zondag 16 november 2014

Gratis pepernoten: inhalig?

Bij de intocht van Sinterklaas viel ons op dat veel kinderen rondliepen met een zakje. In dit zakje stopten ze het snoepgoed dat ze van Zwarte Piet hadden gekregen. Sommige kinderen hadden gewoon een plastic zakje, maar er waren ook kindjes die een speciale zak met een sinterklaasplaatje erop bij zich hadden. Blijkbaar dus speciaal aangeschaft voor deze gebeurtenis?

Eerlijk gezegd vond ik het nogal inhalig overkomen. Niet van de kinderen, maar meer van de ouders die hun kind aanmoedigen om zoveel mogelijk snoepgoed te verzamelen als maar mogelijk is en het zelfs te bewaren. Ok, het is crisis en het is gratis snoepgoed, maar leren kinderen zo ook niet dat het ok is om maar zoveel mogelijk te graaien en pakken wat je pakken kan?!

Ik kan me ook niet van vroeger herinneren dat het er zo aan toeging. Je kreeg één handje pepernoten van Zwarte piet en daar was je dan al helemaal blij mee. Als mijn hand leeg was mocht ik wel eens nog een keer een handje halen, maar om nou snoep in een zak te bewaren?! En dan heb ik het alleen nog over inhaligheid, maar daarnaast is het ook ongezond, dikmakend en slecht voor de tanden om zoveel te snoepen. Ik zou het niet ok vinden als Tobias zo'n enorme zak met kruidnoten zou bewaren!

Toen ik dit verhaal aan mijn moeder vertelde wist zij ook nog wat leuks te vertellen over haar jeugd. Mijn moeder is van 1952 en vertelde dat er vroeger een winkel in Rotterdam was waar Sinterklaas in een aparte ruimte zogenaamd "woonde". Als je iets in die winkel kocht dan mocht je even naar boven, bij Sinterklaas langs, en kreeg je een handje snoep. En heel af en toe kwam de zwarte piet naar beneden en gooide een handje snoepgoed het portiek in. Dus stond mijn moeder vaak met een paar andere kinderen een hele middag voor de winkel te wachten op dat ene handje pepernoten. Dat is pas écht een groot contrast met hoe het er nu aan toegaat!

Hoe gaan jullie om met snoepgoed krijgen tijdens de intocht? En herkennen jullie het dat kinderen met een zakje snoepgoed gaan verzamelen? Is er misschien een heel goede reden voor dat ouders dit zo aanpakken? Hoe ging dat bij jullie vroeger? Ben benieuwd naar andermans ervaringen.

24 opmerkingen:

 1. Ik had kinderen die glutenvrij en lactosevrij moesten eten. Dus ik nam voor mijn kinderen zelf een zakje pepernoten mee, die ze dan kregen als de andere kinderen pepernoten kregen. Hier werden zakjes met pepernoten gegooid. Ooit zo'n zakje met een rot smak tegen mijn hoofd gehad...ik raakte bijna buiten bewustzijn.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jeetje!! Da's ook gevaarlijk, dan! Als een volwassene al bijna buiten bewustzijn raakt, hoe moet dat dan als een kindje het tegen zijn hoofd krijgt :O

   Verwijderen
  2. beetje .................................

   Verwijderen
 2. Het is niet inhalig vooral praktisch weet je wel hoe lastig die snoepjes uit je capuchon en jaszakken gaan? Want ook al houd je je hand niet op, probeer je als ouder het geven te stoppen, die pieten willen van dat snoep af en stoppen het daarom maar overal. Dan maar een zakje mee. En die zakjes koop je niet die krijg je meestal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Apart, ik heb echt nog nooit gezien dat er snoepzakjes werden uitgedeeld voor sinterklaas! Wel raar dat ze dat snoepgoed op zo'n manier kwijt moeten raken. Dan zou ik zeggen dat ze teveel snoepgoed hebben. Kunnen ze dan niet beter een paar zakken snoepgoed naar de voedselbank brengen ipv het zo te verspillen!

   Verwijderen
  2. Zelf nog nooit meegemaakt dat ze zakje's uitdelen, hier nog gewoon in de hand. ( zie hier trouwens ook zelden zakje's voorbij komen, wel pietenmutsje's die ze als zakje gebruiken. Hier moeten ze ook niet de kruidnoten af :d naar mijn idee.

