vrijdag 25 maart 2016

Een eigen receptenboek maken

Een paar jaar geleden kocht ik bij de Paperchase een receptenboek. Het zal vast nog wel een andere naam hebben, maar ik noem het zo. Het is een map waar je eigen recepten in op kan schrijven. Er zitten verschillende soorten kaartjes in waar je de ingredienten op kan schrijven en uiteraard de bereidingswijze. Superleuk om zo een eigen kookboek samen te stellen met mijn succesrecepten.Ik vind zo'n boekje vooral handig omdat het me een hoop zoekwerk scheelt. Ik kook regelmatig recepten die ik op internet vind en soms is het dan een flinke zoektocht om zo'n recept terug te vinden. Bovendien moet je dan ook altijd de laptop in de keuken hebben staan tijdens het koken en dat vind ik ook niet altijd even handig met een vol aanrecht.

Daarnaast schrijf ik ook wel eens recepten uit de Allerhande over. Zo hoef ik geen hele stapel tijdschriften te bewaren.

Hoe bewaren jullie recepten die je wilt onthouden? En welk gerecht mag er volgens jou niet ontbreken in mijn receptenboekje? Ik sta altijd open voor nieuwe tips :)

9 opmerkingen:

 1. Ik heb een showalbum van de Hema. Hier doe ik knipsels in van recepten. Maar dat neemt nog altijd best wel wat ruimte in onze kleine keuken in. Met mijn tablet in de keuken vind ik ook niet handig, die gaat dan steeds uit en dan moet je hem met vieze handen weer aan doen. Ik vind dit daarom wel een goed idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. screenshot/foto maken, en in de map recepten op de laptop. Natuurlijk wel voorzien van praktische (zoekbare) titel, zoals "spaghetti hans nina venkel parmezaan" zodat ik de venkel/parmezaan pasta kan terugvinden die we met hans en nina aten vorige week.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het plaatje op het boekje in ieder geval al superleuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou gebruik maken van een site zoals Bigoven.com ofzo. Kun je foto maken van je recept, en zij zorgen er voor dat het overgetypt wordt en alles. Ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuke site!

   Vroeger zonder internet knipte ik veel uit en plakte die op papier en die gingen in showcases in ordners waarvan ik er diverse han voor bv voorgerechten bakken toetjes etc.

   Nu knip ik niet meer maar heb 2 mapjes bij favorieten staan, 1 voor foodblogs en een voor receptenlinks.

   Verwijderen
 5. Niet, ik gebruik weinig recepten, ik ben iemand die gewoon maar wat doet. het meeste zit in mijn hoofd.

  Vind het wel een heel leuk boekje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik dooe ook al mijn recepten in een showcase, zo worden ze niet vies en tijdens het koken haal ik het betreffende recept uit de map en bevestig het op ooghoogte aan mijn magneetstrip. Met een stukje schildertape opplakken kan ook. Eens in de zoveel tijd orden ik op bewaren/wegdoen/voor het eerst te maken.

  Groetjes Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik gebruik gewoon een map met insteekhoezen. De meeste recepten zijn of kopieën (uit vooral mijn moeders kookboeken, de klassiekers bij ons thuis komen hier vaak vandaan) of van internet (die print ik uit). Daarnaast zitten er ook wel wat recepten in die ik uit tijdschriften heb gehaald. Maar het valt mij op dat we daar vaak uiteindelijk een eigen variatie op ontwikkelen, vooral de ingrediënten (toevoegen of vervangen) passen we vaak aan. Dan type ik die uit en print dat, het tijdschriftblaadje gaat er dan vaak uit.
  Mijn moeder heeft nog een iets meer basic systeem voor recepten (afgezien van kookboeken), namelijk gewoon in een schoenendoos.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij gebruiken de 'Receptenmaker' app, ideaal! Je kan recepten van alle grote en bekende sites met 1 druk op de knop toevoegen of handmatig invoeren. Recepten uit een kookboek knal je zo op de foto om toe te voegen.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)