maandag 16 januari 2012

het rationaliseren van verkeerde geldbeslissingen

Sander en ik gaan vanavond iets redelijk onverstandigs doen. We gaan namelijk een vakantie boeken. Waarom is dat onverstandig? Nou, mijn contract wordt in maart wel of niet verlengd, en als het niet verlengd wordt zou ik het geld voor die vakantie eigenlijk wel ergens anders voor kunnen gebruiken. Dit is ook de reden dat ik 10.000 euro wil sparen, als een soort noodfonds voor als mijn contract niet verlengd wordt. Ik wil dan een opleiding gaan volgen, maar de vaste lasten gaan ook gewoon door... Maarja… Je kan ook niet altijd op scherp staan; als ik niet op vakantie ga dan ga ik op een andere manier ontspanning zoeken óf ik word ziek. En da's ook niet fijn.

Ik heb dus een hele poos getwijfeld of ik dit jaar wel op vakantie wilde vanwege die contract-kwestie. Niet omdat ik niet wilde, maar omdat het zo ontzettend veel geld kost. Vakantie is niet echt de tijd om te consuminderen, je geeft toch een hoop geld uit en de gewone vaste lasten blijven ook gewoon doorlopen.

Toch hebben Sander en ik gister besloten om op vakantie te gaan. Afgelopen jaar zijn we ook niet echt weggeweest en het jaar daarvoor heb ik een horror-vakantie gehad, namelijk een singlereis naar Jordanie, waar ik enorm last had van eenzaamheid, heimwee en ook nog een buikgriep heb opgelopen. Toen ik terugkwam was ik zó zwak geworden van vermoeidheid en het ziek zijn dat ik nog een hele week moest bijkomen… niet echt mijn idee van vakantie dus! Daardoor ben ik er nu ontzettend aan toe!

Daarnaast hebben we het afgelopen jaar veel stress gehad. Stress rond het verhuizen en het gaan samenwonen, stress rondom Sanders opa en ook een hoop stress rondom de veranderende situatie op het werk (bij mij). Ik merk dat ik echt op begin te raken. Ik heb behoefte aan eventjes geen gestress en gezeur. Geen huishouden, geen stof, geen afwas doen, geen lange wachttijden op de Klantenservice… gewoon eventjes lekker er tussenuit!
Daarom gaan we dit jaar toch op vakantie. Misschien niet de meest verstandige beslissing, maar tegelijkertijd zou het toch ook wel vervelend zijn als ik straks met een burn out thuis zit. Ik merk dat ik het slecht naar mijn zin heb op mijn werk. Het werk is niet veranderd, maar ikzelf ben verandert. Ik ben constant moe en vaak ook chagrijnig. Nu ik iets heb om naar uit te kijken voel ik me opeens weer veel beter.
En waar gaat de reis dan heen? Naar Tenerife! Ik ben daar drie jaar geleden ook heen geweest en heb Sander vanaf dag 1 dat we elkaar kenden bestookt met enthousiaste verhalen over alles wat ik daar heb gedaan. Inmiddels is hij zó geïndoctrineerd door mij dat hij het met eigen ogen wil zien… ;)

Dus ik ben nu weer helemaal happy voorlopig. Dat betekent dat ik dan ook weer minder geld hoef uit te geven aan troostvoedsel en emotioneel kopen… Win – win situatie dus!

Dit schreef ik vanmorgen, en ik sta er ook helemaal achter. Tegelijkertijd herken ik in het bovenstaande stukje heel erg de neiging tot het rationaliseren van een (redelijk) verkeerde beslissing. Rationaliseren is een afweermechanisme. Net als ontkennen, verdringen, overschreeuwen, terugkeren naar kinderlijk gedrag of jezelf identificeren met de vijand.... In welke afweermechanismes herkennen jullie jezelf in het geval van verkeerde (geld)beslissingen maken?

11 opmerkingen:

 1. Ik vind dit een lastige, want wij zitten eigenlijk met hetzelfde. We kunnen ons geld slimmer besteden, maar zijn ook echt toe aan vakantie. Even wat anders, even rust. Vorige keer is alweer even geleden en daar knapten we ook ontzettend van op. Ik zou zeggen: geniet ervan )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je hard aan vakantie toe bent, zou je er een uitzondering voor moeten maken. Chronische vermoeidheid hoort bij mijn ziekte en zoiets wil je echt niet. Mijn moeder is net hersteld van een burn out, dat wil je niet. Sinds ik weet hoe ziek je kan worden als je over je grenzen gaat ben ik groot voorstander van dingen die voor rust kunnen zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herken het wel hoor! En je hebt gelijk om even er lekker uit te zijn. Je kan ook daar nog een beetje opletten, geen rare souvenirs, goedkoop uit eten met alleen hoofdgerecht of 2 x voorgerecht.

