maandag 12 januari 2015

Strijdlustig naar het consultatiebureau

Vandaag mogen we weer naar het consultatiebureau. Over iets meer dan 2 uur moeten we er zijn. En zoals altijd bij de officiële afspraken op initiatief van het consultatiebureau ben ik erg nerveus. (Ik ga soms ook wel eens tussendoor om hem een keertje extra te laten wegen, en dan heb ik dat helemaal niet!) Ik heb toch altijd het gevoel dat ze je op het matje roepen... Terwijl er eigenlijk nog nooit iets is gezegd wat me dat gevoel zou moeten geven...

Deze keer moesten we voor het eerst een vragenlijst invullen voor de afspraak. Vragen over eten, slapen etc. Ik kon eigenlijk alles wel positief beantwoorden, maar ik denk wel dat ze bij het consultatiebureau zullen gaan zeuren over het feit dat Tobias nog 2 keer per dag een flesje melk krijgt. Water drinkt hij al sinds hij 9 maanden is uit een rietjesbeker, maar die stinkende Nutramigen krijgt hij voorlopig nog uit de fles. Zodra we over mogen op zeer "speciale en bijzondere" koemelk ga ik dat direct in een beker geven, maar met Nutramigen liever nog even uit de fles... En niemand hoeft mij te vertellen dat ik het verkeerd doe. :P Ook het consultatiebureau niet!

Verder ben ik heel nerveus over de vaccinaties. Je hoort zoveel horror-verhalen over de BMR-prik! Ik heb een poll lopen op een forum en krijg van bijna iedereen de reactie dat hun kindjes er goed doorheen zijn gekomen en dat ze ook geen andere kindjes kennen die er schade van hebben opgelopen, maar je vindt dus wel allerlei verhalen op internet! En je zal maar net die 1 op 100.000 zijn wiens kindje er wél iets aan overhoudt!! Dus eigenlijk ben ik nog steeds een beetje aan het twijfelen of we de BMR-prik niet zullen uitstellen. Ik denk dat ik het pas op het moment dat ik daar ben ga beslissen.

Ik zal blij zijn als het weer achter de rug is :)

EDIT:
Net terug van het consultatiebureau. De fles is niet eens ter sprake gekomen, dus daar had ik me voor niks zorgen over gemaakt.

Uiteindelijk heeft Tobias beide prikken gehad. Hij heeft zich heel goed gehouden en maar heel even gehuild, gelukkig. Nu zit hij hier weer lekker te spelen en te kletsen.

Wat ik dan wel weer moeilijk vond: ik vroeg hoe het zat met de kosten van de peuterspeelzaal, omdat ik dat erg onduidelijk vind in onze gemeente. Ik legde nog uit dat ik bewust thuisblijfmoeder ben, maar dat dit wel betekent dat we dingen ver van tevoren proberen in te calculeren. En toen vroeg ze dus: hebben jullie dan allebei een uitkering? Blijkbaar dacht ze dat wij allebei thuis zaten met een uitkering.... Dat vond ik wel even een vervelend moment, aangezien ik vrij duidelijk had gezegd dat ik thuisblijfmoeder ben en niks heb gezegd over mijn man.... Blijkbaar mag / kan je alleen spaarzaam leven als je een uitkering hebt :P

27 opmerkingen:

 1. Je kindje kan 1 op de 100.000 zijn die een bijverschijnsel heeft. Of 1 op de paar honderd die Bof krijgt. Of 1 op de paar honderd die mazelen krijgt. Of Rode hond.
  Uitstellen zou kunnen, dat ligt eraan of Tobias een gevoelig immuun systeem heeft. Iin principe, zoals je zelf al ziet, gaat het bij de meeste ( de "gewone") kinderen goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. stt niks vertellen onze dochter van 2 krijgt nog steeds 2 flessen nutrimegen. niks zeggen wat niet weet wat niet deert.

  Ze is verknocht aan die twee halve flesje. Dus bij haar ontbijt krijgt ze het nog steeds en als ze naar bed gaat.

