woensdag 1 oktober 2014

School gebeuren

Gisteren schreef mmmiirraah over de keuze van een school voor haar dochtertje. Voor Tobias is het (gelukkig!!) nog lang niet zo ver, maar we zijn stiekem wel eens aan het kijken voor scholen.

Al sinds ik op de PABO zat heb ik een voorkeur voor de vrije school (de variant van Rudolf Steiner, niet de variant waarbij kinderen zoveel mogelijk los worden gelaten en er weinig structuur wordt geboden). Ik heb toen zelfs geprobeerd om een stage te krijgen op een vrije school, maar dat lukte niet. Bovendien was het ook slecht te bereiken voor mij en om nou 16 km te moeten reizen om je kindje naar school te brengen gaat ook wat ver!

Maar naar aanleiding van die blog van gisteren ging ik dus eens googelen op vrije school en kwam erachter dat de situatie inmiddels is verandert. Er zit inmiddels een vrije school op een redelijke afstand van ons huis. Ik zou Tobias daar niet lopend heen kunnen brengen, maar wel op de fiets. En ze hebben een continu-rooster. Wat opzich handig is vanwege de reis-afstand maar tegelijk ook wel een beetje jammer, want ik zou het juist zo leuk vinden om tussen de middag te horen hoe het op school is geweest... Ik vond dat zelf vroeger juist de leukste momenten, gezellig met mijn moeder thuis een boterhammetje eten.

Ach, gelukkig is het voorlopig nog niet zo ver, maar over een jaartje willen we Tobias wel af en toe naar de peuterspeelzaal brengen. En dan lijkt het me het handigste om een peuterspeelzaal te kiezen die aansluit op de basisschool waar we hem heen zouden willen doen. (Of denk ik nou te moeilijk?)

Weeh, misschien moet ik er nog helemaal niet over nadenken, want ik merk dat ik al gelijk verdrietig word bij het idee dat ik hem naar school moet gaan brengen. Misschien dan toch maar thuisonderwijs? ;)


10 opmerkingen:

 1. Zijn er geen enorme wachtlijsten dan, in jullie buurt? Mijn zus heeft haar kinderen al ingeschreven staan vanaf hun geboorte...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoel je voor de vrije school of in het algemeen? Ik heb het op het CB gevraagd in het algemeen en die zeiden inschrijven als hij 3 wordt...

   Verwijderen
 2. Ik zou gewoon even vragen bij de school waar je graag je kind heen wilt hebben of daar wachtlijsten zijn, dat kun je doen bij elke school die denkt leuk te vinden. En dan hoor je meteen of er wachtlijsten zijn, cb weet natuurlijk ook niet alles. Hier in de omgeving zijn er geen wachtlijsten en bij ons op school al helemaal niet. Maar ja, stel je voor dat er bij jullie wel wachtlijsten zijn en dat Tobias niet naar de school kan die jullie in gedachten hadden is dat wel erg sneu voor jullie.
  Hier hebben we wel een psz in de grote stad voor vrije school onderwijs waarna je dus kunt doorstromen naar de school.
  Maar misschien zijn er bij jullie ook wel wachtlijsten voor de peuterspeelzalen daar zou ik ook even naar informeren. Hier is het dat je 2,5 jaar moet zijn voordat je naar de psz mag. Dan heb je nog minimaal 1,5 jaar:-)

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier gaan we waarschijnlijk voor de dalton school waar nu de oudste ook zit. Ze hebben een limiet voor klassegrote en er is de mogelijkheid voor extra hulp of aangepast lesmateriaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tegen de tijd dat ze vier jaar zijn, ben je vast wat meer aan het idee gewend ;-). Maar ik vond het ook best pittig hoor, als je je kind voor het eerst 'de wijde wereld' in laat gaan, want zo voelde het :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als er een school is die echt je voorkeur heeft, zou ik zeker even informeren naar de wachtlijst!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat dat tussen de middag thuis eten betreft: dat leek me ook heel gezellig, maar zoonlief raakte daardoor helemaal van de wap. Drama als hij 's middags weer naar school moest. Door omstandigheden moesten we naar een andere school op zoek, en daar hadden ze continu-rooster. Wat een verademing was dat! En de kinderen 's middags weer eerder thuis zodat je nog wat aan je middag hebt. Het kan soms anders uitpakken dan je vantevoren hebt bedacht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook wel weer waar :) En het is ook een stuk minder gestress tussen de middag....

   Verwijderen
 7. Elke region heeft zijn Eigen aanmeldingsprocedure. In mijn gemeente mag je je maar bij 1 school inschrijven ook al zijn er wachtlijsten. Je schrijft je ook niet bij de school in maar via de gemeente. En aan zo af en toe doet een peuterspeelzaal niet, dat is gewoon elke week.
  Het wisselt ook per gemeente vanaf welke leeftijd je je kind mag inschrijven. In Rotterdam is dat bv pas vanaf 2 jaar en 8 maanden. I

  Het is wel handig om je er nu alvast in te verdiepen. Kijk ook eens naar Freinetonderwijs.

  95% van de kinderen blijft over bij ons op school, zelfs als er 1 van de ouders of andere opvang gewoon beschikbaar is. Mijn kind eet 3 dagen bij de bso een warme maaltijd tussen de middag, ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Af en toe bedoelde ik ook mee eens per week. Niet elke dag in elk geval ;)

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)