vrijdag 16 januari 2015

Meneer Geldsnor ;)

Sinds afgelopen weekend heb ik de site Mr MoneyMustache ontdekt. Dit is een Engelstalige site over besparen. Ik vind "Meneer Geldsnor" erg verfrissend schrijven en ik merk dat ik er toch weer nieuwe dingen van opsteek / erdoor aan het nadenken wordt gezet:


 • Mister MoneyMustache zegt bijvoorbeeld dat werken met budgetten eigenlijk niet slim is, want dat geeft je een vrijbrief om dingen te kopen totdat je budget vol is. Zijn tip is om niet te kijken of je het nog kunt inpassen in je budgetten, maar om te kijken of je het echt nodig hebt. En er dan nóg een nachtje over te slapen ;)
 • Ook gaat het er vaak over op zijn site dat je dingen zelf moet doen. Bijvoorbeeld niet met de auto naar het werk, maar gaan fietsen. Dit heeft mij ook weer aan het denken gezet, want wij pakken de laatste tijd steeds gemakkelijker de bus in plaats van dat we gaan lopen...
 • Als laatste zijn gedachte dat je eigenlijk van geleend geld leeft zo lang je nog schulden hebt... Daar heeft ie eigenlijk wel gelijk in!! Ik heb helemaal niet het "recht" om troepjes te kopen, maar kan beter nadenken over wat ik echt nodig heb!
Ik vind het dus erg inspirerend en ben de site helemaal vanaf toen hij net is begonnen met schrijven aan het doorlezen. :) 

Kennen jullie Mr MoneyMustache? 

22 opmerkingen:

 1. Super leuk dat je MMM aan het lezen bent. Ik <3 MMM. Lekker, bam, rechtdoorzee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kende het niet, maar ga zeker kijken. En die eerste tip over dat budget vind ik meteen steengoed. Want inderdaad: het voelt als een vrijbrief om iets te kopen als er nog geld in dat potje zit....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja die ken ik, leuke en nuttige site inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik werk al niet met budgetten.. weet van te voren nooit hoeveel ik aan iets uit ga geven, dus vind het ook moeilijk om een budget te verzinnen en idd.. je gaat vermoedelijk bijkopen om je budget op te maken :p (om jezelf te bewijzen dat je het bedrag goed had geschat ? )

  fietsen naar mn werk hoef ik gelukkig niet, ik werk thuis ;) man zou wel kunnen fietsen, maar 11 km om half 7 vind hij toch wel zwaar... maar t zou wel geld schelen dat is waar. (tegelijkertijd verdient hij gelukkig genoeg dus is geen probleem ;) )

  wij hebben nog wel een lening bij duo, omdat de rente laag is (vanaf dit jaar zelfs maar 0,12%) wil man het niet helemaal afossen, maar geld op de spaarrekening houden voor een koophuis. we lossen wel iets extra af. het maandbedrfag ging door de lage rente ook omlaag, maar zelf vullen we het aan tot 100 euro per maand (hou van ronde bedragen ;))

  verder ken ik meneer geldsnor zoals je dat zo mooi zegt alleen van naam uit blogs van anderen eigenlijk..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij werken budgetten wèl. Ik maak er juist een sport van om van ieder potje over te houden..... niet weten wat je ergens aan zult uitgeven staat voor mij gelijk aan gewoon maar kopen. Hoe let jij dan op je uitgaven nu?

   Verwijderen
  2. Ja budgetten zijn fijn en voor mij persoonlijk geen vrijbrief om een restje ook maar uit te geven. Proberen over te houden is de sport maar dat lukt vaak niet als je je budget scherp inschat. Terugkijken in je betaalhistorie (als je geen big spender bent) geeft vaak een goede indicatie voor je budget.

   Verwijderen
  3. mmiirraah ik weet wat er in komt en uit gaat dmv excel, elke maand is anders. in t begin was t vooral kleine beetjes sparen of niet sparen, ondertussen verdienen we meer en is de rek ook wel uit t besparen(bijna dan.. maar dat laatste is luxe/keus zoals boodschappen en af en toe shoppen). maar hoe we besparen op uitgeven.. ik werk fulltime als gastouder, heb zelf 2 kids, waarvan de oudste erg pittig, met haar winkelen is geen leuk uitje... dus doen we zo min mogelijk (genoeg andere dingen die wél leuk zijn!! dus ook geen ramp haha) ik shop nu af en toe online, maar shop hierdoor erg weinig. 2x per jaar ofzo, t liefst zonder de kids erbij maar wel met manlief, even inslaan voor t nieuwe seizoen en verder online bijshoppen (sale hoor of goedkoop) en bij de z.eeman naast school bijv. dus op die manier let ik op de uitgaven. simpel gezegd, gewoon zo min mogelijk en soms eens uit de band springen onmdat t nu gewoon kan doordat we beide werken en enorm op de uitgaven letten. we sparen elke maand zonder specifiek doel (wel zo veel mogelijk) alle extra uitgaven worden daarvan betaald (auto apk/grote beurt, "tegenvallers" (die je vaak wel ziet aankomen) , vervanging apparaten, shoppen, alles wat niet in mn maandbedrag zit of past zegmaar..