  Succes vandaag en gewoon niet teveel zeggen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom sssst? ;-)
   Jij bepaalt wat je je kind geeft,niet een ander.
   En als ze het toch lekker vind.
   Dochter heeft ook tot haar 2 1/2 een avond fles gehad.
   Enig nadeel is datvhet dan niet zo makkelijk af te leren is.
   Daarom bij zoontje de avond fles met 1 jaar geschrapt.
   Alleen als hij echt niet in slaap komt krijgt hij nog wel eens een flesje

   Verwijderen
 3. Het is geen probleem om de prik uit te stellen. Al doen ze moeilijk. Het is uiteindelijk toch een belasting voor het immuunsysteem en als jij het niet 100% ziet zitten, kan je gewoon aangeven dat je ze nu nog niet wil.
  Over bijwerkingen: uit ervaring weet ik dat het consultatiebureau hier 0.0 mee doet. 'Ligt niet aan de vaccinaties'. Nee hoor. En zo worden massa's ouders afgescheept.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mijn kleindochter van 2 1/2 krijgt ook nog twee keer per dag een flesje, jij bepaalt hoe je je kind behandeld en niet het consultatiebureau, hou dat maar in je achterhoofd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je wordt echt niet op het matje geroepen. Ze vertellen je alleen wat zij denken dat het beste is voor je kind. Aan jou de keus om daar al of niet wat mee te doen. En ik denk dat kruidig meisje gelijk heeft. Zo'n prik zou bijverschijnselen kunnen hebben, maar de kans op mogelijke gevolgen van bof, mazelen of rode hond moet je ook niet uitvlakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onze, vrouwelijke, huisarts vertelde me dat ze het zelf erg moeilijk had gehad met de beslissing: al of niet vaccineren.
  Ze heeft haar kinderen (nu 2 en 7) wel laten inenten en geen dag spijt gehad ( ze ziet in haar praktijk natuurlijk van alles en meer dan wij, gewone moeders)
  Onzeker maar het consultatie-bureau gaan: ik zou er een boek over kunnen schrijven, in elk geval met de oudste dochter!
  Zeg gewoon hoe jij het doet en hoe jij het wilt in het belang van Tobias en met het commentaar kun je doen wat jij nodig vindt! Mijn ervaringen met het consultatiebureau ivm mijn jongste dochter zijn erg positief en ik denk dat het meer aan mij lag dan aan de mensen van het bureau! Sterkte en succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het bij mij ook hoor. Ik ga elke keer met een knoop in mijn maag erheen en kom weer helemaal opgelucht terug dat het weer is meegevallen. :)

