donderdag 31 januari 2013

hypotheekvraagje

Vandaag is bij ons voor de eerste keer de echte gewone aflossing van de hypotheek gedaan.
We hebben een lineaire hypotheek, wat dus zou betekenen dat de rente die wij moeten betalen elke maand met ongeveer 2 euro daalt. Daarnaast hebben we twee keer een extra aflossing gedaan van in totaal 600 euro. Door die extra aflossing zou het ook zo moeten zijn dat er aan de aflossingskant iets verandert, namelijk dat we 600 / 359 maanden =  1,67 minder gaan betalen per maand. 

Maar aan de rentekant is het maar gezakt met 6 cent en aan de aflossingskant staat er nog steeds hetzelfde bedrag als in het begin. Ik snap er dus niets meer van....

Heb ik nu een rekenfout gemaakt of begrijp ik mijn hypotheek toch niet zo goed als ik dacht? Iemand een idee?? 

5 opmerkingen:

 1. Wanneer heb je die aflossing gedaan? Want je merkt daar vaak pas wat van bij de eerst volledige nieuwe maand. Sowieso is het wel handig om het even te checken bij de bank, voor hetzelfde geld is er iets mis gegaan. Dat gebeurt helaas namelijk ook nog wel eens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eentje op 3 januari en eentje op 28 januari... Misschien wil ik inderdaad te snel!!

   Verwijderen
 2. Ik denk dat je te snel wilt. Bij mij duurt het 2 maanden voordat ik het verschil zie. Dus de aflossing die ik deze maand deed zie ik pas in maart terug. dan heb ik dus feitelijk een maand teveel betaald en dat verschil wordt verrekend met het totaal uitstaande bedrag van de hypotheek. Daar krijg ik per keer netjes een brief over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ingewikkeld zeg! Dat vraagt dan wel veel vertrouwen dat het allemaal goed loopt...

   Verwijderen
 3. Aflossing in januari heeft effect op de te betalen rente in februari en dat zie je pas bij je afschrijving in maart omdat je de rente achteraf betaalt.
  Je hebt best kans dat de betaling van 28 januari pas op 1 maart gaat mee tellen omdat dit op 1 februari nog niet binnen was bij de bank en aflossingen pas ingaan op de eerstvolgende rente vervaldag. En die rente vervaldag is meestal de eerste van de maand. En dan zie je het verschil pas bij je betaling van begin april.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...