zondag 11 december 2011

typisch kerst: geplande veroudering

Na het lezen van The story of stuff vallen me steeds meer dingen op die me vroeger nooit zo waren opgevallen. Zo valt me rond de feestdagen op dat producenten écht aan geplande veroudering doen! Geplande veroudering houdt in dat de dingen die je dit jaar koopt volgend jaar al niet meer 'leuk'  zijn, omdat je zo duidelijk kan zien dat ze van vorig jaar zijn.

En wie wil er nu dat opvalt dat ie dezelfde ballen in de boom heeft hangen als vorig jaar?! En wie vindt het leuk om 'gedateerde' kerstkaarten te versturen of ontvangen?! Maar ook: als je de kerstboom wilt 'aanvullen', en ze hebben dat jaar jouw kleur niet, dan moet je óf alles nieuw kopen óf er vrede mee hebben dat je boom geen thema heeft... Zo proberen ze mensen constant te 'dwingen'  om elk jaar maar weer zoveel mogelijk nieuw te kopen.

Geloof je het niet? Ga dan dit jaar maar eens op zoek naar blauwe kerstversiering. Vorig jaar hing het er helemaal vol mee, maar dit jaar is het nergens te vinden. Wat wél overal te vinden is zijn gebreide kerstballen, rode kerstballen met dingetjes met een geblokt motiefje, cupcake-balletjes en een hoop grijs en zilver... Dat volgend jaar natuurlijk niet meer in de kerstboom past...

Daarom ga ik vanaf nu voor tijdloos: mijn boom is (Delfts) blauw. En dat wil ik komende jaren graag zo houden :) Dus gistermiddag zijn we maar even naar de kringloopwinkel geweest, op zoek naar blauwe kerstballen en slingers. Helaas pindakaas niks kunnen vinden :(

Onze kerstboom is erg leeg zo zonder slingers...
En tegelijkertijd heb ik ook wat cup-cakes gekocht; niet omdat dat zo nodig dit jaar in de mode is, maar omdat ik ze écht leuk vind en hopelijk nog jaren kan gebruiken. Want daar gaat het toch eigenlijk om: volg je eigen hart in het kiezen van kerstversiering, en niet alleen datgene wat de producenten willen dat je koopt.... En koop desnoods niks of alleen bij de kringloopwinkel; dat geeft de producenten ook een fijne kerstboodschap... whaha ;)

En de iets beter gevulde boom :)

Hoe gaan jullie om met de trendgevoeligheid van kerstspulletjes?

9 opmerkingen:

 1. Wat een superleuke boom heb je! Die slingers zijn echt blij. En de taartjes ook.

  Ik zag ze ook hangen een paar weken geleden. Best grappig en klein meisje was er ook helemaal weg van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, hoor. Mooie boom zo.
  Ik doe ook niet aan trends mee. Elke bal heeft gewoon zijn eigen herinnering. Van de gratis coca cola ballen uit de tijd met de kinderen tot de kerstversiering uit mijn ouderlijk huis. En ik gooi alles wat ik leuk vind gewoon in de versiering. Misschien haal ik toch nog mijn boom van zolder, las net een leuk idee om alle kerstkaarten tussen de takken te steken, dat lijkt me dan ook wel weer heel gezellig staan en kan geen kwaad met twee kattenbeesten in huis.
  Groetjes Simpel Thuis

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben zeer ouderwetse ballen...
  Paars enzo... Van plastic.... In ons geval (3 kids+kat) duurzamer dan glas!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die boom dat komt wel goed het begin ziet er al mooi uit. Hier bij ons is het ofwel goud een tiental jaren geleden zelf gekocht ofwel is een jaartje alles rood gekregen van mijn lieve schoonmoeder. Met al die nieuwe mode spullen doen wij hier niet mee.
  Dat is allemaal voor het geld uit de mensen hun zakken te jagen. En nog meer te laten kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die cupcakes heb ik ook! Leuk zijn ze he! Dit jaar gaan ze voor het eerst de boom in want doordat we ivm de sneeuw vorig jaar met kerst niet naar familie konden, en mijn moeder ze voor me had gekocht, kreeg ik ze pas op 1 januari. Onze ballen-verzameling is een mengelmoesje van wat ik in de loop van de jaren verzameld heb en wat de kinderen uitgezocht hebben. Gewoon lekker gezellig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben al jaren de zelfde ballen in de kerstboom. Gister waren we in een tuincentrum, gewoon voor de lol en om de kerstsfeer te proeven om het zo maar even te noemen. Het was super druk en iedereen had zijn winkelwagentje vol met kerstspullen, van ballen tot van die huisjes met treintje enz (vreselijk kitserig vind ik dat) maar ik snap wat jij bedoelt, ieder jaar is er weer wat anders. Leuk om te zien en nog leuker om er gewoon voorbij te lopen en te kijken en niets te kopen. Geeft toch een goed gevoel om dan weer naar huis te gaan zonder dat je iets gekocht heb. Om daarna te genieten van je eigen boom met de spullen die je al jaren heb.Groetjes Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan me mijn eerste boompje nog goed herrinneren. Ik was een student en geld had ik echt maar heel heel krap.
  Een klein boompje kreeg ik van de kerstbomenverkoper, want dat kleine ding verkocht hij toch niet. In ruil voor een thermosje warme chocomelk en een knipoog was hij van mij.
  Ik heb een verpakking lampjes gekocht bij de Hema (die overigens nog jaren is meegegaan) en 2 rollen rood lint op de markt. 50 cent per stuk.
  Een klein verlicht boompje werd het, met allemaal rode strikjes erin.
  Dit was zo knus, dat ik het nog járen zo heb gedaan. Kosten waren rond de 6 gulden totaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik let er totaaaal niet op. Ik koop altijd na de kerst wat ik mooi vind en dan is het het volgende jaar een verrassing wat ik ook alweer gehaald had. Onze boom is dan ook een bont exemplaar, met minimaal 10 verschillende kleuren ballen ;-) Aan mij hebben ze wat dat betreft een slechte. Overigens vind ik mijn bonte boom veel gezelliger dan bv zo'n compleet zilvere of zwart/witte ofzo, als ik heel eerlijkben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik koop af en toe iets erbij, meestal in de uitverkoop na kerst ;-)
  Mijn allereerste kerstballen kocht ik toen ik nog thuis woonde en ze spotgoedkoop waren vlak na de kerst...

  Wat een leuke cupcakes heb je in het boompje!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...