maandag 20 juni 2022

Besparen op de energie-rekening

 Nu de stroomprijzen zo hoog oplopen zijn wij extra blij met onze zonnepanelen. Maar óók onze energie-rekening gaat desondanks stijgen: voorheen kregen we elke maand 20 euro terug vanwege de salderings-regeling, en vanaf ons nieuwe termijnbedrag gaan we juist 10 euro betalen. Best een flink verschil dus!


De hogere energie-prijzen zorgen er wel voor dat we weer wat meer motivatie hebben om ook op het stroomverbruik te letten. De afgelopen tijd was dit een beetje weggezakt, namelijk. Niet dat we nou opeens van die grootverbruikers zijn geworden - sommige besparingsacties, zoals spaarlampen, gaan vanzelf. Maar toch kijken we nu ook naar wat andere zaken die we in het verleden wat meer op het beloop lieten:


 1. Voorheen droogden we bijna alle was in de droger. Nu hebben we een droogmolen gekocht. Natuurlijk hebben we die niet meteen terugverdient, maar uiteindelijk gaan we dit verschil wel merken op de stroom-rekening. 
 2. Door met pannen op de deksel te koken blijft de warmte beter in de pannen - voor ons scheelt dit in de prijs van elektriciteit, voor anderen meer het gas
 3. Handdoeken gebruiken we weer vaker 2 keer. Ook zijn we wat kritischer geworden qua wat Tobias in de was gooit - hij gooit soms een broek die hij een uurtje aan heeft gehad uit automatisme in de was. Nu letten we daar wat meer op, zodat de wasmachine minder vaak aan hoeft.

In de loop van de tijd zal ik vast weer andere dingen bedenken die we kunnen gebruiken om de energie-rekening lager te houden. Zijn jullie er ook weer wat bewuster mee bezig door de huidige ontwikkelingen? 


PS: mocht iemand momenteel een aflopend contract hebben, via deze link krijgen we allebei bonus van 75 euro. Misschien interessant met de huidige prijzen. 

9 opmerkingen:

 1. De handdoeken gebruiken we 4-5 dagen je bent schoon als je die gebruikt. Goed ruim ophangen en dan droogt het prima voor volgend gebruik.
  Ik draag kleding 1-2 dagen en handen in ieder geval de broek buiten, bovenkant afhankelijk van wat het is een trui was ik weinig, t-shirt wat vaker. Bovendien blijft het dan mooier.
  Voor de steelpannen heb ik deksels gekocht die op meerdere maten pannen kunnen.
  In de keuken heb ik een emmer staan waar ik spoel- eb afgietwater uit pannen doe en bv als ik koffie of theepot omspoel. Gaat naar de tuin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Handdoeken nemen dode huidcellen op en veel bacteriën, ondanks dat je schoon bent. Vier vijf keer gebruiken maakt dat je viezer wordt na het douchen. Kan ook de bedoeling niet zijn.

   Verwijderen
 2. Je cv anders instellen helpt ook. De aanvoertemperatuur op 60 graden zetten (ipv de standaard ingestelde 8 graden) scheelt veel. (dat is het water in je verwarming, dus heeft niets met tapwater te maken)
  Kan je makkelijk zelf, met de handleiding op zetmop60.nl
  Hier gebruiken we twee handdoeken per persoon in een week.(elk persoon een eigen kleur handdoek) Goed ophangen en laten drogen dan kunnen handdoeken de volgende dag weer gebruikt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bedankt voor de zet hem op 60 tip, ik was het al langer van plan eens te kijken, maar vergeet het vaak, maar onze stond nog veel lager, en de verwarming staat hier bijna nooit aan (nu sinds maart al niet meer).... dus we laten het maar even zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je het gas (of de stroom) onder je pannen ietsje eerder uitdraait garen je groenten vanzelf na. En je hebt het over spaarlampen, maar die zijn lang niet zo zuinig als led-verlichting.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Omdat mijn energiecontract half juli afloopt jullie link geprobeerd maar na half uur is hij nog steeds de gegevens aan het ophalen en heb ik het afgesloten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O wat vreeemd. Bij ons doet ie het gewoon, maar als ik de link in een incognito venster open duurt het wel wat langer dan je zou mogen verwachten inderdaad. jammer dat ie het net niet deed. Zou toch weer schelen anders :(

   Verwijderen
  2. Incognito scherm? wat is dagt?

   Verwijderen
  3. Anoniem surfen zonder cookies en dergelijke (even simpel uitgelegd). Want sites die je al eerder hebt bezocht laden vaak sneller, dus vandaar dat ik het even heb geprobeerd in zo'n scherm

   Overigens lijkt ie het nu weer gewoon te doen, misschien was er een tijdelijke storing

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)