donderdag 17 november 2011

de kunst van het aanrecht schoonhouden

Ons aanrecht is altijd een troepje. Helemaal gek word ik er af en toe van. Het staat altijd vol. Vooral tijdens het koken is het gewoon een ramp, het is één grote chaos... Komt ook wel een beetje omdat we water proberen te besparen en dus niet direct alles afspoelen, maar we doen wel altijd lang over de afwas, vanwege al die aangekoekte vaat. Het is altijd een troepje!

Toen ik dus in het boek Aan de slag met de huishoudcoach las dat ik vanaf deze week en de rest van mijn leven het aanrecht schoon zou hebben, was mijn eerste reactie sceptisch. En eerlijk gezegd is het dat nog steeds. Maar ik heb een beetje hoop.

Gister is mijn moeder ook langs geweest om me wat tips te geven over het schoonhouden van de keuken. Het is gewoon niet bepaald mijn specialiteit, heb ik het idee. Ze heeft me geholpen om het hele aanrechtblad schoon te maken. Daar zat ik echt enorm tegenop te hikken. Nu het schoon is, wil ik het ook graag schoonhouden. Hopelijk denkt Sander er ook zo over ;)

En hoe gaan we dat doen?
- Elke dag de afwas doen, niet opsparen voor een paar dagen.
- De vieze vaat zetten we niet op het aanrecht, maar het in de spoelbak, zodat we een werkoppervlakte houden voor het koken.
- Na het afwassen maken we het hele aanrecht leeg en halen een doekje over het aanrecht en de tegeltjes heen.
- Ook het kleine spoelbakje, waar een soort van zeepje in zit, moet elke dag even schoongemaakt worden.

Ruimen jullie dagelijks de vaat op, of stapelt het bij jullie ook wel eens op?

16 opmerkingen:

 1. Bij ons durft dat ook wel eens opstapelen, bijvoorbeeld als we op een werkdag na het avondeten nog ergens naartoe moeten. Maar ik vind dat eigenlijk niet zo erg, dus da's gemakkelijk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er ook moeite mee hoor. De vaat komt wel in de vaatwasser, maar mijn vriend laat bv altijd zijn spullen er bovenop staan. Brood smeren hetzelfde; hij laat alles staan, waardoor het aanrecht bijna de hele dag vol staat. Dan kan ik drie dingen doen: niets, het zelf opruimen of voor de 100e keer zeggen. In mijn ervaring is geen van die opties bevredigend. Zelf laat ik bv wel eens wat van het avondeten op het gasfornuis staan, bv aardappelen die ik dan later nog op wil bakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In mijn uppie is elke dag afwassen een beetje verspilling van water. M aar consekwent na elke keukengebruik even stapelen, opruimen en een doekje erover is wel makkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook in mijn uppie, maar ik was altijd elke dag af. Dat wil zeggen: elke avond na de warme maaltijd. Ik vind niks zo goor als een vieze vaat die al een paar dagen staat te stinken. Zeker in de zomer met warme temperaturen buiten en in huis. Ik wil absoluut geen mieren/muizen en dergelijke enge beestjes in huis, dus ik was wel af hoor. Ik vind het eigenlijk altijd wel een ontspannend werkje. En bijhouden is veel minder werk, dan een achterstand inhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenbaar! Mijn planning is om in principe elke dag een keer af te wassen, maar soms loopt dat even anders...
  Succes met je plan van aanpak!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou..... wij hebben dus een vaatwasser, maar daar past niet alles in. De rest blijft nog wel eens een paar dagen op het aanrecht staan, tot ik het echt niet meer aan kan zien ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ehm nee, ik ben alleen en ik was ook elke dag na het warme eten af. Lekker een schoon en opgeruimd aanrecht. Nu is het wel zo dat je vanaf de straat recht op mijn aanrecht kunt kijken dus dat is dan wel een extra reden voor mij om ook echt elke dag op te ruimen en schoon te maken. En... als je het elke dag doet is het hooguit een kwartiertje werk. ALs je het op laat stapelen ? Ik moet er neit aan denken en ik vind het erg onhygienisch. Ook heb ik een hond die dan denk ik de hele tijd bij het aanrecht staat om te ruiken en kijken of er voor hem nog eits te slikken is.....
  Femke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hihi was het zo erg? Gelukkig is het nu weer schoon!

  Hoe langer je wacht hoe meer werk het is volgens mij. Probeer het aanrecht gewoon leeg te houden, op een koffiezetapparaat na. Is wel makkelijk met een vaatwasser maar was ook geregeld met de hand af.

  Gaat toch stinken na een tijdje, die vuile vaat? :O

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ lekker leven met minder: herkenbaar! Dat doet Sander ook... maar hij heeft beterschap belooft ;)

  @ valhalla: ja, dat gaat zeker stinken. Ik dacht ook wat hangt er voor gek luchtje in de keuken? maar had niet door dat het de afwas was :( Schaam me dood achteraf!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ehm, ja... mijn aanrecht is eigenlijk altijd schoon. Behalve als ik aan het koken en bakken dan he... Moet wel zeggen dat ie ook piepklein is, dus ik moet ook wel. Vooral omdat de kids het ook nog eens heerlijk vinden erop te gaan zitten als ik er bezig ben. Op de andere kant naast de spoelbak dan... Zelfs onder het werk houd ik ´m tussendoor nog bij. Heeft alles te maken met het feit dat ik niet kan werken tussen een rommeltje... bem ik nou een muts :0

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben een vaatwasser, maar dat wil niet zeggen dat het geen troepje is... Onze keuken is klein, met weinig opbergruimte en weinig werkblad.
  Elke ochtend ruim ik het op en maak ik het schoon.. En dan denk ik dat het wel meevalt, maar met nog 4 huisgenoten.... 's avonds is het weer net zo erg... Suikerkorreltjes, vlekjes, lege kopjes etc,etc.....
  We krijgen binnenkort een nieuwe keuken, maar ik heb niet de illusie dat het dan beter zal zijn, hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb de mazzel van een afwasmachine, dus vieze afwas zie je bij mij niet! Mijn aanrecht is meestal vrij netjes. Dat heb ik geleerd van 'Flylady', de Amerikaanse Els Jacobs.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Had ik thuis ook vaak last van, op mijn keukenblad bleef altijd alles staan en daardoor was mijn keukenblad helemaal kapot gegaan. ik heb nu een keukenblad gekocht via http://keramiekwerkblad.be/keukenblad/ geloof ik natuursteen is echt aan te raden ! trouwens echt een top blog

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zo lastig om het schoon te houden. Schoonmaken is het probleem niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De intentie om het schoon te maken ontbreekt in ieder geval niet! Heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn vrouw ruimt maar al te graag de keuken op. Gelukkig mag ik geen eten koken van haar!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)