donderdag 5 januari 2012

afwassen... maar dan zen!

Naar mijn werk neem ik altijd een boek mee. De ene keer is het namelijk loeidruk, maar er zijn ook momenten dat het heel rustig is; bijvoorbeeld tussen 8 en 9, dan mag je blij zijn als er 10 mensen naar de Klantenservice bellen. Maar ach, dan kan ik de dag even rustig beginnen...

Vandaag las ik in het boek dat ik mee had de volgende, zeer toepasselijke tekst:

Terwijl we kopjes afwassen, zouden we alleen kopjes mogen afwassen. Als we de kopjes wassen en alleen denken aan de thee die wacht, dan zien we de koppen als iets vervelends. Het feit dat we kopjes afwassen 
is een wonderlijke realiteit. Als we de kopjes niet kunnen afwassen, bestaat er een grote kans dat we onze thee ook niet zullen drinken.
Terwijl we thee drinken, zullen we aan andere dingen denken, nauwelijk gewaar zijn van de warmte van de kop in onze handen en de smaak van de thee in onze mond. We zijn dan weggenomen door de toekomst; niet in staat één actueel moment, één minuut van ons leven te leven én te béleven.
Bron

Vanwege mijn doel om elke week te mediteren leek het me wel leuk om wat meditaties uit mijn boek over mindfulness te gaan doen. Deze tekst kwam bij mij, als afwashater, flink binnen. Ik besefte me opeens dat ik er nog nooit bewust bij stil heb gestaan waarom ik een hekel heb aan de afwas. Ook bedacht ik me dat ik heeeel vaak bezig ben met dingetjes uit de toekomst; op mijn werk zit ik na te denken over wat ik 's avonds zal gaan koken en thuis zit ik na te denken over dingen die op het werk zijn gebeurd... Toch wel iets om wat bewuster bij stil te gaan staan.

Daarom zal mijn eerste meditatie zijn om de afwas eens heel bewust te doen. Bewust van het warme water en de geur van het sopje..... Joepie!!


Vinden jullie afwassen ook zo leuk?!?

9 opmerkingen:

 1. Gelukkig heb ik een vaatwasser ;-)
  Nee, even zonder gekheid....op mijn werk was ik altijd de koffie-en soepmokken af en dan glijden mijn gedachten ook overal naar toe, behalve naar het lekker warme water....
  Ik zal morgen tijdens het afwassen me eens proberen te focussen op de afwas....en stiekem denk ik dan natuurlijk aan jou en dit blogje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch zonde hè dat we zoveel afdwalen met onze gedachten. Als we dat niet deden hadden we vast bergen energe over en genoten we van de schone vaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het juist wel met dat kopje thee. Mijn idiote project om elke dag een andere thee te drinken, heeft daar nu al 5 dagen voor gezorgd. Even 10 minuten helemaal niks, alleen m'n kopje thee. Dat scheelt echt een boel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Afwassen is soms heel meditatief. Lekker met je handen in warm water (goed tegen reumaklachten) en laat of je gedachten lekker drijven, of doe het mindfull. Dan is het opeens een heel ander moment.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ruim altijd heel bewust de vaatwasser in en uit en ben dan dankbaar voor het feit dat ik het ding heb ;-). Ik probeer op de fiets altijd mindful te zijn en van de wereld om me heen te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Afwassen met de hand vind ik zeker niet vervelend. De vaatwasser in- en uitruimen wel, maar die heb ik dan ook geboycot. De warmte van het sop vind ik heerlijk. Al moet ik toegeven dat ik er niet elke keer bewust mee bezig ben, vaak is het een klus die snel af moet, want het volgende staat voor de deur. Tja, haasten dus....niet ech tmindfull toch?

  Liefs, Kopka

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Niet altijd natuurlijk, maar vaak bevalt het ook prima. Niet dat ik me altijd alleen met het afwassen bezig kan houden, maar toch. Gedachten dwalen vaak af.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een hekel aan afwassen, zen en mindfullness vind ik genoeg zonder de boeken (die leveren me juist stress met wat ik allemaal zou moeten doen/van genieten..ik heb de boeken alweer verpatst vis bol, liepen als warme broodjes, dat wel) Ik doe mij ding wel zoals ik dat wil/wens/met wat op mijn pad komt.
  Dus de vaatwasser mag ik morgen weer - heel zen- uitruimen!

  Maarre; ik hoop dat je vind wat je zoekt hierin!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb geen hekel aan afwassen, wel aan drogen, dus een vaatwasser. En drink liever koffie *poink poink* wat ga ik nu weer doen *stuiter* dan thee....

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)