donderdag 16 januari 2014

De knop gaat om

Vanaf vandaag gaat de knop gewoon om. Jullie hebben gelijk! Gaan zitten meimeren en piekeren zal er niet voor zorgen dat het beter gaat. De knop moet gewoon bij mezelf om. Er zal minder moeten worden uitgegeven en onze standaard moeten we nu naar beneden gaan bijstellen.

Gisteravond hebben we tijdens een wandeling richting mijn ouders dus samen besloten dat we hier écth voor willen gaan. En direct kwam er al weerstand vanuit mijn ouders. We gaan namelijk in februari een weekendje weg met het hele gezin en mijn ouders en zusje + zwager willen dan heel graag een avondje uit eten. Wij hebben aangegeven dat we daar eigenlijk geen geld voor hebben, maar dat werd niet echt geaccepteerd, want 'we gaan ook niet elke maand met zijn allen naar Center Parks.' En daar hebben ze ook wel weer gelijk in.

Tegelijkertijd herinner ik me ook nog van vorig jaar dat ik toen ook een moment had dat ik hardcore wilde gaan consuminderen, en dat er toen ook dit soort argumenten werden gebruikt. Ik merk heel vaak dat je applaus krijgt als je aangeeft dat je wilt gaan besparen, maar als het vervolgens puntje bij paaltje komt en je moet er dingen voor gaan laten die ook effect hebben op de buitenwereld, dan is er opeens geen begrip meer. 

Hebben jullie dat ook gemerkt? 

Hoe dan ook: de knop gaat om! Ik heb in elk geval over de badkamer besloten dat ik hoogstpersoonlijk elke dag een kwartiertje witte verf ga afkrabben. Dan maar een bruin bad voorlopig! Het kan nooit erger worden dan hoe het nu is:


29 opmerkingen:

 1. Je schrijft dat een avondje uit eten eigenlijk te duur voor jullie is? Nu weet ik niet waar je familie wil gaan uit eten, maar uit eten op zo'n park is gewoon erg duur. Vraag of jullie in de buurt kunnen gaan uit eten in een goedkoper restaurantje. Of als alternatief, ga ergens "luxe" lunchen. Dat is goedkoper als uit dineren.

  Wat consuminderen betreft, dat kan ook voor de buitenwereld best goed uitpakken. I.p.v. te gaan uit eten, koken we (ik en mijn ouders) vaker een keer luxe (= 4 gangen én koffie met koek) voor ons allen. Dan wordt bij mijn ouders de tafel mooi gedekt, oudste kleinkind bepaald de begintijd (hij is student met een baantje) en dan hebben we de hele avond voor ons samen. De kosten blijven zo beperkt en het is dan heel erg gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk of je een G rouponvoucher kan scoren in de buurt. Heel leuk en lekker en je komt in restaurants waar je anders nooit zou komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je zou het bad ook opnieuw kunnen (bij)schilderen in het wit. Dan zit het toch weer een poos netjes? Witte tegels, wit bad en mooie grijze vloer: ziet er toch goed uit? Wij hebben overigens een 2e hands bad plaatstalen wit bad geplaatst. En een 2ehandse toiletpot. Netjes schoongemaakt met w.c.e.e.nd. ( wel de originele soort, de nieuwere ontkalken veel minder) Gewoon een oproepje plaatsen op mp! Staat alweer 14 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb hier ook wel eens mee te maken, maar wees vast blij dat manlief erachter staat, is hier ook niet echt het geval, meer geld mag rollen... ik consuminder dus lekker in m'n eentje en doe met familiedingen gewoon mee omdat we het geld wel hebben. waarschijnlijk kan jij dat etentje ook gewoon betalen en doe je na het weekje centerparcs weer extra rustig met je geld. Succes met de keuze van het niet werken, ben ook thuisblijfmama, soms denk ik extra geld is lekker voor sneller aflossen hypotheek bv. maar de rust die het meebrengt is onbetaalbaar denk ik. wij hebben wel 4 kids. gr. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Had je blogje van gisteren even gemist, dus net even gelezen wat er aan de hand was. Misschien klinkt het heel hard, maar ik denk dat je in deze voor jezelf moet kiezen. Willen jullie graag uit eten en hebben jullie het geld er voor over, dan is het een prima idee. Heb je het er nu niet voor over, niet doen, want het eten smaakt dan vast ook minder lekker. Jammer dan als de rest het anders wil, ze kennen jullie situatie toch?

