donderdag 21 augustus 2014

Kachel en baby

Ik ben wel even benieuwd hoe de mede-kachelhebbers dit aan zouden pakken: de combinatie kachel en baby. Natuurlijk zetten we dit jaar een hek om de kachel neer, maar ik ben ook al bezig om Tobias te leren dat hij niet op de bruine tegels mag en dat hij ook geen speelgoed mag pakken als het op de bruine tegels terecht komt (we hebben speciaal bruine tegels om de kachel laten leggen, zodat daar geen onduidelijkheid over kan ontstaan).

Hoe hebben / zouden jullie het aanpakken, behalve natuurlijk hem heel goed in de gaten houden en een hekje om de kachel neerzetten als ie brandt??


13 opmerkingen:

 1. Wij hebben een houtkachel en twee kleinkinderen waarvan de jongste afgelopen winter anderhalf was, ook wij zetten een hekje voor de kachel als hij bij ons was maar eigenlijk was dat veel gevaarlijker want hij vond het leuk om zich aan het hekje op te trekken, het was natuurlijk ook iets wat er voordien niet stond, dus spannend! We hebben geen hekje meer om de kachel gezet, wat j we deden was voortdurend opletten en hem verbieden om dicht bij de kachel te komen kleine kinderen zijn heel slim en alles is altijd goed gegaan! Veel succes
  Groet Adriana

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen onze kinderen klein waren, hadden wij een allesbrander staan. Van het moment dat ze begonnen te kruipen, hebben we hen verboden om in de nabijheid van de kachel te komen of die nu brandde of niet. Ze waren het zo gewoon en we hebben daar nooit problemen mee gehad. Ik denk dat het vooral neerkomt op consequent verbieden om in de nabijheid van de kachel te komen of die nu brandt of niet. Onze kinderen wisten maar al te goed dat ze niet in de nabijheid van de kachel mochten komen. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het helemaal met bovenstaande reactie eens.
  Consequent verbieden of ie brand of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een vriendin van ons die een gaskachel had, paste eens in de winter op onze zoon, toen een baby/peuter. Ze heeft zijn handjes vlak bij de hete kachel gehouden (met uitleg) zodat hij voelde dat het niet aangenaam was en hij is uit de buurt gebleven. Ik vond het zelf een goede aanpak. Gelukkig hadden wij zelf radiatoren die minder warm werden.
  Ingrid (SE)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gewoon opletten en als hij op de bruine tegels komt uitleggen hoe en waarom.......Net als bij de trap, bij de stopcontacten enz. enz. Zeker geen handje in de buurt van de kachel houden, kinderen doen je na en stel je voor dat hij iets verder gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is de reden dat wij er geen hebben.
  Mijn ouders hebben er wel een, en dat vindt ik best gevaarlijk. Nu weet ik wel dat er speciale hekken te koop zijn om kinderen bij de kachel weg te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb de kinderen altijd prima bij onze gaskachel weg weten te houden. Zonder hekjes e.d. Naar mijn idee de beste oplossing. Zo deden ze het vroeger ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier hebben wij een houtkachel, maar kleine kinderen voelen echt wel dat die kachel is als hij aanstaat en blijven er vanzelf uit de buurt.
  1x een neefje gehad die er wel aan voelde, handen onder de kraan en daarna nooit meer gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wij hebben alleen cv, en staat toevallig achter de bank en achter een kast, dus kids kunnen er eigenlijk niet eens bij. GGD vond het prima (als gastouder wordt je huis gecontroleerd)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier ook geen hekje om de kachel. Kleinkindjes voelen de warmte al van een afstandje en van af begin af aan gezegd dat ze er niet aan mochten komen. Natuurlijk wel in de gaten houden he. In het begin had ik van die visioenen dat ze er met hun snoetjes tegenaan zouden vallen toen ze nog zo wankel liepen whaaaaa. Dit jaar is baby Mart net 1 jaar , dus er is eigenlijk altijd iemand van ons bij...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hou in de gaten dat je tobias niet alleen wijst op de bruine tegels, ipv op de kachel waar het werkelijk om gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier een loeihete houtkachel en 2 jonge kinderen (bijna 2 en bijna 4). Uit voorzorg een traphekje er omheen, vast aan de muur. Ze weten dat het heet is, maar ze zullen maar een keer uitglijden of vallen...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We hebben hier ook een houtkachel, omkleed met speksteen.
  De speksteen is erg heet, maar niet warm genoeg om je te branden als je er het vastpakt.
  Zoonlief is vanaf het allereerste begin geleerd dat de kachel pijn doet en dat hij deze niet mag aanraken. Het heeft goed gewerkt om eerlijk te zijn.
  Wees heel duidelijk in je communicatie maar hou altijd je oog op je kleine man! Hij is nog te jong om echt te begrijpen wat wel en wat niet mag.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)