zaterdag 21 januari 2012

dagtarief - nachttarief: is het nog wel wat waard?

In de Telegraaf is vandaag een bericht verschenen dat meldt dat het gebruiken van nachttarief niet meer loont. Inderdaad zijn de verschillen echt enorm klein geworden zag ik toen ik mijn nieuwe tarieven zag: 2 cent per kilowatt uur.

Als ik kijk naar mijn eigen tarieven, dan zou ik met enkel tarief 22.06 cent per kwh betalen. Nu betaal ik voor het dagtarief 22,93 cent en voor het nachttarief 20,76.

Stel dat ik nu 40% op nachttarief gebruik en 60% op het dag. Dan zou ik bij 100 kwh dus 13,76 aan het dagtarief betalen en 8,30 aan het nachttarief. Oftewel: 22,06.

Als ik die 100 kwh op enkeltarief gebruik dan betaal ik voor 100 kwh precies hetzelfde! Dus pas wanneer je meer dan 40% op het nachttarief verbruikt ben je wat goedkoper uit.

Bijvoorbeeld 50/50. Dan betaal je 11,03 voor het dagtarief en 10,38 voor het nachttarief. Oftewel 21,41.

Als ik het zo lees, begin ik me inderdaad ook wel af te vragen of het me wel waard is om zo strak aan het nachttarief vast te houden. Het scheelt echt maar heel weinig! Wij doen over 100 kwh verbruik ongeveer 5 weken, dat betekent dat we er op jaarbasis 6 euro mee kunnen verdienen... Da's echt weinig voor het ongemak dat je er af en toe van hebt.

Aan de andere kant kunnen we het stroomverbruik wel gelijkmatiger houden wanneer we meer op het nachttarief verbruiken. Dit is wel weer beter voor het milieu, omdat er dan doordeweeks minder overcapaciteit nodig is...

Vinden julie het nog waard om nachttarief aan te houden?

6 opmerkingen:

 1. Nee, voor die paar centen ga ik niet meer moeilijk doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niemand heeft er bij ons last van als ik de wasmachine en vaatwasser 's nachts laat draaien, maar ik ga toch ook eens rekenen of het nog wel lonend is. Maar kost het omschakelen naar enkel-tarief ook geld bij de energiemaatschappij? Ik dacht, dat weet jij vast ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, volgens mij niet... Het is puur een administratieve handeling, waarbij je de standen doorgeeft. Vanaf die standen berekenen ze je dan voor enkel tarief. Meter blijft wel gewoon op twee telwerken lopen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is iets, dus ik vind het prima. Vooral voor het weekend vind ik het fijn, want als je dan wast en klust kun je best wat stroom verbruiken. Ook kijken we dan sneller tv, wat ook het nodige verbruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een boiler en vind het wel fijn in de weekenden te wassen dus ik heb er vast voordeel van.
  gr Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben de dubbeltariefmeter eruit gegooid.
  Wij hadden pas vanaf 23.00 uur goedkope stroom.
  Dan moest ik zoveel mogelijk op zaterdag wassen (op zondag wil ik dat niet) en dat is juist de dag dat je lekker vrij bent om als gezin wat te gaan doen.....

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)