  Ik heb ook vaak hetzelfde bij de hand gehad hoor. Familie die aankomt om naar één of ander pretpark te gaan omdat ze daar een gratis entreebon van hebben. Maar ze vergeten even dat er nog parkeer, bezine kosten bijkomen. Aangezien zoontje net zo lief naar de speeltuin of bos gaat, zeggen wij dan NEE. De familie vindt dat natuurlijk jammer. Maar echt goedkoop is het niet toch? Bos kost niets en wij hoeven niet zo nodig naar dat pretpark. Gaan zij toch lekker met zijn allen. Omdat zij iets willen, hoeven wij het toch ook niet te willen. Vond het wel lang moeilijk om zo te denken en ook eerlijk te zeggen, maar voelt nu een stuk lekkerder. En nu verwachten ze vaak al dat we toch niet meegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zoals je zelf al schrijft,zullen anderen in de toekomst wel vaker commentaar geven,als je ergens niet aan mee wilt doen. Houd je aan je voornemens. En trek je niets aan van de kreet "dat is ook niet gezellig".

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik neem aan dat je ouders wel begrijpen in welke situatie jullie zitten. Wat uitgebreider koken in je vakantiehuisje is net zo leuk misschien nog wel leuker. Wij zijn echte centerparcs gangers, maar uit eten doen we zelden. Ik vind het veel te duur voor wat je krijgt. Nee ik eet mijn biefstuk wel in het huisje. Of we zetten de BBQ aan (maar dat doe je niet zo snel in februari).

  Als je je bad nu helemaal heb schoongekrabt kan je hem toch ook een nieuw laagje verf geven? Goedkopere oplossing dan je hele badkamer slopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kaasfondue? Als je het zelf maakt (en dat is goed te doen) kost het weinig en ik vind het altijd zo gezellig!

   Groetjes Lily

   Verwijderen
 8. Dat de buitenwereld niet altijd staat te springen heb ik ook wel eens gemerkt maar dat is niet exclusief voor consuminderen. Over het geheel genomen is het blijkbaar voor veel mensen moeilijk om te accepteren dat anderen soms andere keuzes maken dan ze zelf zouden doen. Als het geen effect op hen heeft kunnen ze het nog wel beperken tot wat gemopper (let vooral op ouderen: 'ach ja dat soort naïef enthousiasme hoort bij de jeugd, dat gaat nog wel over') maar als ze het zelf ook gaan merken dan kan dat leiden tot commentaar en zelfs gezeur ('ja maar kan je voor mij dan niet een uitzondering maken?' / 'ja, dat doe je ook wel eens zo maar dat hoeft toch niet altijd?').

  In mijn geval is mijn oma er vooral zo eentje. Heel trots dat ik zo bewust leef en zuinig ben (is zij ook altijd geweest) maar als het puntje bij het paaltje komt dan wil ze er zelf niets van merken.
  Voorbeeldje: iemand opperde om aan de geplande familiedag een overnachting op een camping te koppelen want dan konden we het samenzijn gezellig afsluiten bij het ontbijt. Dit was mij én te duur én te nutteloos (de locatie lag minder dan 50 km van mijn huis en ik bezit geen tent, die moest ik dan nog regelen). Dus ik gaf aan hier geen budget voor te hebben en niet mee te doen. Dit leverde zoveel commentaar uit de familie op ('Hoezo heb jij dat niet voor oma over dan? Het is maar 1 nachtje en die tent kan je daarna vaker gebruiken!') dat mijn moeder (chronisch ziek, slechte luchtwegen en dus is een nachtje weg ook een heel gedoe voor haar) besloot ook niet te gaan. Toen werd het echt lachen want tja weinig verrassend, dat viel ook niet bepaald in goede aarde! Einde van het verhaal is dat er in alle haast hotelkamers zijn gereserveerd voor wie niet meer op tijd naar huis kon voor het aangekondigde noodweer los zou barsten! Was ik blij dat ik gewoon in mijn eigen bedje lag!

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oja, die herken ik wel. Als je aangeeft het niet te kunnen of willen missen, komt het argument 'heb je dat dan niet voor de familie over?' om de hoek kijken. Zo liet mijn schoonfamilie de begrafeniskosten van mijn schoonvader uit de hand lopen ('geld mag geen rol spelen'), maar toen puntje bij paaltje kwam, wilden ze dat mijn schoonmoeder vrijgehouden werd (die mocht de verzekeringsuitkering voor zichzelf houden) en dat de (schoon)kinderen alles zouden betalen. toen wij aangaven dat niet te kunnen betalen, wilden ze het ons wel lenen. Daar zijn we niet op ingegaan. Het is nooit meer helemaal goed gekomen tussen ons en de schoonfamilie. Ook de verjaardag van mijn schoonmoeder is altijd voor onze eigen rekening. Ik denk zelf dan: als je een verjaardag groots wilt vieren in een horecagelegenheid kun je niet je gasten laten betalen, ook niet als het je eigen kinderen zijn. Maar goed, het probleem speelt al jaren en ik probeer het van me af te zetten.

