dinsdag 8 oktober 2013

Boodschappen - de perfecte manier

Al zo lang ik op mezelf woon ben ik op zoek naar de 'perfecte manier' om boodschappen te doen. Defenitie van perfect (voor mij):
- Zo de boodschappen doen dat er aan het eind van de week geen spullen weggegooid hoeven te worden
- Optimaal gebruik kunnen maken van aanbiedingen/producten die bij de ene winkel goedkoper zijn dan bij de andere
- Zo min mogelijk naar de winkels hoeven, om impuls-aankopen te voorkomen
- Zo min mogelijk misgrijpen in mijn voorraadkast

Nu las ik gister bij Uit mijn keukentje een blog over maandboodschappen doen. Ik weet dat er meer bloggers zijn die hier al eerder over hebben geschreven, maar op dat moment was ik er blijkbaar nog niet klaar voor.... Nu wel (denk ik). Mijn voorraadkast is opgeruimd, ik heb alles al een stuk beter op de rit dan een paar maanden geleden.... Ik ben klaar voor de volgende stap!

Ik wil dus gaan proberen om eens per maand een flinke voorraad houdbare boodschappen te halen, die dan opgeslagen worden in de voorraadkast. Dan hoef ik alleen nog maar eens per week de verse boodschappen te halen, zoals groentes.

Nu nog een goed plan bedenken.... op het moment werk ik met een weekmenu, dat ik maak aan de hand van de aanbiedingen in de supermarkt. Als ik voortaan met maandboodschappen zou gaan werken zal dat net iets anders gaan, denk ik.... Dan moet je veel meer in één keer meenemen en moet je niet halverwege de maand nog 3 pakken rijst en geen enkele pasta meer hebben....

Dan zou ik bijvoorbeeld kunnen gaan werken met vaste maaltijden per week. Bijvoorbeeld: maandag - pastadag, dinsdag - aardappelschotel, woensdag - soep, enz. (Just a thought, ik weet nog niet of ik het zo aan ga pakken, maar dit lijkt me wel het handigste).

Wie werkt er met maandboodschappen (of heeft het wel eens overwogen)? En hoe bevalt dat? Hoe ben je ermee begonnen?

19 opmerkingen:

 1. ik hou het bij weekboodschappen. er verandert vaak veel waardoor er dingen schuiven, overblijven (bij iemand anders eten) etc. ik ga 1x per week boodschappen doen. houdbare, verse, alles tegelijk. bevalt prima. hou voorrraaddingen bij op een whiteboard en maak 1x per week weekmenuen boodschappenlijstje. voorrraaddingen erbij en klaar. bevalt mij prima :)
  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maandboodschappen doen lukt mij niet. Daarvoor heb ik toch te vaak verse yoghurt e.d. nodig. En zo goed kan ik geloof ik niet plannen… Wel doe ik weekboodschappen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het een tijd gedaan en vond het helemaal niets. Ik vond het erg veel werk. Vooral het boodschappen doen zelf, leek wel een militaire ondernemeing. We moesten met de auto. Ik probeerde de lijst op volgorde van de winkel te maken maar evengoed was het flink heen en weer lopen. Bovendien moest ik toch voor de verswaren later in de maand terug. Dus dacht ik: waarom doe ik dit?
  Nu pak ik elke keer als ik boodschappen doe een paar extra voorraaddingen. Werkt voor mij veel prettiger

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik doe het een beetje half. Aan het begin van de maand vul ik pasta, rijst etc. weer aan. Daar hoef ik dan de rest van de maand niet naar te kijken. Maar verder: vers, groente, etc. haal ik wekelijks.

  Ben heel benieuwd of je het gaat doen en hoe dat gaat bevallen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We doen het sinds kort voor een deel. Houdbare melk, tomatensugo, wcpapier, blikgroenten enz, dat kopen we per maand. Maar dan rest er nog voldoende iedere week. Het was ook meer om mij in mijn zwangere toestand te ontlasten van zwaar tillen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier ook een beetje half. Al het drinken en voorraad aanvullen van pasta/rijst/bloem gaat in 1 keer. En de boodschappen voor de week die dan volgt. Verder haal ik alles gewoon per week. Het scheelt me nu in oktober al een berg met geld, omdat ik bij in 1 keer boodschappen doen, toch minder meeneem dan wanneer ik elke week vanalles mee moet nemen.
  Met het voornemen om in november te gaan vriezerkoken voor x aantal maaltijden, moet ik wel echt een goed plan maken voor de inkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 'k Doe het alleen van voorraden die 'k in Duitsland haal, dat doe 'k één keer per 2 of 3 maanden, verder zijn 't gewoon de wekelijkse boodschappen,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doe ik inderdaad ook. Boodschappen in Nederland gaan per week (ook omdat ik de voorraad vooral aanvul met aanbiedingen en die wil ik elke week dus even meepakken). De boodschappen uit Duitsland zijn meer kwartaal boodschappen. Maar omdat het bij mij wat die boodschappen betreft een redelijk vaste lijst is, geeft dat geen problemen.

