woensdag 24 september 2014

Gemakzuchtig geworden

Door jullie reacties van gisteren ben ik tot een besef gekomen: ik ben gemakzuchtiger geworden! Er was een tijd dat ik enorm bezig was met stroom en water besparen, maar dat is dus echt niet meer zoals vroeger. Tegenwoordig kies ik eigenlijk steeds vaker voor gemak dan voor dingen zelf doen. Terwijl ik op andere gebieden juist minder gemakzuchtig ben geworden...

Gemakzuchtiger:

 • Ik gebruik de droger veel vaker dan voordat Tobias werd geboren. Toen had ik veel minder was en bovendien ook meer tijd en ruimte om het op te hangen
 • Vroeger haalde ik vaker een bezem door de woonkamer. Nu gebruik ik sneller de stofzuiger en als robotstofzuigers wat beter zouden worden zou ik zelfs dat overwegen. 
 • We hebben nu een vaatwasser. Al weet ik eerlijk gezegd niet of dat nou zoveel duurder is, ze zeggen van niet in elk geval. Maar ik denk dat het ook scheelt hoe je afwast. Als je elk kopje apart afwast zal het vast wel goedkoper zijn met een vaatwasser, maar als je het verzameld en een of twee keer per dag doet, dan wint met de hand wassen. 
Minder gemakzuchtig:
 • We gebruiken bijna geen pakjes, zakjes, voorgesneden groentes en potjes kant en klare saus meer. Ik kook veel vaker met basis-ingrediënten. (Vooruit, een pizzabodem koop ik nog wél kant en klaar... Maar ik zei ook BIJNA geen ;) )
 • Ik koop geen frambozen meer in de supermarkt, maar pluk ze in mijn eigen tuin
 • Toen Tobias net vaste voeding mocht gaven we vaak potjes. Dat doen we tegenwoordig veel minder vaak. 
Tsja, zo blijf je denk ik constant in beweging. Ik ga in elk geval (voorlopig) geen losse droger kopen. 2 kilo was eruit halen moet wel lukken. Of gewoon af en toe een wasje draaien met alleen dingen die opgehangen moeten worden (grote dingen, zoals handdoeken en broeken) en dan de kleine dingetjes in een droogwasje. 

15 opmerkingen:

 1. Ik denk dat dat toch normaal is wanneer je een kindje krijgt. Dat je meer kiest voor je gemak want dat geeft meer rust en is positiever tov je kindje. Later kan het wel weer een beetje anders terug, maar nu even niet. Doe maar gewoon naar je gevoel. Dat is prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niets over de droger, want die heb ik niet. Wel een groot huis en een zolder om vele wasrekjes op kwijt te kunnen. Had ik die ruimte niet, echt wel dat er dan snel een droger kwam.
  Wel wil ik je graag bedanken voor de tip over textbroker. Ik heb me vorige week ingeschreven en nu al een heel aardig zakcentje verdiend. Erg lief dat je dat wilde delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan! Ik ben blij dat het je zo bevalt. Ik vind het zelf ook een fijne manier om wat bij te verdienen :)

   Verwijderen
  2. Hoe doe je dit met het opgeven bij de belastingdienst. Want dan heeft het ook consequenties voor je toeslagen toch?

   Verwijderen
  3. Ik heb nog nooit van mijn leven een toeslag ontvangen en ik ga het netjes opgeven.

   Verwijderen
 3. Ik stofzuig maar één keer per week en dan doe ik dat in het weekend omdat de nachtteller dan optelt. Ik veeg wel elke dag en ons huis ligt er altijd proper bij.

  Of afwassen met de hand duurder uitkomt, zoals velen beweren, betwijfel ik want zowiezo heb je elke dag warm water en detergent nodig om gootsteen, werkblad en kookvuur mee op te kuisen. Dan kun je evengoed de afwas die je staan hebt ook met de hand doen. Afwasdetergent voor handafwas is heel wat goedkoper of vaatwastabletten. Ik koop het goedkoopste huismerk van mijn supermarkt (0.65 € per liter) en doseer het product met een koffielepel : heb ik meer afwasproduct nodig dan doe ik er tijdens het afwassen gewoon een beetje extra in het afwaswater. Door te doseren heb ik nooit teveel product en teveel schuim. Vaatwastabletten, zelfs de goedkoopste, komen per afwasbeurt duurder uit of handafwasproduct per afwasbeurt. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik poeder voor de vaatwasser die ik alleen koop als de tweede gratis is. Ik doe wel een jaar met zo'n jerrycan. De vaatwasser gaat hier 1x per 2 dagen aan. Pannen doe ik met de hand anders is de vaatwasser erg snel vol.
   Ik wilde hem nooit maar ben er nu toch erg blij mee, vooral met een verjaardag o.i..d..Vroeger stond ik dan tot half twee 's nachts af te wassen omdat ik de volgende ochtend niet tegen de rommel wilde aankijken.

