woensdag 6 januari 2016

Back to work: de financiën

Er is door een aantal bloglezers gevraagd of ik nog wilde schrijven over de effecten van het extra werken op onze financiële situatie. Nu ik inmiddels alweer 3 maanden werk wil ik hier graag een blogje aan wijden om de vragen te beantwoorden....

Zijn we erop vooruit gegaan?

Een logische vraag! Voordat ik ging werken vroeg ik mezelf ook heel erg af of ik er wel iets aan over zou houden aan het einde van de maand. Tenslotte heb je ook extra kosten door het werken:
 • Vervoerskosten
 • Kosten voor de kinderopvang
 • Minder tijd om alle aanbiedingen af te lopen
Toch zijn we er zeker wel op vooruit gegaan! De vervoerskosten worden voor een groot gedeelte betaalt door het werk. De kosten voor de kinderopvang zijn redelijk minimaal; aan de ene kant omdat we een gedeelte terugkrijgen van de Belastingdienst, maar daarnaast helpt het ook mee dat mijn ouders een gedeelte van de opvang voor hun rekening nemen én dat ik ook vaak in het weekend of ´s avonds kan werken. Ideaal, wat dat betreft!

En qua aanbiedingen aflopen heb ik eigenlijk ook nog meer dan genoeg tijd over ;)

Waar gaat dat extra geld dan heen?

We willen niet afhankelijk worden van mijn salaris. Ten eerste omdat het ten alle tijden mogelijk moet zijn dat ik weer stop met werken als er iets is met Tobias waardoor hij meer zorg nodig heeft, maar ten tweede ook omdat ik een tijdelijk contract heb en je maar nooit weet of er opeens wordt besloten om dat contract niet te verlengen. 

Het extra geld wordt dus gebruikt om te sparen en om af te lossen (en een gedeelte voor de kinderopvang). De vaste lasten betalen we allemaal op basis van Sanders salaris. 

We zijn dus niet veel wilder gaan leven dan toen ik niet thuis was. Natuurlijk zijn sommige dingen wel iets makkelijker geworden, maar we willen hier ook niet al teveel aan wennen, vanwege de redenen die ik hierboven noem. 

(Overigens is deze scheiding natuurlijk fictief. Het geld komt op één grote hoop terecht!)


Volgens mij waren dit wel de twee vragen die ik regelmatig voorbij zag komen. Als iemand nog ergens anders nieuwsgierig naar was dan beantwoord ik die vragen uiteraard ook graag ;) 

7 opmerkingen:

 1. vindt sander het niet leuk om (evt. tijdelijk) iets minder te gaan werken nu jij ook werkt? heeft hij ook wat meer tijd voor zichzelf en voor tobias. via ouderschapsverlof hoeft hij zijn contracturen niet aan te passen, en zou hij dus direct weer fulltime kunnen gaan werken als er zich iets voordoet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, vindt ie niet leuk ;) Hij is dol op zijn werk en zou dan het gevoel hebben dat hij veel te veel mist. Gelukkig heeft hij wel eens in de 2 weken een vrije vrijdag, maar dat vindt hij genoeg :)

   Verwijderen
 2. WoW, fijn dat je het salaris als extra kunt houden en dus ook zo kunt gebruiken. Wij zouden dat ook zo doen & dus sneller aflossen en meer sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prima zo, toch? Het zou ook zonde zijn als dat geld elke maand gewoon verdween.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 3 maanden alweer? Dat gaat snel! Volgens mij heb jij je plekje daar wel gevonden. Wel erg knap dat je jouw salaris ziet als extra's en het grotendeels gebruikt om extra te sparen/aflossen. Slim!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jullie zijn prima bezig. Compliment.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen. Ik was ook benieuwd hoe dat extra inkomen in de praktijk nou zou voelen!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)