vrijdag 26 september 2014

Feedback gevraagd / blogcensuur

Ik schrijf regelmatig blogjes en het valt me dan vaak op dat ik reacties krijg waarvan ik denk HUH? Waarom zo'n reactie?!

Voorbeeldje: mijn blog van vanmiddag over de vriendin en het na-apen. Voor mij was het helemaal niet zo'n big deal, ik heb het allang erover gehad met die vriendin... We wisselen ook regelmatig leuke adresjes met elkaar uit qua speelgoed, omdat we van elkaar weten dat we dezelfde smaak hebben, maar soms ben ik dan gewoon benieuwd hoe andere mensen zoiets zouden aanpakken / wat andere mensen ervan vinden.

Maar blijkbaar komt het op sommige mensen zo over alsof ik er slapeloze nachten van heb en mezelf er enorm druk over maak. ;) En dan krijg ik dus van die mensen (niet iedereen, maar van sommige) berichtjes waarvan ik denk: hee, zo had ik het helemaal niet bedoelt!!

En van mensen die vaker reageren kan ik het dan wat beter hebben dan van mensen die anoniem reageren, merk ik. Dat dus even omdat ik niet wil dat mensen denken dat ik hen bedoel. Als ik je "ken" weet ik dat het niet lelijk ofzo bedoelt is...

Dit is trouwens maar een voorbeeld. Het valt me wel vaker op dat mijn berichtjes niet goed begrepen worden of dat er wordt gereageerd op dingen die ik blijkbaar heel anders overkomen dan ik heb bedoelt. En ook in dit geval: geen biggie, maar ik vind het soms wel jammer, omdat mensen dan tips geven die ik zelf allang heb uitgevoerd of reageren op iets wat ik helemaal niet bedoel.


Dus ik wil heel graag weten wat nou maakt dat mijn berichtjes zo overkomen? Is het mijn woordkeuze?? Geef ik te weinig informatie of schrijf ik onduidelijk? Wat kan ik beter doen om het duidelijker te maken wat ik bedoel?

---

Verder valt me ook op dat ik steeds meer de neiging krijg om blogcensuur toe te passen. Ik weet dat bloggen kan betekenen dat je wel eens reacties krijgt die niet in je straatje passen of die kwetsend overkomen, maar het valt me wel op dat het de laatste tijd vaker voorkomt dan "vroegah". Of misschien ben ik er ook gevoeliger voor geworden nu ik moeder ben.

Ik durf bijvoorbeeld niet eens meer te vertellen wat we hebben voor Tobias' verjaardag hebben gekocht omdat ik bang ben dat mensen niet begrijpen dat we daar zoveel geld aan hebben uitgegeven en daardoor ons plezier in dat cadeautje gaan vergallen... Dat lijkt me toch niet de bedoeling?! (ook hierover geen slapeloze nachten hoor... ;) )

Gelukkig zijn de meeste reacties altijd hartverwarmend en super, superlief, maar juist die paar die nasty zijn, zijn vaak ook direct flink nasty.

Maargoed, we gaan het meemaken....

We hebben voor Tobias' verjaardag een handgeschilderd Delfts blauw geboorte-tegeltje gekocht. En ja, dat is duur, want het is handwerk. Maar we hopen dat hij het later op waarde weet te schatten en het ook meeneemt als hij op zichzelf gaat wonen. Het is wel iets dat hij de rest van zijn leven kan bewaren. En wij zijn er supertrots op en blij mee dat we dit voor hem hebben gekocht. Wie weet laten we ooit ook nog een tegeltje maken voor onze trouwdag. We zijn tenslotte in Delft getrouwd met Delfts blauw thema... Het is iets dat bij ons als gezin hoort.


Dit is hem dus, en in het witte gedeelte staat zijn naam en geboortedatum. En daarnaast gaan we ook nog een cadeautje kopen waar hij direct iets mee kan.

