van een echt orgaan op de zwarte markt op de kop tikken... Zie je het al voor je?! ;) )


4. En als laatste....

Ik ken dus iemand die op de lijst staat voor orgaan-donatie. Denk je nou echt dat het die persoon ene zier kan schelen of hij een echt orgaan krijgt of een kunst? Als je zo ziek bent dat je een orgaan nodig hebt, dan wil je maar één ding: overleven! En dan ga je jezelf niet bezighouden met van die domme discussies zoals de mommy wars over borst- en kunstvoeding! 

11 opmerkingen:

 1. Waar maken mensen zich toch druk om... Ik ga er vanuit dat het met de ouders wordt overlegd of zijn willen dat hun kindje dat krijgt Ja of nee, en daar heeft verder dan niemand iets mee te maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat hierboven wordt gezegd inderdaad. Ik zou zo'n discussie gewoon links laten liggen. Some people just want to see the world burn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een prematuurtje en was zelf ziek en door de stress helaas te weinig moedermelk. Ik had heel graag donormelk gehad ipv kunstvoeding. Want moedermelk is nog belangrijker voor een prematuur! Helaas stond het ziekenhuis hier heel negatief tegenover. En ben in niet verder gegaan in mijn zoektocht hiernaar... Ik ben dus blij dat er nu wel ziekenhuizen zijn die hier voor openstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeetje joh, snel wegdrukken dat soort discussies! Waar kunnen mensen zich druk om maken, om niks. Laten we blij zijn dat ouders met couveuse-kindjes de keus hebben, als ze er al over na zouden denken in zo'n onzekere tijd. De moeder-maffia is weer lekker bezig, waar haalt men de tijd toch vandaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar dit is ook helemaal niet nieuw 36 jaar geleden had ik veel te veel melk dat kolfde ik af en de flesjes gingen in de diepvries,1 keer per week werden de flesjes opgehaald voor het ziekenhuis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het mooi nieuws dat prematuur geboren kindjes op deze manier de best mogelijke start kunnen krijgen. Ik heb de rel (gelukkig) gemist.

   Vroeger had je zelfs een min! Een vrouw die werd ingehuurd om het kind van een ander de borst te geven.

   Huisvlijt

   Verwijderen
 6. Persoonlijk zou ik er niet voor kiezen omdat ik het dus wel vies vind. Maar gelukkig mag iedereen het zelf weten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gebruik je zelf wel melk en zuivelproducten? ;)

   Verwijderen
 7. Mag ik even een kleine correctie aanbrengen? Er zijn wel premature kindjes die overlijden doordat ze kunstvoeding krijgen. Nou ja, niet per se de kunstvoeding, maar door bacteriën die ze daardoor binnen kunnen krijgen en waar premature kindjes gewoonweg te zwak zijn om er zich tegen te weren. Dus zeker voor premature kindjes is het echt heel erg fijn als ze mensenmelk kunnen krijgen.
  Is niet bedoeld als aanval op welke keuze dan ook!
  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Donormelk is toch al zo oud als de wereld? Alleen heette het vroeger een 'min' en ging de baby gelijk bij de melkdonor aan de borst. Mooi dat dat kan en kon!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goh, opvallend dat men zich druk maakt over het drinken van moedermelk van een ander mens, terwijl zo weinig mensen kritisch nadenken over het drinken van melk van een andere diersoort (koeien, schapen, geiten, kamelen). Terwijl deze moedermelk van mensen juist vrijwillig gedoneerd wordt, in tegenstelling tot dierlijke melk.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...