zaterdag 14 januari 2012

groentenabonnement dilemma

Sander en ik zaten gister een beetje te brainstormen over manieren om nog wat geld te besparen. We zijn namelijk druk bezig met plannen maken voor de toekomst en daar is helaas nogal wat geld voor nodig. Ik heb het uitgerekend en ik denk dat we toch al gauw 10.000 euro bij elkaar moeten sparen om het doel dat we ons gesteld hebben te bereiken.

Sander kwam op een gegeven moment met het idee om het groentenabonnement te beëindigen. Het valt ons regelmatig op dat de groentes die wij in het abonnement hebben op dat moment ook vaak ‘toevallig’ in de aanbieding zijn. Soms vragen we ons dan wel af waar we mee bezig zijn.

Voordelen van het groentenabonnement:
- Je weet waar je groentes vandaan komen en dat ze niet bespoten zijn.
- Je krijgt soms ook groentes die je niet kent en waar je dus creatief voor moet zijn (volgende week bijvoorbeeld zoete bataten)
- Het is elke week weer een verrassing wat je krijgt
- Het groentenpakket zorgt ervoor dat ik gedwongen wordt om een weekmenu te maken, waardoor ik meer regelmaat heb en maar eens per week boodschappen hoef te doen
- Je hoeft minder vaak naar de winkels om groentes te halen, omdat de groentes langer vers blijven. Dit zorgt ervoor dat je minder vaak de neiging hebt om impuls-aankopen te doen
- Het is groen verantwoord, want je eet sowieso altijd uit het seizoen. Bovendien komen de groentes allemaal uit de regio, waardoor ze minder kilometers hebben gemaakt

Nadelen van het groentenabonnement:
- Je hebt geen profijt van de aanbiedingen in de supermarkt
- Je bent minder vrij in de keuze wat je die week gaat eten, je zit vast aan het weekmenu
- Soms zitten er groentes in het pakket die ik echt niet lekker vind (voorbeeld: zuurkool. Of rode bieten… brrr)
- Als je opeens onverwachts uitgenodig wordt om te blijven eten moet je weer helemaal schuiven om toch alle groentes op te krijgen

Dit allemaal op een rijtje zetten werkt ook niet echt om een goede keuze te maken. Ik vind het echt lastig. Ik zou het groentenpakket ontzettend missen, want het geeft me wat houvast en ritme in de week. Tegelijkertijd mis ik ook de vrijheid die ik had om 20 paprika’s in de Bonus te kopen en dan elke dag iets met paprika’s te eten ;) …

Wordt vervolgd dus…

Wat zouden jullie doen in mijn situatie? Welke argumenten tellen zwaarder vinden jullie?

22 opmerkingen:

 1. Als ik ergens anders voldoende keus had in biologische groenten en fruit, zou ik geen tas nemen, maar zover is het hier nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb jaren een groente abonnement gehad en op zeker moment vond ik dat niet meer prettig.
  We eten momenteel dus geen biologische groente, maar groente uit de supermarkt. Ik let erop dat het zoveel mogelijk uit Nederland komt en ik kies voor seizoensproducten die niet voorgesneden.
  Ik koop de meeste groente bij Lidl die goed bekend staat qua gifstoffen en lokaal kopen.
  Het is een heel stuk voordeliger op deze manier. Zo koop ik nu regelmatig een witte kool, prei, wortelen, uien en hier kun je heel veel verschillende gerechten mee maken.
  Doe vooral waar jij je het prettigst bij voelt.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een proefabonnement van 4 weken. er zijn nog 2 weken over en ik weet nu al dat ik het daarna niet verleng. Ik heb besloten dat ik toch liever zelf beslis wat ik eet. Op de markt kan ik ook biologische groente halen, van dezelfde boeren. Ook in de boerderijwinkel waar mijn groentetas vandaan komt kan ik groente halen, als ik wat bijzonders wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb en neem geen tas, omdat ik een moeilijker eter ben en de helft in de vuilnisbak zal belanden. Daarbij bepaal ik graag zelf wat ik eet. Ik hou niet zo van verassingen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het heerlijk zo'n groentetas! Maar ja, ik woon alleen en eet zelden buiten de deur, dus ik zit niet met overgebleven groente. Ik vind het juist fijn dat ik niet na hoef te denken over wat voor groente ik die week zal eten. Het heeft mijn plezier in boodschappen halen en koken weer terug gegeven. Wat ik ècht niet lust geef ik weg aan iemand anders die ook zo'n tas heeft en ik regelmatig zie. Maar ik lust praktisch alles, dus dat is makkelijk. Ik verheug mij nu al op de zomermaanden waarin ik weer heel andere groente en fruit in mijn tas zal krijgen dan nu. En niet in de laatste plaats: hier bij de AH hebben ze wel biologische groente, maar niet zoveel. En dan ben ik toch wel beperkt in mijn keuze. En om drie keer per week dezelfde groente te eten..... Mwah, nee liever niet. En ik weet zeker dat ik niet een zooi gifstoffen binnen krijg en het niet de hele wereld over is geweest. Ik sprak laatst een vrouw in de natuurwinkel en die haalde al 17 jar (!) zo'n groentetas. Dat wil ik ook. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toen ik nog niet naar 'onze'tuinder ging, heb ik het overwogen, maar de heren hier eten de helft niet uit de pakketten en de andere helft weet ik niet van hoe te bereiden. Ik heb het dus niet gedaan. Als je andere mogelijkheden hebt, zou ik het opzeggen dus als ik jou was.