29 opmerkingen:

 1. Ik hoop niet dat je mijn opmerkingen als niet prettig ervaart, want dat is echt niet mijn bedoeling. Juist wil ik zeggen, doen wat jezelf wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, absoluut niet! Het zijn meer de anonieme reacties of mensen die eenmalig reageren. Als iemand vaker reageert weet je wel dat het goed bedoelt is :)

   Verwijderen
 2. Op een scherm komen de dingen toch altijd anders over he? Bij mij pikken mensen er ook wel eens dingen uit waarbij ik denk... maar dat bedoelde ik niet en dat had je gemerkt als je gelézen had. Maar misschien snappen ze me gewoon niet, omdat ze anders denken. En andersom is dat misschien ook zo. Maar je wil ook weer niet álles uit gaan leggen want dan krijg je blogposts van drie kilometer. Dan maar een beetje korter door de bocht en *hop*, je hebt over consumindertenen gefietst, groene zielen geknakt en pasgeleden kreeg ik nog een klaagzang van een a4-tje over dat ik alleen nog maar blogde over mijn kinderen en het verkoopbaar maken van ons huis en ze ging me lekker niet meer lezen, lekker PUH! (heel grappig eigenlijk). Of een x iemand die helemaal over de zeik ging omdat ik een my little pony kocht voor kerst voor mijn dochter. Manman, het kind kreeg nooit wat nieuws. Maar goed, ik ben degene die anti-plastic en anti-nieuwkopen is... dus tja....

  Maar ehm... tja. Je noemt het je groene blog, maar als je dan schrijft dat je alles in de droger stopt en een nieuwe wil, dan kán je verwachten dat mensen niet allemaal roepen: oh ja, koop een nieuwe droger!! :D En als je ene blog gaat over dat jullie erg op het spaargeld moeten letten en de volgende over een dure nieuwe badkamer, dan ook.

  Begrijp me niet verkeerd, het boeit mij echt niet wat je met je geld doet en ik vind het leuk om te lezen dat jullie echt genieten van de dingen die jullie doen, alleen als je blogt in een bepaalde hoek, krijg je ook lezers uit die bepaalde hoek die zich soms niet helemaal kunnen vinden in een bepaalde keuze die iemand maakt en dat dan breeduit willen verkondigen.

  Maar goed... je bent gewoon erg enthousiast en daarbij ook erg eerlijk, bijvoorbeeld over je tegeltje (die is lief!). Er zijn ook genoeg bloggers die heimelijk hun centjes laten rollen bij de mac, een dure kledingzaak of de intertoys, die vervolgens niet hun uitspattingen op hun blog gooien, maar netjes hun groene / zuinige imago ophouden. Dat kan ook.

  Maar jouw blog is jouw blog, en je prioriteiten veranderen gewoon als je leven verandert. Je blijft niet altijd de zelfde persoon. Als je kinderen krijgt, worden die gewoon het belangrijkste. En je huis, je familie en hun welbehagen. Een plek voor jullie zelf. En als jij je prettiger voelt met je droger en je mooie badkamer is dat helemaal prima toch?

  Wat je met de zeurmensen doet: overstappen naar wordpress, daar kan je ze gewoon bannen, dan hoef je die bagger tenminste niet te lezen :)

  Jee, wat een verhaal. Maar ik vond het erg herkenbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van die andere bloggers gokte ik maar ;) Er zijn er een paar die gewoon eerlijk zijn maar er zijn er ook die zijn van zulk onbesproken gedrag... die zullen toch ook wel eens uit de band vliegen, denk ik dan? ;)

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je lange reactie. Ja, dat ik soms zulke reacties krijg dat begrijp ik zeker wel hoor :) Soms dan doen we ook dingen die elkaar tegenspreken, zo ben ik nou eenmaal ;)

   Onze prioriteit ligt bij besparen, maar we besparen wel om dan juist de dingen die wél belangrijk zijn voor ons wél te kunnen doen. Maar dat geeft blijkbaar wel eens onduidelijkheid bij mensen.

