woensdag 18 september 2013

1 week gratis verwarming

Gister en vandaag is de monteur geweest voor het plaatsen van de kachel. Helaas staat ie nu nog niet, maar alle voorbereidende dingen zijn gedaan. Nu alleen nog tegels plaatsen op de grond waar de kachel komt te staan en dan kan ie geplaatst worden. Maar met het uitharden kan dat nog wel even een paar dagen duren.

Om een vuurtje te stoken heb je brandstof, warmte en lucht nodig. Een kachel verbruikt dus aardig wat lucht, en dit veroorzaakt normaal gesproken een onderdruk in de kamer. Gevolg van deze onderdruk: er wordt koude lucht van buiten naar binnen gezogen. Niet echt efficiënt dus. Daarom heeft de installateur een gat in de grond gemaakt. Via dit gat krijgt de kachel een rechtstreekse luchtaanvoer via de kruipruimte, waardoor er geen onderdruk in de woonkamer ontstaat en er dus geen koude lucht wordt aangezogen. 

Maargoed, we zijn er dus vandaag achtergekomen dat dit gat een handig bij-effect heeft: het is echt lekker warm hier binnen de laatste dagen! Ik lees bij iedereen dat ze de verwarming al aan moeten doen.... Nou, hier niet hoor! De hoofdleiding van de stadsverwarming loopt hier namelijk door de kruipruimte en zorgt voor een constante aanvoer van warme lucht op dit moment.... 

Zo hebben we de komende week, tot de kachel er overheen gezet wordt, nog gratis verwarming van onze woning ook ;) Leuke bijkomstigheid!

3 opmerkingen:

  1. Dat is lekker Daantje, het scheelt altijd. Zelf heb ik de verwarming nog niet aan, een vest 's avonds is momenteel genoeg. Als dat nog te koud is dan volgt de paid op de bank en pas dan de verwarming.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, handig! Misschien meer gaten in de vloer maken? :)
    Hier druk bezig de verwarming uit te laten, en lekker een vest aan doen 's avonds. Gaat nog prima!

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)