   Groetjes Lily

   Verwijderen
 8. Wij doen maandelijks houdbare zaken, en wekelijks vers (een keer per maand valt de weekboodschappen dus tegelijk met de maandboodschappen, scheelt nog een keer shoppen!) Mijn man en ik doen het samen, met de auto, voor vier personen. We zijn in drie kwartier uit en thuis, het uitpakken kost nog eens 10 minuten. Wat valt er onder: houdbare zaken uiteraard zoals pasta, peulvruchten, thee en broodbeleg, bier en fris en snacks. Wat valt daar nog buiten: vers uiteraard: zuivel, groente en fruit, vlees (niet voor jullie van toepassing als ik goed heb gelezen), brood. Wat valt er ook buiten: toiletpapier, tandenborstels en -pasta, en vaatwasmiddelen. Ik heb gemerkt dat die heel regelmatig in de aanbieding zijn en in dat geval ga ik sla ik voor de helft van de prijs mijn slag. In mijn fietstassen passen precies grote pakken van 40 rollen - daar hoeft de auto dus niet meer aan te pas te komen.

  In het begin is het zoeken hoeveel voorraad je ndog hebt en koop je vaak te veel. Nu werkt het prima en hoeven we alleen een beetje bij te stellen als de seizoenen wisselen of wanneer we veel visite verwachten wegens verjaardagen. En we kiezen uiteraard een rustig tijdstip om te winkelen. Niet op zaterdag of vrijdagavond bijvoorbeeld, maar een doordeweekse avond.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. één keer per maand de non-food en de houdbare dingen en verder elke week naar de markt voor boterhammenvlees, fruit en brood - het is vooral zo gekomen uit budgettaire overwegingen; hoe minder winkels we zien, hoe minder verleiding én ik ben zeker dat er eten voor de hele maand in huis is, ook als is de maand weer eens langer dan het loon - het eten is er al maw één zorg minder

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou ook wel graag eens per maand willen maar dat lukt niet bij ons. Ik neem nu wel iedere keer meer mee zodat mijn voorraadkast voller wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het lukt mij ook nog niet als het salaris binnenkomt koop ik zo
  veel mogelijk in maar de derde week zijn toch bepaalde dingen op
  Ik heb daar ook nog geen goed systeem in.eigenlijk moet ik alle houdbare dingen in een keer kopen en door de week alleen dan groente en vlees en fruit en nog een keer extra yoghurt of vla.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bij mij zou dat absoluut niet werken. Ik denk namelijk niet dat ik zo ver vooruit kan plannen. Ik heb dan ook het gevoel dat ik te vast zit aan het maandmenu, terwijl ik misschien halverwege de maand dat iets zou willen aanpassen. Wel koop ik regelmatig groot in bij de detailhandel. We kopen dan vlees, pasta en olijfolie groot in. Dat scheelt veel geld. De rest van de maand hoef ik dan die producten niet meer te kopen.
  Ik vraag me trouwens af hoe goed je 1x per maand kunt kopen. Je moet toch voor de verse producten minimaal 1x per week naar de winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik denk niet dat me dat zou lukken (of dat ik het zou willen). We drinken best veel verse melk en daarvoor moet ik toch naar de winkels.
  Ik doe 2x per week boodschappen; op dinsdagochtend en vrijdagochtend. Dan is het heerlijk rustig in de winkels en op maandagavond komen hier de folders dus kan ik meteen een weekmenu maken.

  Ben erg benieuwd of maandboodschappen je gaan bevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hm ik heb er voor gewoon geen genoeg voorraadruimte voor. Maar 2 weken zou te doen zijn. Maar in praktijk doen we 1 x per week de boodschappen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat het mij bevalt dat weet je ondertussen wel ;).
  Ik zorg altijd dat ik net 1 verpakking meer op mijn lijst heb staan dan dat ik nodig heb. Altijd handig voor als je extra eters hebt, je portemonnee leeg is, je groentela leeg is.
  Ik zorg altijd ook voor genoeg peulvruchten en wat potjes groente voor de reserve.
  Op de markt koop ik 1 keer per 2 weken m'n verse spul en ik neem gewoon van alles wat en eet op wat als eerste op moet.
  Soms is het ook gewoon creatief zijn als je denkt dat je niets meer hebt...want vaak blijkt dat ik toch nog wel voor een paar dagen eten heb.
  Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik kijk wat ik per week echt nodig heb en wat ik nog heb aan voorraad. De voorraad bepaald wat ik ga eten.
  Op het moment is het voorraad eerst op eten. gezien het appel en peren tijd is is er veel te koop aan de weg. voor een prikkie.
  Maar goed dat is regio verschillend.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik doe het per week om later in de week nog verse groente ed. bij te halen. Voor een maand boodschappen doen, zou ik niet redden, dat is veel te veel in een keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wij hebben het jaren gedaan. De kinderen waren toen nog klein en we gingen een keer per maand om alle houdbare producten. Beviel prima. Ik had een vaste standaardlijst, die we afwerkten. Daarnaast werd er wekelijks vleeswaren, brood en groente gekocht. Nu onze kinderen de deur uit zijn is het leven heel anders, maar heb ik nog wel een voorkeur voor flinke voorraden.Zo pak je nooit mis.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...