   En tsja, groen zijn we nog wel, alleen iets lichtergroen dan vroeger ;) Ik heb er niet veel nieuws meer over te schrijven helaas...

   Verwijderen
  3. Ja precies, dat bedoel ik. Met 1 (of 3) kinderen heb ik écht geen tijd (of zin, als ze om half 9 allemaal op bed liggen) om na een drukke dag verpakkingen uit elkaar te gaan halen om het plastic en papier te kunnen scheiden ofzo.

   En ik kan ook heel goed kniepen, om het uitgespaarde geld vervolgens uit te geven aan heel erg niet consuminderige zaken :) En dat vinden sommige mensen raar. Die verwachten dat jij jaar in jaar uit elke week weer een nieuw verhaal kan vertellen over kliekjes opwarmen en afval scheiden.

   Verwijderen
 3. Wat Leuk! Ach met kadootjes doe je het toch nooit goed. Mijn dochter heeft haar nieuwe balletoutfit en een hairdo gekregen. De outfit al een paar weken voor haar verjaardag want de balletles was al begonnen. En de hairdo: gewoon omdat heel erg leuk vindt en ik het niet kan. ☺Is denk ik minstens zo duur als dat tegeltje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat jij koopt is aan jou. Van wat ik lees, doe het best fantastisch als moeder, dus een slecht mens kan je nooit zijn. Ik vind dit wel gewoon een gaaf en bijzonder cadeau (ik ben erg pro handgemaakt, helaas vaak geen handgemaakt centjes, tenzij ik hetzelf maak.)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als jij nou juist door te besparen zo'n tegeltje kan kopen en daar helemaal blij van wordt, dan is het toch prima. Ieder doet het op zijn/haar eigen manier. Het lastige is soms dat degene die een blog typt het soms anders bedoelt dan de "ontvanger" oftewel de bloglezer het leest ... so be it :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja nou durf je als anoniem natuurlijk ook bijna niet meer te reageren ;)
  Ik ben ook geen blogger (lees er wel veel) dus het is een beetje 'de beste stuurlui staan aan wal', maar... Misschien, om het eea af te vangen, zou je dan de vraag aan het einde iets duidelijker kunnen formuleren naar wat je bedoeling is of wat je verwacht. Bij het laatste berichtje, bijvoorbeeld, zou je kunnen aanvullen met iets in de sfeer van 'Ik vind het een interessant gegeven en ben in algemene zin benieuwd hoe anderen dat aanpakken. Daarom aan jullie de vraag: ...'. Of er gewoon expliciet bij zetten dat je de situatie volledig onder controle hebt en niet direct op zoek bent naar advies maar het wel leuk vindt om over het onderwerp nog even door te bomen / kletsen.

  In het algemeen moet ik denken aan één van de favoriete uitspraken van mijn vader die standaard volgt op een zucht '...ja dat is jouw theezeefje..maar ik bedoelde...'. Dat 'theezeefje' staat voor het filter dat we allemaal hebben tussen de boodschap en de ontvangst van de boodschap. Je luistert met een bepaalde achtergrond en zo interpreteer je dingen soms anders dan ze bedoelt waren. Soms is dat onhandig maar ja, 'communiceren is een lastig vak' (ook een favoriet van mijn vader) helemaal in schrift!