  Ben wel héél benieuwd waar jullie voor sparen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er zitten altijd recepten bij en ik kijk op internet voor recepten als ik de bereiding ervan niet weet. Je creativiteit met koken wordt een stuk groter zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Grappig ik zit juist te overwegen om eens voor proef zo'n abonnementje aan te gaan. Ik heb dus met veel interesse de comments gelezen en ...nu weet ik het nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zou het gewoon los bestellen denk ik... hier ook veel kool (ook in de zomer) en dingen waar ik zelf niets mee kon of echt niet lust (bietjes, brrrr) dus ik ben ermee gestopt.

  Op proef.nu wel veel makkelijke recepten, ter inspiratie.

  Maar kan je gewoon niet zeggen dat je gaat trouwen / verhuizen / kinderen beginnen / wereldreis, whatever?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik geef per week het geld van de Proef groententas (=bio) uit in de natuurwinkel. Ik koop voor 5 dagen groeten, wat ook altijd in de tas zat. Ik kies dan voor aanbiedingen EN voor de groenten die ik lekker vind. Want ik houd niet van bieten, zuurkool en venkel en dat zit er in de winter wel heel vaak in. Zoete aardappel vind ik juist heel erg lekker. Bovendien kocht ik toch altijd nog prei en ui erbij, want die zaten eigenlijk nooit in de tas, dus dat maakte de boel weer duurder...

