donderdag 29 september 2022

Verwarming en bezoek

 Hoe doe je dat nou als je de verwarming niet aan wilt doen en je krijgt bezoek? Vroeg iemand laatst op de blog.


Ik denk niet dat ik echt de geschikte persoon ben om hier een antwoord op te geven, aangezien Sander en ik nogal op onszelf zijn. We krijgen niet mega vaak visite. Ik denk dat er gemiddeld 2 keer per maand visite komt. Zelf ga ik wel wat vaker naar andere mensen toe. De reden daarvoor is dat ik liever op visite ga dan dat ik visite krijg.  Ik ben ook niet echt in de wieg gelegd voor het gastvrouw-zijn. Ik kan met gemak vergeten om iemand koffie aan te bieden... 😅


Wat ik wel leuk vind is als mensen langskomen voor een activiteit: pizzaretten of een spelletje spelen bijvoorbeeld. Een tijdje geleden kwam bijvoorbeeld mijn schoonzus bij ons Wingspan spelen, dat vind ik dan een stuk gezelliger, omdat je ook echt iets samen doet ipv alleen maar visite.  


Maargoed, ik dwaal een beetje af.... Verwarming en visite dus. Als er close mensen langskomen zie ik dit niet echt als visite en deze mensen zijn zelf ook allemaal spaarzaam of snappen in elk geval dat wij dat wel zijn. Dus bij hen zou ik gewoon kunnen zeggen: neem een extra trui mee.  Of ik zou even een elektrisch kacheltje aanzetten. 


Als wij echt visite krijgen, is het vaak gelijk veel visite, omdat we dan een verjaardag vieren. Soms doen we dan de kachel aan, en krijgen vervolgens klachten dat het te warm is. Ieder mens geeft namelijk ook evenveel warmte af als een gloeilamp / 4 waxinelichtjes. Dus de kans dat het te koud is in huis als er 10 man visite zit, is bij ons heel klein. 


Hoe zit dat bij jullie? 

5 opmerkingen:

 1. Ja, dat was mijn reactie, over visite en kachel. Ik las ook de reacties van je visite een vest of dekentje aanbieden. Ik voelde daartoe niet vrij genoeg :(
  Ik heb de kachel aangezet. Ik heb later in de week gecompenseerd door niet warm te douchen. Ik weet het niet hoor, ik voelde me anders zo ongastvrij..:(
  Maar ik heb niet vaak visite hoor, dus heb er niet zo vaak mee te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap wel dat je dat lastig vindt hoor. Ik heb altijd dekentjes over de rugleuning hangen, misschien nodigt dat mensen wat meer uit.
   Aan de andere kant: als het voor jou zoveel gevolgen heeft, dan zullen jouw naasten het ook wel begrijpen toch?
   Ik neem als koukleum als ik op visite ga geen risico en kleed me goed naar het seizoen. :-)

   Verwijderen
 2. Net als jij ga ik ook veel liever naar iemand toe dan dat ik zelf bezoek ontvang. Als ik bezoek krijg doe ik overigens wel de verwarming voor ze aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik de vraag 'hoe zit dat bij jullie?' een beetje ruim mag opvatten. Denk ik ook aan als ik zelf op bezoek ga. Wij zijn thuis helemaal geen hoge temperatuur gewend, wij zijn als jaren 'die-hards' en al voor deze 'toestand' ging van nature de verwarming bij ons nog wat lager. In de winter is het 14,5 graden, tot dat niet prettig meer is (beetje verkouden bijvoorbeeld of op een winderige regenachtige avond) dan naar 15 graden. Maar bijvoorbeeld 16 graden vinden wij gewoon echt niet lekker meer. Liever een fris hoofd en een vest en sloffen dan een hoge omgevingstemperatuur. Ieder zijn voorkeur. Zo kom ik eindelijk bij het op bezoek gaan bij anderen. Daar vind ik het dus regelmatig verzengend heet, echt niet fijn meer en er is een grens wat je binnen het betamelijke nog uit kan trekken ;). Maar ik pas mij aan, ik ben op bezoek en ik gedraag mij dus als gast. Wat voor mij ook willen zeggen, ik respecteer de keuze van de mensen waarbij ik op bezoek ben. Omgekeerd verwacht ik dus hetzelfde. Ook wij zijn redelijk op ons zelf, dus echte vreemden komen hier vrijwel niet langs. Bekenden weten wel hoe hier de vlag hangt dus die trekken preventief een vest aan, krijgen van ons warme koffie of thee en pakken gewoon een dekentje van de stapel als ze daar behoefte aan hebben.

  Tegen iedereen die niet zijn of haar gewenste omgevingstemperatuur aantreft buiten zijn/haar eigen woning en vindt dat hij/zij dat mag afkeuren als fout gedrag (niet gastvrij), zou ik willen zeggen: doe eens wat aan je fatsoen! Gedraag is als gast! Wie ben jij om een oordeel te vellen over de keuzes van anderen? Oh en nog een tipje: vooral niet bij mij op bezoek komen. Daar worden wij allebei niet blij van, vermoed ik zo.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gut meid, zat de reactie op die post je nu nog dwars? Om iemand nou gelijk onfatsoenlijk te noemen als hij/zij er andere normen op na houdt...

   Ik, ik dus, zet voor mijn gasten de kachel aan. Ik, ik dus, vind dat voor míjn gasten niet gastvrij. Dat hoeft niet gelijk op 23, maar 15 vind ik voor niemand een normale temperatuur (los van wat iemand kan betalen of die enkeling die in 7 vesten op de bank kruipt).

   Dat betekent niet dat ik bij een ánder ga zitten mokken of muiten als het frisser is - of ze erop zal aanspreken.
   Wees gerust: ik had geen plannen in die richting.

   @Daantje: wij hebben ook weinig visite. Ik heb inmiddels geleerd wanneer ik moet zorgen voor het hapje en drankje, maar vroeger verhongerde/verdorste je bij mij ook. Grappig te lezen dat dat bij jou ook zo is. Het voordeel van bij anderen zijn is ook dat je weg kan gaan als het voor jou genoeg geweest is. Goede bescherming.
   Pizzaretten is alweer een verwarming op zich, dat is toch zo'n mini-pizzaoven voor op tafel? Dat lijkt mij ook heel leuk om te doen. Goede tip miss voor de feestdagen.

   Hoe gaat het met de nieuwe poes?

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)