   Verwijderen
 3. In ons dorp worden door de pieten ook kleine zakjes met pepernotenmix uitgedeeld. De meeste kinderen krijgen zo'n vijf leine zakjes weet ik na 2 kinderen ;)
  Grote kinderen zijn wat gehaaider en die krijgen vaak daardoor wat meer omdat ze steeds achter de pieten aangaan. Voorheen werd hier zuiniger gestrooid maar sinds de nieuwe sponsor is dat meer. zo ving ik onbedoeld twee zakjes die in mijn capuchon terecht kwamen, toen piet ze gooide.
  Ik heb er geen moeite mee. Het is een keer per jaar de intocht. Wij nemen het snoepgoed mee naar huis en dan lekker opeten met warme choco. Er blijft dan altijd over en dat gaat meestal uiteindelijk de kliko in. Het is meer het spel.
  Toen ik zelf naar de intocht ging propte ik mijn zakken vol met pepernoten. Die snoepte ik lekker op en dan klopte mijn moeder mijn zakken uit vanwege de kruimels.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is alleen maar handig die zakjes anders komen ze in de jaszakken , capuchons of broekzakken. Nou dat is fijn. Ik neem inderdaad een plastic zakje mee naar de intocht, ik heb geen zin in al die kruimels overal en nergens. De kinderen hebben tijdens de intocht bij ons in het dorp helemaal geen tijd om het op te eten dus het is meer verzamelen en zorgen dat je niet onderdrukt wordt door de groteren die allang niet meer geloven. Hier lopen we allemaal door elkaar heen in optocht naar het dorpshuis. Daar mogen ze dan wat opeten en als we dan thuis zijn eten we nog wat en dan gaat het in een bakje en dan krijgen ze elke dag ipv een koek wat pepernoten bij de thee 'smiddags naar schooltijd.
  Dat is trouwens hetzelfde met sint maarten, wij hebben heel veel snoep opgehaald de eerste twee dagen talen ze er nog naar en daarna vragen ze niet meer. Ze weten ook wel dat ze 1x per dag een snoepje of een koekje krijgen.
  Dus nee, ik ben het dus niet met je eens dat het inhalig overkomt. Kom je later wel achter als Tobias zelf rondloopt bij de intocht:-)

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daarom vroeg ik het ook, of er misschien een andere reden voor is. Maar misschien wordt er nu ook veel meer snoepgoed uitgedeeld dan vroeger. Ik kan me ook niet herinneren dat er vroeger zo bizar veel zwarte pieten rondliepen als nu.

   Verwijderen
 5. Ik vind het niet vreemd. Ik stam uit begin jaren 70 en in mijn tijd riep je Piet! Piet! Piet! met als doel je jaszakken en broekzakken vol pepernoten te krijgen. Ik heb daar leuke herinneringen aan en als ik kinderen dit nu zie doen vind ik er niets inhalig aan. En van de overgebleven kruidnootjes na 5 december een cake bakken, of gemalen in een toetje is heerlijk ;) Groet Elle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, blijkbaar hebben mijn ouders me opgevoed met teveel ontzag en respect voor de pieten :P Ik mocht dat écht niet doen ;) Als ik zo brutaal was geweest tegen zwarte piet dan had ik niks in mijn schoen gekregen ;)

   Verwijderen
 6. Was niets brutaals aan. Na aankomst liep iedereen in de stoet mee door het dorp. Gezellig achter de fanfare, Sint en zijn Pieten aan. Het roepen van Piet was gewoon een leuk spelletje tussen de kinderen en Pieten en als je dan nog een handje pepernoten kreeg liep je te glunderen. Echt zo onschuldig ;) Groet Elle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo klinkt het ook, hoor ;) Ik bedoel ook niet dat jullie brutaal waren, maar ik ben zo opgevoed dat dit brutaal zou zijn. En dacht dat iedereen zo tegen sinterklaas aankeek. Maar blijkbaar zijn daar gewoon grote verschillen in. Dat vind ik grappig om te zien! :)

   Verwijderen
  2. Misschien is het in een dorp ook anders. Wij wonen nu in een stad en mijn zoon riep geen Piet voor pepernoten. Hier is het een grote intocht en wat afstandelijker. In een dorp kenden onze ouders de Pieten want dat was je buurman of een bekende vd sportvereniging en ook zij liepen onderling grapjes te maken waardoor het er allemaal wellicht wat losser aan toe ging. Veel Sintplezier met Tobias....Sint is mijn held! ;) Groet Elle