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Allereerst: wat een ontzettend lief cadeautje, die tegel voor tobias! Helemaal met het trouw/familieding-verhaal erachter, priceless ;)

  Dát je ergens geld aan uitgeeft, en hoeveel dan wel niet is echt helemaal je eigen zaak. Vaak springen juist diegenen die dát specifieke doel onzin vinden er bovenop om te verkondigen dat zij dat echt niet nodig hebben. Maar waar zij het geld dan wel weer aan uitgeven, zul jij misschien complete overdebalksmijterij vinden...
  Ach, teflon teflon teflon ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toen er bij mij op m'n blog nog gereageerd kon worden had ik ook regelmatig reacties waarvan ik dacht: maar dat heb ik toch juist wel/niet geschreven?! Net of mijn logje niet of maar half gelezen was. En daarna gingen er dan weer mensen op de reactie reageren, zodat die een eigen leven ging leiden en het allemaal niets meer met mijn logje van doen had. Ik weet niet of dat aan mijn schrijfsels lag. Eerlijk gezegd denk ik dat dat aan de lezers/reageerders lag/ligt.
  Hoe dan ook, ik zou niet weten wat je anders moest doen. Je schrijft gewoon zoals je bent en dat is prima. Het is JOUW blog!
  En dat kado? Prachtig! En heel origineel!!
  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ah, jij was toch ook diegene van de Delftsblauwe kerstballen?? Helemaal "jou" dus dat kadootje, leuk! Speelgoed krijgt vast toch al genoeg.
  Ach, blijf toch schrijven zoals jij dat wil. Anders ga je je een stijl aanmeten die niet bij je past, gewoon niet doen hoor! Ik schrijf ook wel eens een blogje waarop mensen dan reageren op iets (in mijn ogen) totaal niet belangrijks. Mensen pikken er altijd uit wat ze willen lezen, tis niet anders. Ik vast ook wel eens, dacht minstens dat je slaande ruzie met je vriendin zou krijgen (nee hoor, haha)....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja mag schrijven wat je wilt, maar je moet je wel realiseren dat zowel de titel van je blog als je introductie in de header een bepaalde verwachting wekt. En dus ook bepaalde lezers trekt. Je verandert zelf en je situatie verandert, dat kan en dat mag maar sommige lezers " rekenen" je toch af op het beeld wat je oproept

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je hebt een leuke blog! Gewoon lekker schrijven wat je wilt en niet nadenken over hoe mensen dit op kunnen vatten. Als mensen het niks vinden moeten ze het maar niet lezen...... Ga zo door, ik lees je blog graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het een geweldig leuk cadeau. Weet je als je in een gesprek wat zegt dan zie je elkaars gezichtsuitdrukking bij het schrijven van een blog ontbreekt dat. Jij kunt bijv wel glimlachend en inwendig met grote lol een blog schrijven maar dat zien de lezers niet. Zij kunnen wat jij hebt geschreven wel heel anders interpreteren. Verder moet je er rekening mee houden dat er ook reacties kunnen komen van mensen die gewoon jaloers zijn en daarom met een nare reactie komen die soms zelfs kwetsend kunnen zijn. Ik geniet van je blog en hoop dat je nog lang door blijft gaan.


  p.s Ik heb voor mijn 2 kleindochters, de ene 5 weken en de andere bijna 2 jaar twee persoonlijke voorleesboekjes van Woezel en Pip besteld. Daarin staan dan hun namen en foto's. Dit als kerstcadeautje. Ik hoop ook dat ze dat bewaren

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat tegeltje van Nijntje.
  Wat is die mooi zeg.
  (Als mijn zoontje die ziet wil hij hem ook)
  Zo een unieke geboortetegel mag echt wel wat kosten hoor.
  Zelf heb ik er ook een, ook een handgeschilderd, Delfts blauwe geboorte tegel, alleen niet van Nijntje.
  Ik ga je trouwens volgen, als het me lukt om dat zo in te stellen ;(

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb dat soms op facebook. Dan schrijf ik iets en krijg ik reacties waarvan ik denk dat ze het niet goed begrepen hebben. En van 'naaste' vrienden kan ik dat beter hebben dan van vrienden die ik heb voor spelletjes.

