woensdag 14 januari 2015

Een spaarrekening is geen zwart gat!

Dit stukje had ik eigenlijk voor Positief Besparen geschreven, maar ik twijfel of het wel bij de rest van de stukjes past. Maar aangezien ik het ook weer zonde vind om het weg te gooien, plaats ik het gewoon hier. En ben benieuwd naar jullie mening: hadden jullie het raar gevonden als dit opeens tussen de artikelen van Positief Besparen had gestaan?!
Sommige mensen hebben moeite met sparen, maar er zijn ook mensen die moeite hebben om te stoppen met sparen of hun spaargeld aan te spreken. Zij besparen niet uit noodzaak, of om leuke dingen te kunnen doen, maar puur om hun eigen onzekerheid te bezweren. Ik was zelf een van die mensen. Mijn man noemt onze spaarrekening ook wel eens "het zwarte gat", omdat er wel geld ingezogen wordt, maar nooit geld vanaf wordt gehaald. Dit is eigenlijk ook niet de bedoeling! Maar wat is een spaarrekening dan wél?!

Het zwarte gat

Lange tijd heb ik erg in onzekerheid gezeten over onze financiële situatie. Mijn manier om daarmee om te gaan was sparen; heel veel sparen. Het liefste gaf ik helemaal niks uit en zette alles op de spaarrekening. En elke keer stelde ik mezelf een doel, maar zodra ik dat doel had bereikt begon er toch weer een stemmetje in mijn hoofd te zeuren: is dit wel genoeg geld? Wat nou als alle huishoudelijke apparatuur het tegelijk begeeft? Wat nou als mijn contract niet wordt verlengd?! Er was altijd wel een reden om toch maar weer verder te gaan met sparen.

En áls er dan echt wat gebeurde waarvoor de meeste mensen hun spaargeld aanspreken, dan probeerde ik ook nog eens om dat probleem op te lossen zonder aan het spaargeld te zitten. Kortom: onze spaarrekening was een zwart gat geworden en het besparen was eigenlijk tevergeefs, want op het moment dat we er de vruchten van konden plukken, deden we dat niet!

Hoe leuk het ook klinkt om een flinke spaarrekening te hebben, als je er op deze manier mee omgaat dan is dat dus helemaal niet fijn! Het is veel te krampachtig en je wordt er haast net zo geobsedeerd door als wanneer je juist écht te weinig geld hebt!

Het was tijd voor een verandering!

Het werd tijd om het anders aan te pakken, want door steeds meer te sparen en daardoor steeds meer op een negatieve manier vastbijten in het besparen werd ik niet gelukkig. Dus heb ik een paar stappen genomen om het zwarte gat weg te krijgen:
 • Ik begon om direct aan het begin van de maand geld opzij te zetten. Op die manier wist ik zeker dat de spaarrekening groeide en had ik minder onrust. 
 • Ik stelde samen met mijn man concrete spaardoelen. We hebben nu een speciaal potje voor onverwachte kosten, maar ook een potje dat we gewoon mogen aanspreken voor vakantie of verbouwing. 
 • We begonnen de spaarrekening te gebruiken waar hij voor bedoelt is: namelijk om geld opzij te zetten om dingen te betalen die we niet van de lopende rekening wilden of konden betalen. 
 • Hierdoor ontdekte ik dat geld van de spaarrekening halen niet zo'n ramp is, als je het maar weer aanvult en bewuste keuzes blijft maken. 

De spaarrekening werd een raket!

Zo veranderde de spaarrekening steeds meer in een raket in plaats van een zwart gat. We verzamelen brandstof, en zodra we die hebben schieten we het geld af naar het doel dat we van tevoren hebben bepaald. Op deze manier met spaargeld omgaan bevalt ons een stuk beter!

13 opmerkingen:

 1. heel herkenbaar, alleen als je geen baan hebt zoals ik, en ook geen uitkering vanwege die spaarrekening, dan heb je ook niet snel 'genoeg spaargeld' Ga maar eens rekenen 3 kids die misschien willen studeren, onderhoud huis, auto vervangen in de toekomst, genoeg geld tot AOW en daarna ook nog wat extra voor eventuele zorg of een leuk reisje... Nee, ik blijf het zwarte gat nog wel volgooien:) Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het een heel interessant stukje, en waarom niet voor Positief Besparen, zou daar toch perfect passen.
  Besparen en sparen heeft toch ook veel met gedrag, angst en onzekerheid te maken. Ik denk juist dat veel mensen het zullen herkennen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Martine :)

   Ik heb toch ergens de angst dat er dan veel nare reacties zullen komen van mensen die juist niet kunnen sparen en die dan het gevoel hebben dat ik het wel even kom vertellen ofzo...

