zaterdag 16 januari 2016

4 dingen die ik als thuisblijfmoeder dacht en die niet kloppen

Mag ik mezelf na 3 maanden werken officieel een werkende moeder noemen? ;) Ik weet het niet, maar ik weet in elk geval wel dat ik me, ondanks dat ik nu maar 16 uur per week werk, geen echte thuisblijfmoeder meer voel. En dat bepaalde gedachtes die ik als thuisblijfmoeder had niet helemaal kloppen. Ik zet ze voor jullie op een rijtje.

(Deze blog is trouwens niet bedoelt om wie-dan-ook te kwetsen!! Even voor de duidelijkheid.)

1. Ik dacht dat ik veel meer huishoudelijk werk had dan werkende moeders

Als je niet thuis bent kan alles ook niet vies worden, was mijn gedachte. Dus werkende moeders zullen het wel heerlijk hebben, ´s avonds in een schoon huis terugkomen.... Maar hier klopt dus helaas niks van. Ook nu is het nog vaak een rommeltje en moest ik ´s avonds of in het weekend opruimen. Gelukkig heb ik inmiddels weer wat meer tijd overdag waardoor de avonden weer echt van ons samen zijn, maar ik zal nooit meer zeggen dat werkende moeders het makkelijker hebben op dat gebied. Na die drie weken fulltime werken weet ik wel beter! ;)

2. Ik dacht dat ouders hun kindje op het KDV 'dumpten'

Een hele poos had ik een enorme aversie tegen de gedachte dat Tobias naar het kinderdagverblijf zou gaan. Ik had visioenen van kindjes die urenlang lagen te huilen, leidsters die het veel te druk hadden enz. Voor mij voelde het dus echt alsof ouders hun kinderen daar dumpten. 
Tot ik dus zelf gebruik ging maken van het kinderdagverblijf en zag dat het totaal niet zo gaat. De leidsters zijn superlief met alle kindjes en nemen echt de tijd voor ze. Natuurlijk zal het wel eens gebeuren dat een kindje minder aandacht krijgt dan thuis, maar het is niet zo extreem als ik van tevoren had verwacht! Bovendien heeft Tobias het echt heel erg naar zijn zin om het kinderdagverblijf. Als we hem brengen is het inmiddels zo dat hij direct wegloopt en gaat spelen. Hij is ons dan direct 'vergeten' en vindt het helemaal niet erg meer als wij weggaan. 

3. Ik dacht dat werkende ouders geld voor hun kindjes lieten gaan

Inmiddels weet ik ook dat dit  niet (altijd) klopt. Sowieso: Tobias gaat voor alles. Maar hij heeft mij niet (meer) fulltime nodig. Hij vindt het heerlijk om af en toe met kindjes te spelen en daar hoef ik dan écht niet 100% van de tijd bij te zijn. 

4. Ik dacht dat thuisblijfmoeders en werkende moeders heel verschillend waren

I´m still the same! Ik vind nog steeds dezelfde dingen leuk, hou nog steeds evenveel van Tobias en heb het nog steeds even druk. Ik maak me nog evenveel zorgen, voel me nog steeds even betrokken bij Tobias enz, enz. Er is eigenlijk maar héél weinig verschil tussen mijn leven als thuisblijfmoeder en als werkende moeder. Behalve dan dat er wat meer geld binnenkomt en dat ik 2 ochtenden per week Tobias naar de kinderopvang breng.


Ik ben dus heel erg blij dat ik zowel een 'thuisblijfmoeder' als een werkende moeder ben (geweest). Zo ken ik beide zijdes van de medaille en hoef me dus lekker niet in deze 'mommy war' te mengen ;) 

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooie beschouwing. Zo zwart wit is het dus niet. Ik zeg altijd dat er voor je kind zijn, niet hetzelfde is als er bij thuis blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha...er zit ook nog een aardig nuanceverschil in het 2 dagen wegbrengen van een dreumes en het 5 dagen wegbrengen van een paar maanden oude baby ;-)
  Iedereen moet gewoon lekker doen wat hem of haar het beste lijkt. Zodra er iets gaat "wringen" , mama, papa of kind zich niet happy voelt met de situatie, wordt het tijd iets te veranderen.
  Volgens mij doen jullie het prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Werkend of thuis moeder (of beter ouder want het geldt ook voor vaders) ben je 24/7, hoe oud of jong je kind ook is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de loop van het leven kom je wel vaker op dit soort bespiegelingen dat dingen anders zijn of waren of worden dan je ze in eerste instantie had gedacht.

  Moeder ben je de rest van je leven, zelfs ik wordt nog wel eens bemoederd met mijn 65 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En je bent nog steeds fulltime moeder ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...