  Op 'papier' kunnen dingen anders overkomen dan dat je het bedoeld, zowel als blogger als iemand die reageert. Maar schrijf lekker wat en hoe jij iets wilt schrijven. Als anderen dat verkeerd oppikken, is dat hun probleem.

  Leuk cadeautje voor Tobias, heel waardevol, ook voor later. En dat mag wat kosten hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lezen en de gedachten erbij blijft toch een lastig ding. Iedereen bekijkt het door zijn/haar eigen denkraam. Niks aan te doen denk ik dan. Gewoon niet te druk over maken en de mening laten waar hij hoort, bij de ander. Het zou ook raar zijn toch als iedereen je altijd precies zou begrijpen en altijd leuk zou reageren? Waarmee ik niet bedoel dat je onbeschofte reacties moet accepteren, die moet je gewoon wegmikken en vergeten. Het is aan jou om uit de reacties te nemen wat jij kunt gebruiken en de rest gewoon te laten. Je hebt een leuk gezellig blog wat ik graag leest maar niet altijd de titel volgt inderdaad maar het is jouw blog toch? ;)

  En wat een superleuk tegeltje. Verontschuldig je niet voor wat voor jou als een juiste keuze voelt oke? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een geweldig cadeautje! Zo schattig. Ik wist niet eens dat je zoiets kon laten maken... dat gaat hij later vast heel speciaal vinden. Wij hebben voor elk kind een fles wijn gekocht uit hun geboortejaar. Die kunnen we dan ooit eens samen opdrinken, als ze volwassen zijn uiteraard ;-), bij een speciale gelegenheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een prachtig cadeautje voor Tobias, heel origineel zeker met het trouwverhaal erbij.
  Wij hebben voor de kinderen het boek "Het jaar van..." in hun geboortejaar gekocht, dit hadden mijn ouders zelf ook gedaan. En ik wilde graag een borduurkpakket in elkaar maken maar oudste is 6 en het moet nog steeds:-(
  Even over je reactie over je berichtje van gisteren. Misschien had je er in kunnen zetten dat je dit al besproken had met je vriendin en dat je benieuwd was naar hoe anderen in hun vriendschap hier over denken. Nu kwam het op mij ook over dat je niet wist hoe je hiermee om moest gaan en hoe je vriendin hier overdacht en nu zet je in dit blog dat je dit allang had besproken. Was voor mij dus een beetje onduidelijk. Misschien de tip opvolgen die hierboven ook al door iemand was gegeven.
  En op papier wordt alles anders overgekomen dan face-to-face. Heb je met whatsapp ook, bedoel je het niet zo maar een ander ervaart het wel zo. Van het zomer helaas zelf meegemaakt met tot gevolg huilende mensen, totaal niet mijn bedoeling maar ja.... Zand erover en weer doorgaan.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het is jouw leven en jouw blog en het is inderdaad zo dat sommige mensen denken te weten bijvoorbeeld wat JIJ bedoelt wanneer je iets schrijft terwijl JIJ dat net niet zo wil bedoelen. Dat is menselijk. Ieder ervaart dingen op de eigen manier. Dat is zo met boeken lezen ook. Mensen ervaren boeken ook op een andere manier en begrijpen er andere dingen uit. Het is eigen.

  En wat dat na-apen betreft. Jij hebt misschien wel een beetje dezelfde smaak als je vriendin en dat is toch helemaal niet erg vind ik. Je vriendin zou het ook bv. als een compliment kunnen ervaren. Dat heb ik toch wanneer men ons iets in naaapt. Alleen bij naamgeving vind ik het lastig. Als je echt goed bevriend bent met iemand of zelfs broer of zus is het naar de toekomst wel een beetjes lastig wanneer kindjes dezelfde naam hebben, maar spullen toch niet hé.

