maandag 7 oktober 2013

Eindelijk! kachel aan :)

Vanavond kon dan ein-de-lijk de kachel voor het eerst aan. Echt helemaal super! :)


Eerste dat ons opviel: we hoefden veel minder vaak hout bij te vullen dan bij onze openhaard! Dit komt denk ik door de schonere verbranding. Daarnaast geeft ie een heerlijke warmte af die in de hele kamer voelbaar is. In een uurtje gingen we van 22,3 graden naar 22,7! (Misschien was het verschil nog wel groter, maar de eerste keer dat ik keek stond er 22,3 op de thermometer)

Ik ben helemaal blij in elk geval :)

16 opmerkingen:

 1. Zijn je buren ook zo blij met die stinkende rook uit julli schoorsteen ?
  Helene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ten eerste: al onze buren hebben ook een openhaard die regelmatig aanstaat, dus ik denk niet dat ze daar echt mee zitten.

   Ten tweede: onze kachel zorgt juist voor een schonere verbranding dan de openhaard ooit zou kunnen, dus veel minder uitstoot van roet :)

   Verwijderen
  2. Ik denk dat de buren heel blij zijn dat er nu gestookt wordt in een kachel ipv in een open haard....

   Overigens vind ik het heel, heel jammer dat ze in Nederland geen minimale eisen hebben voor houtkachels. Hier in de buurt woont zo'n idioot met een slechte kachel die er ook nog eens vanalles inflikkert. Heel asociaal. Van veel andere buren met (meer degelijke) houtkachels en beter stookgedrag hebben wij dus geen overlast.

   Verwijderen
  3. Ik vind vuurtje stoken prachtig, maar jammer genoeg heb ik longproblemen dus dat gaat allemaal niet door. Onze buren hebben een houtkachel en helaas kieperen ze daar ook wel geimpregneerd of gelakt hout in. De schoorsteen is hoog genoeg en we zouden het niet moeten kunnen merken, maar afhankelijk van de wind gebeurt dat toch wel regelmatig. Dan trekt de rook (en als het tegenzit dus ook de chemische lucht van de lak) door onze ventilatieroosters naar binnen. Maar ik snap de fascinatie voor het vuur, ik heb het zelf ook.
   Wel goed je schoorsteen laten schoonmaken trouwens Daantje! Veiligheid eerst.

   Verwijderen
  4. Is gebeurt :)

   Maar wij zorgen er inderdaad voor dat we alleen 'schoon hout' verbranden. Sowieso vanwege de luchtvervuiling, maar ook vanwege mensen met longproblemen. Zelf krijg ik ook last van mijn keel van de openhaard, maar met een kachel heb ik daar gelukkig geen last van...

   Verwijderen
 2. Super! Ik ben heel benieuwd hoe hij jullie op de langere tijd bevalt. Qua comfort en kosten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gezellig!! Wij hebben 's avonds ook de houtkachel aan...wij verbruiken veel minder gas nu we ook op hout stoken...de energiemaatschappij vroeg zich af of de cijfers wel klopten...geniet ervan!! WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie kachel! Mag ik zo brutaal zijn om te vragen wat voor eentje het is en hoe deze qua uitstoot en rendement scoort?

  Wij willen ook nog een kachel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk! het is een dovre astroline 4 en qua rendement zit ie tussen de 2,5 en 10 kWh, maar meestal haal je rond de 8. Er zijn verschillende mogelijkheden om de luchttoevoer te regelen waardoor ie hoger of lager rendement haalt (voor in een heel klein huisje kun je beter niet stoken tot 10 kWh, dan smoor je het huis uit ;) )

   Verwijderen
  2. Rendement is 76% dat is hedendaags niet erg hoog en vermogen max 8KW.

   Verwijderen
 5. Ik ben benieuwd,wat het jullie in gasverbruik gaat schelen. Geniet van de gezelligheid en heerlijke stralingswarmte.Zet je een ketel water op de kachel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben stadsverwarming, maar het zal zeker gaan schelen, denk ik!

   Sander wil liever geen ketels of wonderpannen op de kachel, ivm mogelijke krassen, maar ik denk dat ie nog wel bijdraait ;)

   Verwijderen
 6. ooooh wat gezellie, daar ga je nog heeeel veel plezier van hebben, wij stoken in het koude seizoen 24 uur hout in ons houtfornuis, geen verwarming zou niet anders meer willen, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn dat hij klaar is zeg! Het staat gezellig. En je hebt hem precies op tijd voor de herfst en winter.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super gaaf!
  Hopelijk hebben jullie er veel plezier van.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Van 22.3 naar 22.7 dat vinden wij vies warm dan hoeft er toch geen verwarming aan.

  Wij hebben hier een oven doen wij die aan is het binnen 30 min 4 graden warmer in huis :)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)