donderdag 5 juni 2014

weg met die troep!!

Pffffh, ons huis begint zo langzamerhand op een vuilnisbelt te lijken. Langzaamaan stroomt het huis steeds meer dicht met troepjes. Dingen waar we nog wat mee moeten, dingen die misschien nog van pas komen.... Ik word er gek van!

Ik zou dolgraag net zo opgeruimd willen zijn als Valhalla. Een lekker leeg huis, weinig om naar om te kijken... Maar dat zit er blijkbaar niet in. En dan heb ik ook nog eens een man die nog geen blik weg kan gooien omdat het misschien nog wel van pas zou kunnen komen.... Dus hij is ook niet echt een hulp bij het weggooien van dingen.

Maar ik heb een besluit genomen: er moet gewoon wat veranderen! Ik wil niet voor de rest van mijn leven in deze troep leven, dus aan de slag! Er is al een klein beginnetje gemaakt, ik heb al wat spulletjes verkocht via een plaatselijke verkoopgroep. Maar er moeten ook gewoon dingen naar de kringloop gebracht worden en zelfs dingen weggegooid.

Probleem is alleen dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Ik heb het gevoel dat ik al die troep al 100 keer door mijn handen heb laten gaan. De eerste keer is het makkelijkste, je gooit een gedeelte weg en een gedeelte hou je. Maar de keren daarna heb je dus alleen dingen over die je de vorige keer niet wilde weggooien, dus waarom zou het nu anders zijn?!

Maargoed, ik ga ervoor....

7 opmerkingen:

 1. De tacktiek die ik gebruikte: Ik mik de inhoud van een hele kast in een aantal dozen en zet die in de berging. Als ik iets mis pak ik het weer. En de rest gaat na 2 of 3 maanden weg.

  Zo heb ik de eerste heel grote schifting gedaan en nu houd ik het bij met 1kastje per dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De methode hier boven werkt ook inderdaad. Noodgedwongen (kleine kamer en de kasten waren vol) had ik een flinke stapel leesboeken opgeruimd in een doos. Ik wilde ze bewaren, omdat ik ze 'ooit nog eens wilde lezen als ik meer tijd zou hebben' en het is immers zonde van je geld om ze ongelezen weg te doen. Maar, er kwamen steeds nieuwe boeken bij, die ik dan eerst las. Van een verplichte 'eerst-deze-uitlezen-voordat-ik-nieuwe-mag-kopen-tactiek' werd ik ook niet vrolijk en meer tijd kreeg ik ook al niet en zo werden mijn boekenkasten steeds voller. Totdat een aantal van die nooit gelezen boeken dus in een krat terecht kwam. Na een dik jaar kwam ik die weer tegen. Ik wist niet eens meer welke boeken erin zaten. En dus heb ik ze weg gedaan. Het was zo'n opluchting. Niet meer dat schuldgevoel: 'je hebt nog 20 boeken liggen om te lezen'. Niet meer: 'oh, dat MOET ik nog lezen'. Gewoon weg, hoppa.
  Een jaar eerder kon ik dat niet. En zo gaat het met alles bij weggooien. Waar je nu nog niet klaar voor bent, gooi je over een tijdje zonder problemen weg. Sommige spullen hebben meer tijd nodig als de andere, maar mijn ervaring is dat het weggooien steeds makkelijker gaat. Het is dus zeker zinvol om nog een keer door die stapels zijn. Je vindt nu zeker weten spullen die nu wel weg kunnen.

  Tip: bij alles waarover je twijfelt in een doos stoppen. Doos dichtplakken en de datum erop schrijven. Over een maand/half jaar/jaar niets nodig gehad? Doos naar de Kringloop. Je weet niet eens meer wat er in zat.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mij werkt het om me per keer een klein doel te stellen.
  Bijvoorbeeld de gangkast: alles eruit, lekker een sopje erdoor en vervolgens in alle rust sorteren wat je eruit hebt gepakt.
  Stel jezelf steeds de vraag of hetgeen je in je hand hebt nut heeft voor jullie, of jullie er iemand anders een plezier mee kunnen doen, of dat het rommel is. En er vervolgens naar handelen; in de kast pakken, verkopen, weggeven, naar de kringloop of in de vuilnis/ naar de stort.

  Kleine doelen zijn realistisch en brengen je telkens dichter bij je doel. (En ze houden je lekker bezig).
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien kun je dat systeem met 3 dozen gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hm en regelmatig bij Valhalla lezen, voor als je weer een schop de goeie richting nodig hebt, dat doe ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De eerste keer kun je minder goed inschatten wat je nodig hebt dan na een jaar consuminderen. Dus de tweede keer dat je (laatje voor kastje, per keer) door alles heengaat maak je toch andere keuzes. Bovendien; het afgelopen jaar is jullie leven wel veranderd, dus zullen ook je prioriteiten en keuzes anders zijn geworden. Dat merk je als je door je laatjes en kastjes gaat.
  Sterkte!
  (Ik ben ook voor de dozen truuk, al was ik na 4 verhuizingen in 9 jaar aardig geoefend in kiezen)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je moet echt beginnen en dan wordt het gewoon steeds makkelijker met opruimen, ik spreek echt uit ervaring.
  Wat wel belangrijk is dat je het in alle rust doet. Ik word altijd honderduizend keer gestoord door jongste en dan blijft het staan...
  Uiteindelijk gaat het steeds makkelijker en hou je het ook steeds opgeruimder. En bij twijfel gewoon weggooien is mijn devies.
  Morgen gaan er maar liefst vijf vuilniszakken naar de kringloop.
  Met de auto. Door de week breng ik shoppers op de fiets. Soms wel vier tegelijk. Ik krijg ook van iedereen shoppers toegestopt.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)