   Verwijderen
  2. dat herken ik wel die angst, daarom zet ik vaak ook iets erin als dat ik me besef dat niet iedereen kan sparen en niet iedereen dezelfde lasten heeft. Dat haalt de angel er meestal wel uit. En zeurkousen laten daar zich niet door ontmoedigen, maar ja, die weten altijd wel iets te verzinnen.

   Verwijderen
 3. Goed stukje. Ik kijk heel erg uit naar de dag dat ik een zwart gat kan gaan volgooien! Maar na een bepaald bedrag wil ik ook zeker gebruik gaan maken van de raket!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En zo is het bij mij ook. Ik blijf alleen wel onder het bedrag voordat ik vermogensbelasting moet gaan betalen. En ik heb allemaal kolommetjes in excel te zitten en nu is het nog een kwestie van loslaten. Dat geld van de spaarrekening mag. Binnenkort gaan we boven een kleine verbouwing houden en dat gaat geld kosten en ik ga er niet op besparen. We hebben het geld en we werken beide en ik wil leuke slaapkamers maken. Ik hoop dat ik het kan, dat geld uitgeven. Maar ik hoop wel dat ik aan het einde van het jaar ook een groot gedeelte weer heb bij gespaard. Mijn zusje(s) verklaren me voor gek, mss hebben ze gelijk en mss ook wel niet. Als ik iets wil en het is niet te duur dan koop ik het wel. Maar iets duurs daar kan ik maanden over nadenken of ik het wel echt nodig heb. En mijn zusje koopt het gewoon of ze het nu wel of niet nodig heeft. En dat is ons verschil en daar word ik wel eens raar op aangekeken en aangesproken.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk stukje! Ik spaar ook graag en zit niet lekker als er niets of te weinig op staat, maar ik ben er ook weer niet heel panisch mee. Ik gebruik het dan toch ook meer als soort 'werkgeld', waarvan het prettig is als het er is, maar dat er ook af kan als het moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jij spaarde zoals ik altijd moest van mijn ouders. Alleen storten en niets opnemen. Bij mijn ouders was de motivatie 'voor later'. Bij hele hoge uitzondering mocht ik als tiener een stereotoren kopen van mijn spaargeld, maar ook toen werd er heel gespannen met het geld omgegaan.

  Eerst gingen mijn moeder en ik naar de winkel om te kijken welke ik zou kopen. Toen gingen we naar de bank, om precies dat bedrag op te nemen (en geen gulden meer) en toen weer terug naar de winkel om de toren te kopen. Ik schaamde me ondertussen behoorlijk, want niemand die ik kende ging zo met geld om.

  Doordat mijn ouders zo gespannen met sparen omgingen, heb ik eigenlijk pas de laatste paar jaar een goede manier van sparen gevonden. Er gaat elke maand, als het inkomen is ontvangen, geld naar de spaarrekeningen. Ik heb er twee. Eentje waar ik reserveer voor de kosten van de dierenarts en een voor gewoon sparen. Hier haal ik geld af als het nodig is. Dat mag nu gewoon van mij, maar dat heb ik wel moeten leren. Want door de gespannen houding die mijn ouders met sparen hadden, en misschien nog wel hebben, werd ik daar zelf ook behoorlijk door beïnvloed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi lees al een tijdje met je mee, regageer dus eigenlijk nooit maar nog toch maar een reactie. Ik spaarde ook altijd met de doelstelling niet aankomen, mijn man is zzp-er en ik helaas afgekeurd. Hadden na een moeilijke start vanaf 2010 toch maar een mooi bedrag gespaard, nu ging in 2014 eigenlijk zakelijk gezien alles kapot wat er kapot kon gaan, hadden iets minder werk als het jaar ervoor maar kunnen nog steeds het hoofd boven water houden, verder prive nog wat tegenslagen..bbrr.. je ziet hem al aankomen heb gewoon kei veel geld van de spaarrekening moeten afhalen om alles te kunnen betalen en dat doet zeer, weet dat het geld er voor is om te gebruiken in nood situaties maar toch nu het eraf is ik blijf het moeilijk vinden ook omdat ik weet dat ik het niet in 1 jaar kan terug sparen, gelukkig nu wel veel werk maar toch. Nu ik zo je stukje heb gelezen ga ik denk ik ook gewoon 2 spaarrekeningen maken 1 waarvan ik wel als het moet wat kan afhalen en 1 die niet aangesproken mag worden hihi...(als het nodig is wel natuurlijk) maar nogmaals snap je gevoel en ik vind dat dit ook best op je andere site had kunnen staan.