  Zoals ik het doe; dus bio groenten aanbiedingen kopen voor 5 dagen in de week, vind ik heel erg goed te doen! Ik zou het je aanraden!
  Daarbij is geen groenten slechter dan AH groenten. Dus wil je die paprika's in de bonus? Dan koop je toch lekker die paprika's in de bonus!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. tja, ik koop eigenlijk nooit groenten in de supermarkt, bij ons in het dorp is een boer die alleen de groenten van het seizoen heeft, en ik koop daarnaast groente op de markt.
  dit is niet allemaal biologisch, maar is meestal wel uit nederland en onverpakt.
  ik kies namelijk graag voor minder transport- en verpakkingskosten.
  gr jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben een mini-groentenpakket en kopen dan ter plekke ook nog wat groenten, indien nodig. Zo hebben we het voordeel van niet telkens alles zelf te moeten kiezen, maar toch kunnen we indien nodig wat extra's meenemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben een abonnement dat heel flexibel is, dus 1 x per maand mail ik dat we voor 1x niet meedoen en dan eten we alles op wat is overgebleven.
  Al met al vind ik dat wij met het abonnement toch goedkoper uit zijn, want dezelfde groenten in de natuurwinkel kopen heeft 2 nadelen: minder vers en duur.
  Natuurlijk kun je het opzeggen, maar ga je dan zoveel besparen dat je veel sneller die 10.000 bij elaar hebt? Dat zou ik meennemen in mijn overweging.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik begin zelf niet aan zo'n abonnement, omdat het mij juist wat te beklemmend is. Onze week kan er elke keer weer anders uitzien en ik vind het gewoon fijn om van de aanbiedingen gebruik te kunnen maken. Maar ik koop b.v. wel mijn groenten en fruit bij de Lidl. Volgens de consumentenbond zit je dan behoorlijk goed. Het zal niet vergelijkbaar zijn met natuurwinkels oid, maar dat is een keuze die ik maak ten behoeve van onze financiële plannen. Als het geld niet uitmaakte, deed ik misschien voor het gemak wel zo'n abonnement, maar het geld maakt hier gewoon wel uit en juist met dat soort vaste dingen afzeggen kun je vaak toch besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind de tas nog steeds een kadootje, elke week weer. Tuurlijk zit er ook regelmatig wat in wat de gezinsleden hier niet zo graag eten, maar ze hebben al heel wat leren eten hier in huis, en ik ook ;-)
  Maar ik kan me jouw bezwaar dat het best duur is goed voorstellen. Ik heb zelf besloten om 1x per 3 weken geen groentetas te nemen, scheelt toch weer 10,95 per 3 weken en ik ga bewuster met mijn groentes om (gooi bijna niets meer weg). Maar ik kan elke week aangeven of ik de tas de week erna weer wil dus dat werkt handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. IK zou gaan voor vrijheid blijheid maar dat is mijn eigen keus natuurlijk.. zoals iemand al opmerkte je kan het beste gaan voor waar jij je het prettigst bij voel.

  gr Marjolein.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je laat ons wel in spanning, waar je voor aan het sparen bent ;-)
  Trouwen misschien ;-)
  Ik ben ook aan het kijken voor zo'n pakket, moet nog uitvogelen wat voor ons het beste is.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb de groente en fruittas 2 keer geprobeerd ons is het tot 2 keer toe niet goed bevallen. De kids die lusten niet alles en dan kon ik het of aan mijn schoonmoeder geven of 2 verschillende dingen tegelijk koken. Dat is voor mij de reden dat ik hem weer heb afgezegd
  Groetjes Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb een paar jaar een pakket gehad, maar het verveelde me.
  Telkens weer rode kool, bieten, spruiten, terwijl mijn lieve huisgenootjes dat niet lusten.. Wat doe je dan met een knoeperd van een rode kool???
  Ik bestel nu mijn groente bij dezelfde boer, soms alleen een paar kilo aardappelen of uien. Soms voor de hele week.
  Is er geen biologische markt bij jullie in de buurt?
  Het blijft natuurlijk duurder dan niet-bio.
  Je kunt uitzoeken welke groentes niet zo erg bespoten worden en die gewoon halen of zo.. Succes met kiezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik ben erg blij met mijn groentetas, ik heb ook een klein abonnement (met z'n 2-en) zodat ik ruimte overhoud om flexibel te zijn. Ik vind het naast erg lekker, ook heel fijn dat de bioboeren een stabiele afzetmarkt hebben en zo meer kunnen uitbreiden/uitproberen. En de enkele keer dat er rode kool in zit, vraag ik of ik het voor een witte kool mag ruilen. Dat is nog nooit een probleem geweest. Of ik geef het een enkele keer weg aan een vriendin die het wat minder breed heeft. Ik ben benieuwd wat je gaat doen????

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb mijn groentenpakket ook opgezegd. Ik vond het toch wel redelijk voor hoeveelheden waar ik als veganist gewoon niet voldoende aan heb. Nu kijk ik weer gewoon naar de aanbiedingen of koop ik de groentes waarmee ik maak wat ik wil. Het was een tijdje leuk maar steeds weer iets verzinnen voor groentes die ik soms niet eens lekker vind (venkel juk) ging ook vervelen. Vandaag weer twee zakken spruiten (hmmm) voor 80 cent. Daar kan ik weer goed mee varieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik weet niet welk abo je hebt maar als je nu een 2 persoonstas hebt zou je natuurlijk ook eerst eens een 1 persoonstas kunnen nemen, kijken hoe dat bevalt.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)