dinsdag 26 januari 2016

3 financiële valkuilen waar ik komende maand niet in wil trappen

We zijn stukken minder bespaarderig bezig dan we zouden willen. Daarom hebben we besloten: deze komende financiële maand gaan we weer knallen!! (Ja, dit hebben we eerder gezegd en toen niet gedaan, maar nu zijn we beter voorbereid!!).

Afgelopen dagen heb ik veel nagedacht wat nou de redenen zijn waardoor het niet lukt om de knop om te zetten. En ik heb drie redenen kunnen vinden die ik komende maand wil tackelen. Het zijn eigen drie gedachtes die ik regelmatig heb en waardoor het misgaat.

1. Deze keer is een uitzondering... 

Vaak denk ik bij mezelf dat een bepaalde situatie een uitzondering is en dat ik dan dus ook wel een uitzondering kan maken en een keertje niet zuinig hoef te doen. Maar helaas maken we té vaak uitzonderingen. Dus deze maand géén uitzonderingen! 

(Ik was al bijna weer in deze valkuil getrapt! We gaan volgende maand een weekendje naar Centerparks en ik zat me al te bedenken: dat is dan een uitzondering, dat weekend letten we dan even wat minder goed op... Maar gelukkig ben ik me er nu bewust van en dat zal zeker helpen!!)


2. Het is nu toch al verpest, volgende maand beter!

Een andere gedachte die vaak in me opkomt is dat een maand verpest is als ik één uitgave doe die boven een budget is. Dan verlies ik de motivatie om nog mijn best te doen. En denk dan al snel ach, die €10 extra over het budget heen kan dan ook nog wel, want het is toch al verpest. Maarja, in feite maak ik het daar alleen maar erger mee!


3. Sander heeft iets gedaan, dan heb ik er ook recht op

Het gebeurt wel eens dat Sander zijn brood vergeet en dan iets in de kantine koopt. Heel kinderachtig denk ik dan bij mezelf: dan heb ik er ook recht op om iets bij de kantine te kopen! Of een reep chocolade te halen. Maarja, daardoor geven we dus twee keer teveel uit in plaats van één keer. En het versterkt elkaar, want volgende keer denkt Sander óók weer dat het wel kan, omdat ik ook wat in de kantine heb gekocht. 

15 opmerkingen:

 1. Goed dat je je eigen valkuilen ziet. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vooral die eerste is heel herkenbaar! Super dat je je valkuilen ziet, dan zul je ongetwijfeld ook merken dat het makkelijk wordt om er niet in te trappen! Ben heel benieuwd naar het resultaat ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als wij naar centerparcs gaan nemen we de boodschappen zelf mee. Dat scheelt echt heel veel. Voor wat extra verse dingen bezoeken we de supermarkt in een dichtbij gelegen dorpje. En neem wat lekkers mee van thuis, het is immers vakantie. Ook nemen wij wat makkelijks mee een blik soep voor na het zwemmen of een potje knakworsten hoewel ik daar zelf van gruwel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is de valkuil ook niet dat je meer verdient en dus makkelijker uitgeeft?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ....de eerste twee redenen herken ik wel maar de derde.........

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is nu toch al verpest vind ik heel herkenbaar! Dat heb ik ook vaak. Ook bij snoepen en zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In de eerste valkuil trap ik ook steeds weer...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Stap één - en daarmee de belangrijkste - is om je eigen valkuilen te herkennen. Ik herken mij met name in stap 1 :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De derde moest ik stiekem wel om lachen haha. Moet alles dan gelijk zijn bij jullie ;)?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij namen vroeger naar vakantieparken ook altijd zelf de boodschappen mee. Je kunt dingen meenemen die gemakkelijk klaar te maken zijn zoals pasta met tomatensaus en voorgesneden groenten, gehakt ed in een koelbox. Snel klaar en toch niet ongezond. Ook zeker wat lekkers meenemen, het is vakantie. Als je zelf meeneemt heb je dubbel voordeel, je hoeft geen boodschappen te doen als je op een (mini) vakantie bent maar kunt ipv daarvan bijvoorbeeld lekker gaan zwemmen en je bent veel goedkoper uit dan in een winkel op een park. Je betaalt daar meer voor het gemak van een winkel op het park.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nummer 3 is hier soms ook wel aanwezig; maar meer wanneer het om snacks gaat. Zeer storend en kinderachtig soms. Als de één wat heeft 'moet' de ander ook gelijk weer wat. Ook als die persoon daar zelf op dat moment helemaal niet aan dacht. Dus dat herken ik er dan wel uit. Ik probeer daar zelf erg op te letten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De eerste snap ik wel; al zou ik zo'n gelegenheid (Center Parcs) eerder aangrijpen om voor weinig een superweekend te hebben.

  Bij de tweede denk ik: je bent wel snel je motivatie kwijt. Probeer meer lange termijn te denken. Ikzelf heb een excel-bestand waarbij ik ook in de toekomst kan zien wat voor effect uitgaven en sparen heeft op mn tegoeden.

  Nummer 3: omg... dit vind ik wel erg kinderachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Misschien moet je je bij punt 3 eens afvragen waarom je zo reageert: hij doet iets, dus mag ik dat ook. Want eigenlijk kun je dan niet echt genieten van wat je jezelf op zo'n moment gunt. Is het boosheid omdat hij iets vergeet? Vindt je eigenlijk dat je dat kopen van jezelf niet mag, en geef je jezelf zo een excuus? Altijd interessant om naar je eigen gedrag te kijken. Want nu voelt het alsof je jezelf 2x straft ipv dat je jezelf beloont.
  En ik noem besparen tegenwoordig maar "verstandig met geld omgaan". Want met af en toe geld uitgeven is niks mis, maar je moet er wel blij van worden, ook achteraf. Van alleen maar besparen word je op de duur ook alleen maar sjacherijnig, ik tenminste wel!
  Succes!
  Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 14. vind de derde wel grappig...
  ik zie het al helemaal voor me: de eerst volgende keer dat de man zijn lunch vergeet en iets op zijn werk koopt, ren ik met de kinders naar de mcdonalds :p

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)