  Groetjes Kruimeltje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sparen is niet voor iedereen weggelegd, soms is het de eindjes aan elkaar knopen. Wanneer je wel kan sparen is het net als aflossen een lichte verslaving maar belangrijk is om je buffer voor ogen te houden en zeker ook je leven te leven zoals je wilt leven.
  Ik als kostwinner kan beren op de weg zien omdat mijn baan wel eens op de tocht kan komen te staan maar tegen inkomens verlies is niet op te sparen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik herken het helemaal. De spaarrekening als zwart gat en hoe meer ik had hoe meer ik nodig dacht te hebben. Nu kan ik het wat meer loslaten, maar een big spender zal ik niet worden. Straks kan ik het goed gebruiken bij de aankoop van een huis. Dat is een investering waar ik dan elke dag plezier van heb!

  Groetjes,
  Niet-bloggende-Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 10. haha wel herkenbaar hoor ;) maar wij willen een huis gaan kopen dus hebben het geld ook heel hard nodig.. t liefst nieuwbouw.. (oftewel erg duur!! maar wel precies in de wijk die ik wil.. nl onze huidige wijk (ik kan zelfs de bouwplaatsen (of toekomstige bouwplaatsen dan) zien vanuit mn keukenraam ;) het is erg verslavend! en geeft soms gemengde gevoelens.. ben blij met deat we zoveel sparen! maar voel me ook schuldig als bijv wij een cadeau van 20 euro krijgen, terwijl we zelf altijd rond de 10 euro uitgeven aan anderen.. maar dat zou ook mn keus zijn als ik niet enorm wou sparen denk ik.. ik ben niet zo uitgeverig.. ik ben ook altijd blij als we een maand veel sparen :D (en hoeveel we sparen ligt vooral aan het inkomen.. elke maand wisselend.. terwijl het maandbedrag waar we van leven ongeveer elke maand gelijk is, rekeninghoudend met jaarlijkse rekeningen die maand zoals blijdorp abbo, gemeentelijke heffingen etc) .. ik ben ook bang dat ik het moeilijk vind dat als we uiteindleijk een huis kopen, om die spaarrekening te gebruiken voor een keuken of vloer of bij een nieuwbouwhuis werkelijk alles (dan zal t ook vrij snel op zijn...) . maar ben wel heel blij dat ik nooit bang hoef t ezijn dat we iets niet kunnen betalen.. dat we beide werken, wat fijn in deze tijden, en wat een luxe dat we verstandig met ons geld om aan, gelukkig zijn met de keuzes en hierdoor genoeg sparen om een huis te kunnen kopen ipv blijven huren...:D

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik herken hier ook wel wat in. Ik ben aan het sparen om eerder met pensioen te gaan maar wat is dan genoeg? Volgens mij heb ik straks teveel geld want kan met 60 met pre-pensioen en hoef dus niet een heel maandelijk inkomen bij elkaar te sparen. Ik heb mezelf dus 'opslag' gegeven voor het budget van boodschappen en andere zaken die je los uitgeeft. Ook heb ik een 'leuke dingen' potje. Maar de pest daarvan dat ik dat weer af ging zitten romen als er voor mijn gevoel teveel opstond en dat weer naar de spaarrekening ging storten. Daar ga ik ook mee stoppen. Ik doe best leuke dingen en bijt ook niet op een houtje, maar merkte dat ik in sparen ook een beetje aan het doorslaan was. Geld op de rekening geeft mij ook een gevoel van veiligheid omdat ik maar alleen woon dat ben ik me wel bewust.
  Enne dit stukje had prima op je andere blog gepast hoor. Je mag best eens een zijstapje doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)