   Verwijderen
 9. Bij familie mag je toch wel wat begrip verwachten. Andere sociale contacten kun je ook kwijtraken als je niet meer mee wilt/kunt doen.Wat helpt is dat je jouw situatie als keuze ziet, en niet dat je slachtoffer van omstandigheden bent. Je kunt met opgeheven hoofd zeggen dat je financieel minder kunt omdat je bij je kind wilt zijn. Hoe rijk is dat? Toch blijft het lastig, het beeld wat je van jezelf hebt, en wat anderen van je hebben wordt anders en dat is een heel proces. Mijn vriend zegt wel eens als grapje "je bent nu gewoon een werkloze, arme sloeber" En eigenlijk heeft hij wel een beetje gelijk, maar ik zit nog steeds in de ontkenning. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Overigens zouden mijn ouders zo'n etentje dan zonder moeite betalen, maar dat is in iedere familie weer anders. J

   Verwijderen
 10. Jij hebt de rijkdom dat je thuis bent en zelf voor de opvoeding van je kindje kan zorgen en ik denk dat velen, die wél ene mooie badkamer hebben, stiekem jaloers zijn op het feit dat je je kleintje elk moment van de dag ziet opgroeien en veranderen. 'Dat' is echt rijkdom en de momenten die je met je kindje doorbrengt kan niemand je meer afpakken....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Terwijl je straks thuis bij je kindje bent heb je alle tijd om het geld dat je binnen krijgt op een evenwichtige manier uit te geven. Je kijkt net eens wat vaker in de krant waardoor je sommige aanbiedingen niet mist. Je ziet net dat ene bad op marktplaats dat gratis af te halen is.;-)
  Kortom lekker doen waar jullie je goed bij voelen en je niet door anderen op de kast lasten jagen en op de kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Stel je familie voor aan de realiteit: oke ik ga mee uit eten, en welke rekening zal ik dan deze maand overslaan om het te betalen? De energierekening? Of de zorgverzekering?
  Dat zet het iig in perspectief. Niet de meest vredelievende aanpak, maar dan beginnen ze niet bij de volgende verkaardag wéér. Onze familie (dikke tweeverdieners) heeft ook moeite met onthouden dat wij bewust huisvrouw en 0,8 fte zijn, maar respecteren het inmiddels wel. Het zij schorvoetend en tegenstribbelend, maar de discussies liggen nu na drie jaar echt achter ons.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons juist enigzins andersom. Wij tweeverdieners (maar geen drie-keer-vakantiegangers of wekelijks-uit-eten-gangers of zo) met onder meer chronisch zieke familie met uitkering. Het voelt heel genant als moeder met aow er maandelijks op achteruit gaat, opmerkingen over het kabinetsbeleid maakt, en wij hebben juist meer. Het feit dat we altijd roder stemmen dan ons inkomen maakt niet uit, ik geneer me soms voor onze welvaart. Terwijl ik dat rationeel gezien flauwekul vind. Protestantse achtergrond speelt denk ik mee. Het zou niet in me op komen trouwens om mijn familie over te halen tot meer of andere uitgaven dan ze nu uit zichzelf op zich nemen.

   Verwijderen
  2. Het gaat er niet om dát ze veel verdienen, absoluut niet. Maar dat ze af en toe uit het oog verliezen dat de standaard bij ons gewoon een lager prijskaartje heeft. En in je laatste opmerking geef je al aan dat je prima inziet dat je je eigen inkomen niet op een ander projecteert. Lijkt me absoluut onnodig je te schamen voor je hogere inkomen.

