woensdag 18 januari 2012

spanningshoofdpijn en suikerverslaving te lijf

Gistermiddag heb ik me ziek moeten melden op het werk. Ik loop al de hele week met hoofdpijn en duizeligheid rond en bovendien ben ik zó moe dat ik af en toe zelfs moeite heb met het kleine stukje fietsen naar mijn werk. En ik slaap toch echt voldoende, dus daar kan het zeker niet aan liggen! Maar wat dan wel, vroeg ik me af?

Ik ben net bij de dokter geweest en die zegt dat het spanningshoofdpijn is. Zoals ik al eerder blogde is het momenteel een erg stressvolle situatie op het werk. We hebben te weinig mensen in dienst. Er worden wel elke keer nieuwe mensen in dienst genomen, maar het opleiden duurt vaak erg lang en in de tussentijd komt al het werk neer op de mensen die er al werken. Ik ben door mijn HSP extra gevoelig voor stress, dus het is logisch dat ik hier toch net iets sneller last van heb dan de rest van mijn collega's. Gelukkig heb ik op een website al wat tips gevonden om beter om te gaan met spanningshoofdpijn, dus die ga ik zeker toepassen de komende tijd!

Gister tijdens mijn pauze op het werk kwam ik ook nog op een andere ingeving: zou mijn lichaam niet uit balans zijn doordat ik veel te veel suiker eet?! De laatste weken ben ik namelijk geleidelijk aan steeds meer suiker gaan eten. Het begon met een koekje voor het avondeten, omdat Sander wat later thuis was. Maar al snel werd het steeds meer; hele chocoladerepen, 2 keer een traktatie nemen op het werk als iemand jarig is enzovoorts, enzovoorts.

Daarom heb ik besloten om vanaf vandaag te gaan werken aan één van mijn 52 doelen: afkicken van suiker. Suikerrijke dingen moeten weer de plek krijgen die ze verdienen: een traktatie die maar af en toe mag. En baat het niet, dan schaadt het ook niet.

Bij het afkicken van suiker gebruik ik de informatie uit het boek van Amber Albarda. Al vind ik dat ze met sommige dingen wel wat te ver gaat, maar ze heeft ook zeker wel goede tips, zoals over het eten van volkoren producten en tips om van de suiker af te kicken en meer energie over te houden. Ik haal er gewoon uit wat voor mij werkt.

Tijdens het doorbladeren van het boek kwam ik al direct een stukje tegen waarin ik mezelf helemaal herkende. Namelijk over de verstoring van je hormonen doordat je teveel suiker eet. Ik denk dat dit ook hetgene is dat, naast de spanningshoofdpijn, bij mij speelt nu. Dat, in combinatie met een lichte winterdepressie. Nu ik weet waar ik tegen 'vecht' zal het vast snel weer beter gaan!

Hebben jullie wel eens last (gehad) van spanningshoofdpijn, en zo ja: hebben jullie hier nog tips voor?
Merken jullie veel effect als je een tijd teveel suiker eet, of zijn jullie er niet zo gevoelig voor?

10 opmerkingen:

 1. Heel veel succes!! Ik ben zelf heel gevoelig voor hoofdpijn, krijg het ook heel snel, en ik merk dat suiker inderdaad vaak niet helpt. Natuurlijk komt berouw altijd pas weer na zonde, maar als je er een beetje op let en suiker inderdaad weer meer een traktatie maakt, dan kan het bijna niet anders of je merkt er iets van. Overigens weet ik niet of het met alle suiker zo is, maar b.v. snoepjes of witte chocolade zijn bij mij vaak echt funest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tick, tick, tick. Alledrie de hokjes gevinkt! Ik heb vrij snel last van spanningshoofdpijn, ik eet systematisch teveel suiker en ik ben voorzien van een nare variant van winterdepressie.
  Het minder suiker eten gaat de afgelopen week toch wel wat beter. De snoepjes zijn verdwenen naar de berging (daar waar ik niet de enige ben met een suikerverslaving) Ik heb koekjes en cake vervangen door appels en biscuitjes. Nog lang niet helemaal perfect, maar een prima begin. Op het moment wil mijn lijf niks te vet of te suikerigs hebben, dus vond het een prima moment om van die suikers af te komen.
  (is trouwens ook een mechanisme van je lijf: meer vermoeidheid, dan wil het meer suiker, voor instant energie, maar dat werkt natuurlijk maar enorm kort)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt me lastig, afkicken..
  I love candy, ik eet al geen gelatine meer, dus dat scheelt enorm veel snoep en taart natuurlijk. Maar pure chocola....
  Ik heb ook regelmatig hoofdpijn, met name als de kinderen druk zijn (vaak!!) en ik moe.. Ik grijp best gauw naar de paracetamol, ook niet goed natuurlijk..
  Ik hoor vaker over dat boek, toch eens opzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb even geklikt op de link en de reviews gelezen, klinkt goed zeg! Ben al een poosje me aan het inlezen over het minderen of zelfs helemaal stoppen met suiker. Ik ga vandaag of morgen even kijken in de boekwinkel! Thanks voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben erg gevoelig voor hoofdpijn.
  Meestal gaat het pas over na een hazeslaapje, maar ja dat kan niet altijd...
  Succes met het afkicken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een aantal jaren terug had ik veel last van hoofdpijn, ook spanningshoofdpijn. Toen ik rustiger aan ging doen (noodgedwongen vanwege een depressie) ging het steeds beter. Ik probeer al een tijdje met suiker te minderen, ik merk wel een beetje verschil. In de zomer vond ik het makkelijker dan nu, moet ik zeggen. Toch is het wel het proberen waard. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoofdpijn en suiker, help, ik weet er alles van. De dag voor een migraine-aanval heb ik altijd een onverzadigbare behoefte aan suiker. Ik voel het dan al aan komen maar tegenhouden kan ik dan niet meer. Hoe meer ik mijn suiker-inname in de gaten hou, hoe beter het op langere termijn gaat, maar ik ken ook de valkuilen. Het is meestal ook een vicieus cirkeltje: hoe meer suiker, hoe meer hoofdpijn en hoe meer behoefte ik heb aan troost-voedsel (en dus suiker in mijn geval). Dit doorbreken is altijd weer het moeilijkst, maar het gaat nu weer redelijk goed.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik eet nu al 2 weken geen suiker meer en voel me er erg goed bij. Energieker en al 3 kilo kwijt. Maar ik eet behoorlijk volgens Amber op het moment, ik herkende me ook zo in het hormoonverhaal. Net als Jolanda wil ik voor een migraine aanval ook suiker én vette hap! Toevallig had ik maandag een (hormonale) migraine aanval en gaf ik toe aan 1 cracker met chocopasta en ik vond het vies! Zo snel wen je dus al aan andere smaken. Succes en laat weten hoe het gaat.
  Probeer ook echt aan die stress te werken want ik vind het zo herkenbaar je verhaal. Het klinkt misschien wat zweverig maar misschien heb je baat bij wat mindfulness ontspanningsoefeningen. Ik kan je mijn cd wel mailen (mp3's via wetransfer) als je dat wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb net met wetransfer de cd verstuurd. Check ook even je spambox als je niks hebt gekregen. Dit is trouwens een betrouwbare manier van grote bestanden versturen hoor. Gebruiken we op het werk ook, net als veel reclamebureaus die ons weer dingen studen. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zit er ook al eventjes mee bezig, om te 'ontsuikeren'. Eerst nog even mijn voorraad suiker wegwerken, zodat er zo weinig mogelijk aanbod is... Maar er komt al een paar weken niets meer in huis, da's een goed begin :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...