   Verwijderen
 4. Goeie keus! En als ik een tip mag geven in het kader van de gemakzucht: gewoon minder wassen ;-) Echt hoor, laat je niet gek maken. Als je kleine man ietsje groter is, vind hij het vast leuk om te helpen om de sokken op te hangen. Zo maak je van een rotklus, gewoon een gezellig dingetje. Groet, Em

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ah joh, zo veranderen de dingen hier constant. Kocht ik vroeger absoluut geen pakjes drinken of voorverpakte koeken.......nu heb ik twee pubers die echt niet meer met een beker drinken en allerlei bakjes willen sjouwen. Ik ben al lang blij dat ze hun boterhammen nog in een broodtrommel willen. De droger gebruikte ik weer meer toen ze klein waren en nog wel eens een nat bed hadden. Dan was ik al lang blij dat ik 's nachts de zooi in de wasmachine kon mikken en 's ochtends de droger er achteraan. Je doet wat je kunt, en idd laat je niet gek maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je moet doen waar jij je goed bij voelt. Het is jouw lichaam en daar moet je het mee doen. En je inzichten veranderen ook steeds met het ouder worden van je kinderen.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ach, gemakzucht klinkt zo slecht... ik noem het goed geregeld ;)
  Overal valt nog wat te besparen, en iedereen heeft dingen die hij te ver vindt gaan om zelf te doen. Gelukkig vinden we allemaal onze eigen afwegingen de juiste, en onze eigen besparingen het slimst.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor het geval je je bedenkt Daantje, mijn email is Clarien1@zonnet.nl . Het heeft geen haast want hij blijft anders gewoon staan waar hij staat tot iemand hem wil hebben! Leuk blog heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gewoon doen wat jij denkt dat goed is.
  Wij hebben een droger en ik gebruik hem enkel voor de handdoeken, vaatdoeken etc., de bedongelukjes en zaken als rompers etc. Bovenkleding hang ik op aan rekjes. Ik spreid de was wel over de week, waardoor ik niet het gevoel heb alleen maar een kamer vol was te hebben. Een ander zal zich wellicht fijner voelen bij 1, 2 dagen een ruimte vol was. Grappig zoals ieder huishouden dat weer oppakt.
  Per fase/ moment in je leven bepaal je toch wel wat voor jou handig is/ financieel uitkomt en waar je eventueel een hekel aan hebt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb mijn droger vorig jaar weg gedaan. Ik mis hem alleen in de herfst en in het voorjaar. Dan is de kachel niet (meer) aan en duurt het binnen drogen langer. Maar verder vind ik het prima. Gewoon elke dag 2 à 3 wassen doen als het weer de tijd van binnen drogen is. Zoveel kan ik precies kwijt op mijn wasrekken en lijnen. Ik ben wel altijd blij als alles weer naar buiten kan. Het scheel inderdaad veel ruimte!
  Maar het is prima als je voor jezelf keuzes maakt, toch? En inderdaad: ik zou voor die twee kilo wasgoed géén nieuwe droger kopen en die fijn even ophangen. Zoveel werk is dat nu ook weer niet.
  Tobias zal inderdaad ooit minder gaan knoeien. Maar ook méér groeien. En dat betekent grotere kledingstukken en dus veel meer was. Of je drie broekjes maat 74 in de was hebt, of 3 puberspijkerbroeken in een herenmaat. Wat kilo's betreft ga je fors meer was krijgen. Maar goed. Da's toekomstmuziek en je groeit er langzaam in :-).

  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb een wasdroger. Ik heb hem gekregen toen ik zwanger was van ons derde kind. Inmiddels hebben we 6 kinderen. Flinke berg was dus ;-)
  Ik ben er erg blij mee. Ik doe altijd de handdoeken, washandjes, vaatdoeken etc. in de droger. Ook zomers! Als ik die wassen ga ophangen heb ik niet genoeg droogruimte. Ik draai per dag 2 á 3 wassen. Dan kan ik het boven op zolder prima kwijt. Daar heb ik drooglijnen en een rekje in het trapgat voor de lange stukken. Zomers kan de was wel naar buiten. Dat vind ik het fijnst. Scheelt een hoop heen en weer gesjouw.
  Je moet doen waar jij je lekker bij voelt. Als je even 2 kilo was eruit haalt en hem dan wel aan kan zetten? Dat is te doen toch?
  Ik vind het trouwens erg raar dat een 2-in-1 machine wel 7 kilo kan wassen, maar diezelfde was dan niet in een keer kan drogen, maar goed dat is een heel ander verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)