  Ik ben ook gestopt met werken en toch laten we een klusjesman komen. Met als gevolg dat binnenkort ons huis wel mooi op de foto kan voor de makelaar. Anders hadden we nog 3 maanden in de verfemmers enzo gezeten. Het is veel geld maar geeft ook bij ons rust en een enorme sprong vooruit.

  Niet alles is in geld uit te drukken. Natuurlijk hadden we alles zelf kunnen doen. Had minstens 2000 euro gescheeld. Cognitieve dissonantie heet dit toch?

  Lekker boeiend. Als het je waard is, gewoon doen!

  Heel veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk joh, er even tussenuit, dat kan zo verschrikkelijk hard nodig zijn. En ja, natuurlijk gaan alle vaste lasten door maar die lopen ook door als je thuisblijft en ziek wordt, en dan???
  Heul veul plezier!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik snap je ......
  Aan de ene kant wil je even weg en aan de andere kant wil je je geld liever in je zak houden...
  Ik zou ook graag even weggaan, maar we moeten echt even wachten hoe het op manlief's werk gaat lopen...

  Jullie alvast veel voorpret!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vakantie is ook een eerste levensbehoefte. Tenminste als je je rustmomenten anders niet kunt pakken.

  En het is ook niet dat je het heel vaak per jaar doet dus zo eens in de zoveel tijd...

  Met 3 kids en één inkomen houdt het ook niet over. Maar bij ons komt het zo uit dat we met kinderen om het jaar vliegen in de meivakantie. Dan is het stukken betaalbaarder en dan zien ze toch nog iets van Europa. We vliegen naar een stad en rijden vanaf daar dan nog een paar uur naar de kust of het binnenland net waar we eigenlijk heen wilden maar die echte vakantiebestemmingen zijn vaak nog duurder om heen te vliegen en dan is een aantal uur zelf rijden gunstiger en je ziet ook nog meer van zo'n land. Zo zijn we van Madrid naar Barcelona gereden door de sinaasappelvelden, echt heel bijzonder.

  In de zomervakantie kamperen we dan in Nederland of we gaan een paar dagen in een Stayokay (de voormalige jeugdherbergen, echt een aanrader, half pension, familiekamers, mooie plekjes in Nederland).

  Ga er lekker van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook hier een dilemma, wij gaan om het jaar ongeveer. Nooit vliegen (vanwege milieu), maar lekker camperen of last minute een huisje ergens. Je hoeft niet ver weg om te genieten, Limburg of de Ardennen: Prachtig!
  Dit jaar midden in een verbouwing (maar ach, al 4 jaar..) en ik wil echt weg!!!
  Ik vond Guido Weijers goed dit weekend.. Sparen voor later..Terwijl 25% van de mensen de 65 niet haalt, tja......

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lekker van genieten hoor! Wij gaan dit jaar ook op vakantie terwijl we dat geld ook misschien beter in een buffer hadden kunnen stoppen. Maar ontspanning is idd heel erg belangrijk, vooral als je al veel stress hebt (gehad), take it from the expert (burn out gehad afgelopen jaar)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Interessante post :)

  Kijk, als je ervan uit gaat dat de mens een 'homo economicus' is kan je inderdaad zo rationeel naar financiële beslissingen kijken. Maar investeringen en uitgaven zijn niet alleen van financiële aard. Een vakantie is een investering in je eigen geluk en het opladen van de batterijen die je nodig zal hebben - vooral als je contract niet verlengd wordt. Wat dat betreft kan je juist beargumenteren dat je besluit om op vakantie te gaan juist wél heel rationeel is. Het is een investering in jezelf en je relatie.

  Natuurlijk is het opletten geblazen maar het feit dat je er al zo verstandig mee omgaat is een indicatie dat je dat dus al doet. Je zou je verder kunnen richten op het minimaliseren van de financiële impact van je vakantie.

  Trouwens, Tenerife is een heerlijke plek, vooral nu in de winter. Veel plezier en kom lekker bij! :)

  Groetjes,
  Thee Onderweg (theeblog)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie reden om op andere dingen lekker veel te bezuinigen ;) Succes! En een super-vakantie gewenst. Jullie zijn er echt aan toe. Een burnout moet je echt niet oplopen, meissie!!

  digi-knuffel voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goedemorgen,

  Ik heb nog 2 minuten om te antwoorden...
  Geniet van je beslissing en straks van je vakantie..

  Je hebt het gewoon nodig en dan moet je gewoon gaan en niet meer nadenken wat het kost en wat je voor dat geld kan doen...vakantie ff weg van de dagelijkse beslommeringen dat is ook oke.

  Ik herken me wel in wat afweer mechanisme's maar verkeerde geld beslissingen.. maak ik ofniet of ik leg me er bij neer gedane zaken nemen geen keer en je kan dan beter je schouders er onder zetten en het proberen op te lossen.

  het werden 4 minuten
  en nu ben ik naar werk

  Gr marjolein

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)