   ineke.. juist dat terugkijken vind ik niet zo relevant omdat ik aleen wat koop als er iets nodig is.. zo zijn nu 3 paar schoenen (sneakers, korte laarsjes en hoge laarzen, dus echt heel verschillend) echt helemaal op en koop ik dus 3 paar schoenen tegelijk... zulke dingen komen niet vaak voor bijv. zoontje zit toevallig nog in maat 92, terwijl ik 98/104 had verwacht (hij is 2,5) en paast dus nog truien van vorig jaar.. er liggen dus al een aantal in de kast voor volgend jaar.. man koopt t ene jaar 2 paar schoenen, t andere jaar 6.. soms opeens 4 nieuwe broeken, dan weer 2 jr niets. enz. zolang we nog blijven sparen zie ik geen noodzaak tot aanpassingen ;) er is sinds we een apare spaarrekenign (juni vorig jaar) maar 1 maand geweest dat we niets overgeboekt hebben naar de spaarrekening.. (ivm grote beurt auto en meer dingen die veel kosten waardoor t geld al op was voor t naar de spaarrekening kon, maar ook daar is t voor.. liever zo, dan terughalen van de spaarrekening :p) maar hier is t dus de luxe positie dat we elke maand kunnen sparen doordat we beide werken en op de uitgaven letten

   Verwijderen
 5. Ik ben ook fan van MMM, al ben ik het niet overal met hem eens. Voor 95% van de mensen zou een budget heel goed werken, mits je dat budget een beetje strak neerzet en je er ook echt aan houdt. Budget wat overblijft moet je overzetten naar de spaarrekening en er niet meer aankomen. Verder werkt een budget natuurlijk goed voor die eenmalige kosten die eens per zoveel jaar voorkomen. Zonder budget vergeet je vaak voor dat soort zaken te sparen.

  Ook vind ik MMM soms wel erg ver gaan, met name in sommige case studies die die wel eens doet. Dan heeft er iemand die in de bergen woont met een koud klimaat een 4WD en dan zegt die dat die auto direct de deur uit moet voor een Toyota Yaris, je moet alleen "investeren in goede winterbanden", dat is voldoende. Dat vind ik persoonlijk klinkklare nonsens aangezien het in de bergen wel vrij veel uit kan maken of je een 4WD of 2WD hebt en er genoeg tests zijn die dat bewijzen.

  Ik vind het wel heel goed hoe die bepaalde uitgaves ter discussie stelt, bijvoorbeeld de kabel-tv (erg duur in USA), 2 auto's op afbetaling, woonkosten, etc. Alleen moet je dus soms even door de extremen heenprikken vind ik zelf

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi figuur die meneer geldsnor. Soms wat over the top en sommige dingen bagatelliseert hij dan weer teveel. Maar uiteindelijk, mooi figuur. Hij laat zien dat je met kleine aanpassingen juist veel geld bespaart.
  Dus wel op vakantie maar zelf koken. Wel een mobiel, maar met een supergoedkoop abo. Niet met de auto, maar fietsen. Dat zijn bedragen daar wordt je niet rijk van, zou ik denken, maar juist wel dus.
  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou juist eerder zeggen dat dat de grote dingen zijn in een huishouden, daarmee kun je honderden euro's per maand besparen. Dat is heel wat meer dan die paar tientjes per jaar die bespaard worden op onder andere waterverbruik en elektriciteitsverbruik.

   Ik ben dit jaar begonnen met de auto niet meer privé te rijden, en dat scheelt me gewoon 400 euro per maand!

   Verwijderen
 7. MMM is ook voor mij geen onbekende, en ik ben het eens met wat Inte hierboven schrijft. Ik kwam er terecht via www.earlyretirementextreme.com (ERE). Het boek dat Jacob Lund Fisker (ERE) schreef, en dat MMM ook bespreekt ( http://www.mrmoneymustache.com/2011/11/12/book-review-early-retirement-extreme/ ) vind ik zeer interessant en heb ik al meerdere keren gelezen. Het is "extreme", maar dat zet me net aan het denken.
  Katrien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip, ik zal eens kijken of ze het in onze bibliotheek hebben :)

   Verwijderen
  2. Ik vind hem helemaal niet extreem maar ik leef zelf ook al vrij sober, dat scheelt.

   Verwijderen
 8. Ja ik ken de site ook. Heb daar ook het aflosverhaal van de harvard student op gelezen. Maarja, elke dag macaroni en kaas of broodje tonijn klinkt mij niet aantrekkelijk in de oren. Soms is een jaartje of twee jaar afzien wel zeker de moeite waard.
  Bijvoorbeeld een paar jaar niet op vakantie/weekendjes weg levert echt veel extra op. Het ligt eraan of je dat zelf de moeite waard vindt of niet voor het doel waar je het geld voor wilt gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt inderdaad niet aantrekkelijk.... En ook niet echt gezond ;)

   Wat minder op vakantie past dan weer wél bij ons :)

   Verwijderen
 9. Jaaaa ben een grote fan van MMM. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Naast de grote dingen die je kunt doen, zijn er zoveel kleine dingen die je kritisch kunt bekijken en daar zijn de sites van ERE en geldsnor geweldig in. Alles helpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ken de site niet. Dat komt omdat ik sites anders dan in het nederlands geschreven niet lees. Mijn engels is niet zo goed om daar makkelijk te kunnen lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nu wel, herken mezelf . Potjes vind ik ook niet werken. Bedankt voor de tip van MMM.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Op mn blog staat ergens een link naar het boek in pdf. Ik ga het voor je opzoeken. Kijk: (http://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCMQFjAA&url=http%3A%2F%2Fmyreader.toile-libre.org%2Fuploads%2FMy_515606ffeb932.pdf&ei=Y4eBVNv7NNjlaq_EgNgB&usg=AFQjCNE9eJ1dvCGybE11EN9T1JqtpEZ0pA&sig2=6fY1BAuX7S5p70Wak5msKg&bvm=bv.80642063,d.d2s)

  Kwam door de bovenste blogster op zijn blog, jaartje of twee terug. Geweldig. Hij wordt ook steeds leuker. Paleo, thuisonderwijs, minimalisme... <3

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)