woensdag 28 november 2012

een jaar voor jezelf

Vorige week heb ik het boek een jaar voor jezelf meegenomen uit de bibliotheek. Dit boek gaat erover hoe je meer tijd voor jezelf kan maken, zodat je de dingen kan doen waar je uiteindelijk zélf gelukkig van wordt. Door dit een jaar te doen wordt het een onvergetelijk jaar dat je leven kan veranderen. Bij een jaar voor jezelf kan je aan vanalles denken. Het kan zijn dat je een jaar lang geen afspraken buiten de deur maakt om even tijd te hebben om tot rust te komen, maar het kan ook zijn dat je een jaar naar een ver land vertrekt om die cultuur te ontdekken.

Het boek is erg praktisch en laat veel vrouwen aan het woord die een jaar voor zichzelf hebben genomen. De mogelijkheden blijken onbeperkt; van het opzetten van een eigen bedrijf tot het volgen van een cursus tot elke dag een bubbelbad lezen met een fijn boek erbij. Het leuke is ook dat er wel realistisch wordt gekeken naar de mogelijkheden; als moeder van 5 kinderen kun je niet een jaar lang weggaan, bijvoorbeeld. Maar er is altijd een mogelijkheid om net dat vleugje magie in je leven te brengen.

In het boek staan ook allerlei manieren om erachter te komen wat je graag zou willen in dit speciale jaar voor jezelf. In mijn geval kwamen er drie dingen uit: een klooster ingaan, een boek schrijven en de marathon lopen.

Klooster staat voor mij voor meer structuur, rust, eenvoud en regelmaat in mijn leven. Een meer naar binnen gerichte energie in plaats van het naar buiten te richten. Dit is iets waar ik niet persé voor naar een klooster hoef; het kan ook een mindset zijn die ik mezelf thuis aanleer. Ik heb mezelf heel erg aangeleerd op extravert te reageren, terwijl ik eigenlijk introvert ben... Dit verlangen komt daar denk ik ook deels uit voort.

Een boek schrijven hoort denk ik ook bij die introverte kant. Ik vind schrijven heerlijk. Het is iets dat ik in mijn eentje kan doen en waar ik niet druk voor hoef te doen. Sterker nog: juist als ik even tot rust kom, kan ik fijner schrijven. :) En binnenkort ga ik beginnen aan de cursus kinderboeken schrijven, waar ik een jaar mee bezig zal zijn, dus grappig dat dit samenvalt met het lezen van het boek.

Dan nog het hardlopen. Ik loop graag hard, maar als ik er even tussenuit ben geweest, dan kom ik maar moeilijk weer op gang. Geen idee of ik ooit de marathon ga lopen; 5 km achter elkaar kunnen hardlopen zou ik ook al heerlijk vinden. Dus daar ga ik ook weer voor als het weer wat rustiger is en de verhuizing achter de rug is.

Wat zouden jullie doen als je een jaar voor jezelf had?

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk zeg! Ik zou ook graag eens b.v. een weekend of een week het klooster in gaan, zo'n retraite. Dat lijkt me heerlijk. Het allerfijnste lijkt me nog wel om een goed ritme te krijgen. Gezond en lekker te eten, lekker te bewegen, gewoon elke dag de puf en zin hebben om me leuk aan te kleden, enzovoorts. Nu is dat vaak niet het geval, maar ik zie komend jaar wat dat betreft wel zonnig in, omdat ik inmiddels (met hulp) begonnen ben om wat oude bagage op te ruimen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed van je zeg! Ik heb precies hetzelfde hoor, ook niet altijd zin om me leuk aan te kleden... maar ik vind dat nooit zo erg

      Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)