  Maar doe op je blog gewoon waar jij je goed bij voelt.
  Zelf schrijf ik op mijn blog ook niet alles hoor (haha). Zo heb ik gisteren een tweede loopfietske gekocht voor onze Mats. Het eerste bleek gewoon niet zo handig en dit is lager. Nu heb ik er wel twee. Je kan dat ook als geldverspilling zien hé. Of ik laat mijn boodschappen thuis leveren met recepten en al (Smartmat in België). Mensen kunnen dat lui vinden , maar ik vind dat erg gemakkelijk en kies daar toch liever voor.

  Groetjes

  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 19. even nog niet alle reacties gelezen trouwens ;) maar ik vind het erg herkenbaar.. ik heb ook vaak op fora enz gemerkt dat ik anders reageer en hiermee reacties uitlok die ik niet verwacht, dat ik het gevoel heb dat ik erg duidelijk ben geweest en het toch anders begrepen/opgevat wordt dan bedoelt.. :( lastig!
  probeer misschien los te laten dat je begrepen wil worden.... ? sommige mensen vatten het anders op.. ok.. dat kan.. niet erg... probeer het los te laten, te accepteren ? ipv in de verdediging schieten.. (doe ik ook.. :p heeft geen zin :p als de belangrijkste mensen je man en in t geval van t vorige stukje ook je vriendin)maar snappten hoe je het bedoelt..!!!

  verder leuk cadeautje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een leuk cadeautje! Wij zijn gek op Nijntje :)
  Ik herken inderdaad wel wat je schrijft, maar wij besparen ook om weer meer geld uit te geven aan andere dingen. Ieder doet zijn ding en soms "leest" iets gewoon anders dan dat het bedoeld is! Ik vind toch altijd dat het mijn blog is en ik schrijf dus gewoon wat ik wil ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Goed lezen is moeilijk. Ik lees wel vaker uit reacties dat een blog niet goed gelezen en begrepen is. Ik begrijp wel dat jij soms reactie krijgt die je liever niet leest. Je beweert soms het ene en doet dan het andere. Maar wie doet dat nooit? Dat is menselijk. Ik denk dat jij heel eerlijk en open schrijft, dat doet niet iedereen. Blijf lekker eerlijk bloggen en leer incaseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik ga er een beetje van uit dat je ook mij bedoelt met bovenstaande blog. Persoonlijk vind ik je logjes soms onvolledig. Zoals over de kma. Daarom laatst mijn verbaasde reactie over de vissticks. Het hoeft niet per se zo te zijn dat iemand je blog niet volledig leest, vaak interpreteer je anders dan anderen, omdat je uitgaat van je eigen referentiekader als je een reactie geeft.
  Daarnaast vind ik vooral dat je moet schrijven wat je wil schrijven. Voor mij betekent dat dat ik niet per se eindig met een vraag. Als ik al weet wat ik wil hoef ik geen advies van anderen en vraag ik ook geen reacties. Om een voorbeeld te geven, ik begreep ook niet uit je blog over dat naapen dat je er al uit was qua keuze. Wel weer uit dit bericht.
  Als je moeite hebt met mijn reacties had ik het graag geweten. Het is niet zo dat ik je wil bekritiseren, als je dat zo ervaart zal ik niet meer reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had al een reactie getypt op mijn telefoon, maar die is blijkbaar niet aangekomen!

   Nee, ik heb het niet over jou. :) Ik lees je reacties (meestal) graag. Dat over die kma was een eenmalig iets wat we volgens mij ook al uitgepraat hadden. Inderdaad was ik daarin misschien niet duidelijk, maar tegelijkertijd vind ik ook niet dat ik Tobias' complete medische geschiedenis op internet hoef te zetten. Ik deel wat ik wil delen, en verder kunnen mensen er vanuit gaan dat de keuzes die ik maak in zijn belang zijn en dat ik geen risico's met hem ga nemen. :)

   Maar ik zal inderdaad voortaan duidelijker aangeven of ik advies wil of dat ik gewoon benieuwd ben hoe andere mensen dingen doen, dat is een goede tip :)

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...