   Verwijderen
 7. Ben inmiddels al heel wat keren met kinderen bij Sinterklaas geweest. Als mijn kinderen een handje strooigoed hebben gekregen is het genoeg. Dan kunnen ze dat opeten of mee naar huis nemen, maar we gaan niet bedelen of achter pieten aanrennen :) Een keer kreeg mijn zoontje een hele puntzak met pepernoten. Echt overdadig voor een manneke van toen 2 jaar oud. Hij mocht het toen, verkleed als Pietje, uitdelen aan broers en buurtkinderen. Hij kon toch lang niet alles op en vond het leuk om uit te delen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Agossie, superschattig! Vind het sowieso echt zo lief al die kleine kindjes in pietenpakjes. Heel vertederend :)

   Verwijderen
 8. Ik bedoel het echt niet verkeerd, dus vat het svp niet zo op. Het valt me op dat je vaak een negatieve conclusie verbindt aan iets dat je ziet, hoort of beleeft. Ik denk dan soms, meid je ziet de wereld door een donkere bril. Meestal is er wel een logische verklaring voor het één of ander.
  Nogmaals, ik bedoel het niet vervelend. Ik zou je graag een figuurlijke roze bril cadeau doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de roze bril hoor ;) Tsja, het is echt niet zo dat ik de hele tijd als oma grumpypants door de stad heen loop, hoor ;) Maar het verbaast me wel, aangezien het contrast zo groot is met hoe ik zelf vroeger sinterklaas beleefde. Ben altijd opgevoed met dat je heel respectvol en bescheiden moest doen tegen sinterklaas en zwarte piet. Maar ben er al achter dat dit niet echt gangbaar is, dus ik denk dat ik Tobias ook niet zo zal opvoeden :)

   Verwijderen
 9. Ik geef je wel een beetje gelijk.
  Vond het ook geen leuk gezicht op TV, die hangende zakjes over het hek. Maar ja.. het schijnt handig te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij ons werden plastic zakjes met pepernoten door de pieten uitgedeeld.Enkele pieten droegen grote fotolijsten met zich mee, zo konden de kinderen samen met piet met hun hoofd achter/ door de lijst op de foto. Ik vond dit zo'n leuk idee

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zaterdag was hier de intocht. De kids vinden het heerlijk. Liefst zo dicht mogelijk bij de Pieten komen en lekker handenvol lekkers krijgen. De zakken vol of hun muts als ze die hebben. Zakjes heb ik nooit meegegeven, ze doen het wel in hun zakken (of even snel in die van mij ;-) Mam deze zak is van mij hoor en dan was de andere voor zijn broer, haha) Die ene middag in het jaar doe ik daar echt niet moeilijk over hoor. Eten ze 's avonds aan tafel wat minder? ook best dat eten we toch patat. (ook niet gezond)
  En kruidnoten overhouden? een kilo is zo op hoor. Ook niet gek met 6 kinderen. Ze nemen ze ook wel mee naar school. Netjes afgepast: 10 in een bakje. Staan ze 's morgens op een rijtje te tellen haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is al weer enige jaren geleden dat mijn kids naar de intocht gingen. Ze werden volgestopt met snoepgoed. In alle zakken van de jassen en in de capuchon zat spul. Al heel snel leer je door het kijken om je heen dat je een zak mee moet nemen omdat anders alles onder zit. Dat heeft niks met inhaligheid te maken. In Roermond staan duizenden mensen en er is gewoon heel erg veel snoepgoed. En waarom zou ik mijn kinderen dat dan niet laten krijgen? Twee jaar geleden was de intocht in Roermond en puur uit nostalgie ben ik met dochterlief gegaan. Ze was toen bijna 11. Vanuit een appartement aan het water hebben wij naar de intocht gekeken en daarna zijn wij naar een plein gegaan. Omdat dit landelijk geregeld was, was dit helemaal anders. Als je zag wat een reclamezakken vol met snoepgoed van veel bedrijven er uitgedeeld werden.
  Ik heb mijn kinderen het wel altijd laten ontvangen. Hier is ook nog eens carnaval waar veel snoepgoed wordt uitgedeeld. En ook daar staat iedereen met een zak. Ik zie het probleem eigenlijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik had voor mijn kinderen voor de zekerheid ook een zakje meegenomen. Ze hebben maar kleine handjes, en anders valt er steeds van alles op de grond. Dan heb ik liever dat ze het in een zakje bewaren. En evt. thuis nog wat te eten hebben (ze hoeven niet alles in een keer naar binnen te schrokken). Ik vind het helemaal niet inhalig! Het heeft ook niets met gratis te maken, ik denk dat het voor kinderen gewoon extra leuk is om pepernoten van zwarte piet te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)