   Verwijderen
 13. Moeilijk, zo' n weinig begripvolle houding. Zeker van familie. Daar hebben wij ook ervaring mee. Wat betreft de ww, wat wil je zelf? Thuisblijven of werken? Wat je ook kiest, ga er voor de volle 100% voor. Dus of solliciteren totje erbij neetvalt of het meeste van 1 loon maken. Er zijn meestal nog dingen over waarop je kunt bezuinigen, echt. Wij dachten vorig jaar amper rond te komen als ik maar 12 uur zou werken, maar we kunnen zelfs zonder mijn inkomen. Wederom alles onder de loep nemen en heel bewust keuzes maken. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Knap dat de knop omgaat! Ik kan me je situatie ook heel goed voorstellen, je bent toch gewoon ergens aan gewend en een verandering die moet is gewoon lastig. En zeker in de periode waarin je gevoel dat het 'moet' misschien wat minder is, omdat er nog gewoon geld binnenkomt. Wij hebben het hier ook gehad en ik merk nu bij mezelf (financieel, maar ook op andere fronten), dat het gewoon anders moet. En die knop omzetten is lastig. Het lukt soms wel even, of een dag, of een week, maar net zo vaak maar een minuut, om het zo maar even te zeggen.

  Ik zou in ieder geval wel dat etentje laten schieten. De druk is misschien groot, maar het is jullie toekomst en als jij nog een paar weken wakker ligt van het gat vullen, dan is dat het gewoon niet waard. En als zij het wel willen doen, prima. Als ze een beetje begrip hebben, dan kiezen ze inderdaad ook voor een gezellig avondje samen koken ofzo. Ik denk dat als je nu niet doorzet, dat je een volgende keer weer zo'n situatie kunt krijgen, omdat de ernst dan gewoon niet duidelijk genoeg is. Maar dat is mijn indruk, ik ben geen alwetend oog ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. iedereen denkt dat ze de enige zijn die iets met je ondernemen, dat ene etentje, die ene x shoppen, die ene bruiloft waarvoor je toch een nieuwe jurk moet.. tja maar tel alles maar eens bij elkaar op... zelf kiezen wat je wil gaan doen. lastig met dingen die al gepland zijn, maar probeer zelf baas te blijven over dat soort extra uitgaven.. s6!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Als je er nou echt niet onderuit kan komen, kan je dan misschien wat van je boodschappen budget sparen? Een paar weken heel erg goed opletten zodat je elke keer wat overhoud en dat gebruiken om uit eten te gaan? Gewoon, voor het geval je ruzie wilt vermijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Joh, die badkamer flink afkrabben, primer erop en dan netjes opnieuw schilderen. Zoek een leuk kleurtje uit, kleur een paar tegeltjes en koop een paar bijpassende handdoeken. Bij de action hebben ze goede en goedkope verf. Paar waxinelichtjes erbij en voor 100 euro heb je een droom van een badkamer!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amen!
   Ook helemaal mijn aanpak. Misschien dat dit in stappen moet, qua budget en tijd maar het resultaat kan je dan ook echt trots op zijn!

   Groetjes Lily

   Verwijderen
  2. En gewoon de timer zetten en na 15 minuten stoppen. Dan houd je het het langste vol want het ziet er wel uit als een uitdaging! Groetjes Annamarie

   Verwijderen
 18. Zie alles een beetje in perspectief. Wat doe je in een badkamer? Je wassen. Hoe lang duurt dat? Ik maak 5 minuten per dag gebruik van de badkamer. Ik zou me er niet teveel aan ergeren of inderdaad de badkamer opknappen m.b.v. een verfje.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik vind het knap dat je zo snel bent teruggeveerd! En je zult zien, het leven hoeft er echt niet minder fijn om te worden. Sterker nog, waarschijnlijk wordt het waardevoller.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik weet niet hoe de familie relatie is, maar als die goed is, geef ze dan de tijd om aan jullie nieuwe uitgavenpatroon te wennen. Je hebt er zelf ook even de tijd voor nodig gehad om de knop om te zetten. Maak duidelijk dat, ook al is het nu te onverstandig, je in de oude tijd en omstandigheden echt wel zin had in dat etentje bovenop het weekendje weg. Succes! Hanna

  BeantwoordenVerwijderen
 21. heb hetzelfde meegemaakt toen ik aangaf geen cadeaux meer wilde geven met verjaardagen voor de volwassenen in de familie, niet eens zozeer uit financiele overwegingen,maar meer vanwege het feit dat ik echt niet wist wat ik moest vragen met mijn verjaardag en ook niet meer wist wat ik moest geven en dus zelf regelmatig allerlei spullen kreeg die flink wat gekost hadden ,maar waar ik absoluut niets aan had.im heb toch volgehouden en nu vind iedereen in de familie het eigenlijk heel gewoon en eigenlijk heel handig want het scheelt een hoop gedoe, geen scheve gezichten meer als een ander een duurder cadeau krijgt en ook geen hoofdbrekens meer over wat te geven.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)