   Verwijderen
 7. Na het consultatiebureau komt de school die de vorderingen van je kind bijhoudt...het houdt niet op met die privacykwesties hoor. En wie niet meewerkt, of zelfs tegenwerkt, krijgt jeugdzorg op zijn dak. Ik kan me wel voorstellen dat het voelt als op het matje komen.
  Zelf liet ik de inentingen wél geven, maar een half jaar later.Inderdaad vanwege de allergieën die mijn kinderen hadden.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als ik het over mocht doen dan had ik de vaccinaties van de kids zo ie zo niet in het eerste jaar toegestaan, omdat je daarmee het proces van het natuurlijk immuunsysteem verstoort. Ik heb mij behoorlijk verdiept in de vaccins en ben geschrokken over het feit dat er vaccins herhaald worden terwijl er van die vaccins duidelijk bekend is dat ze 6 jaar geldig zijn, dus herhaling binnen die 6 jaar niet nodig is. Ik ben daar dus wat kieskeuriger in geworden. 2 cocktails in mijn baby/kind spuiten zou ik ook niet meer zo maar accepteren omdat ik het belachelijk veel vind wat er ingespoten wordt en het meer uit praktisch/financieel oogpunt is dat ze die cocktails geven. Wb consultatiebureau heb ik hele goede en lieve medewerkers gehad en sommigen die naar mijn idee overdreven reageerden. (ik mocht mijn gezonde kind met een normaal gewicht van 1,5 geen volle melk geven, want dat zou de kans van obesitas vergroten) In het laatste geval is ene oor in andere oor uit. elke ouder maakt zijn/haar keuzes en bij twijfel kun je ook een vaccinatie uitstellen zodat je nog tijd hebt om het een en ander uit te zoeken/ erover na te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ach, wat naar dat je het bureau als een soort controle orgaan ziet. Volgens mij doe je het prima en dat zien ze daar ook wel hoor. Over dat flesje kun je niks zeggen, maar je zou ook neutraal kunnen vragen waren dat zoveel kwaad kan volgens hen. Liefst met evidence based bronnen :-) vaccineren kun je het ook over hebben, jij beslist tenslotte. BMR zou ik persoonlijk nooit uitstellen, mazelen is zeker geen onschuldige kinderziekte.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat consultatie bureau dat is wat he.... ik ben ermee gestopt om te gaan. Ga alleen nog maar voor de vaccinaties.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat vervelend dat je met zo'n knoop in je maag naar het CB gaat. Ik ben er ook nooit echt dol op om er heen te gaan, maar hou me maar vooral aan 'ene oor in andere oor uit'. Ik ben het met veel dingen niet eens, maar ach ze doen hun best en hebben zich ook aan allerlei protocollen te houden.
  Ik ben benieuwd of Tobias de prik heeft gekregen. Wij hebben ons zoontje van bijna 3 alleen de DKTP gegeven, daarmee zijn we begonnen bij 1,5 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nee, en het autisme van mijn zoon, ligt ook vast niet aan de vaccinaties. Maar ik ben de moeder en ik weet dat er wel wat veranderde na de BMR- prik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Na" de prik is iets heel anders als "door" de prik dat wordt nog al eens vergeten. Autisme heeft een genetische component en die komt zo rond de leeftijd van de bmr vaccinatie tot uiting. Maar de genetische component was altijd al aanwezig.

   Verwijderen
  2. Waarom komt er onder de amish, die veelal niet inenten, bijna geen autisme voor?

   Verwijderen
 13. ik vond het cb altijd een welkom uitstapje, vooral bij de eerste. bij de 2e meer een verplichting maar ook niet vervelend. jammer datjij dat wel zo ervaart, maar kan het me ook wel voorstellen.. hoop commentaar soms, ipv vertrouwen in de ouders en advies waar nodig... bij dochter nooit hulp gehad ook al gaven we aan dat het niet lekker liep, bij zoontje gaat het super gelukkig ook regelmatig ongevraagd advies, maar doe het op mn eigen manier, vind het prima ;) wel altijd nieuwsgierig hoe groot hij is ;)

  qua kosten van psz zou ik gewoon de psz eens bellen ? zij kunnen je vertellen of ze een vast maandbedrag hanteren (evt per inkomensgroep) of een kdv tarief, wat dus ontzettend duur is als je geen recht het op KOT. zij kunnen je dan ook vertellen of er subsidie bestaat hiervoor..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip, misschien ga ik dat inderdaad maar gewoon doen :)

   Ik heb trouwens nog nooit echt commentaar gehad van het consultatiebureau. Behalve dan positief commentaar, dat hij goed groeit en goed ontwikkelt. Eigenlijk elke keer is alles goed. En ook fijne tips. Maar toch ben ik altijd weer nerveus...

   Verwijderen
 14. Hier regelmatig periodes dat kabouter niks drinkt. Dan krijg ik er net 2 kleine flesjes in. Iets anders wil ze dan ook niet. En liever dan 300cc uit de fles, dan helemaal niks.
  Ik zeg braaf ja en amen op cb. Ik ben voor inentingen, maar er is genoeg onderbouwing om het niet te doen.
  Maar samen slapen, niet laten huilen, nog altijd fles, niet actief straffen enz gaat commentaar opleveren. Daar heb ik gewoon geen zin in :-) en ik heb een fijn cb.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gewoon zeggen dat je man een uitkering heeft die 'salaris' heet ;-) Ik zou me er niet te druk om maken, ze zijn er om je te helpen en jij bent uiteindelijk degene die bepaalt hoor, het is jouw kind en jij moet doen waarvan je denkt dat het goed is!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ben je eigenlijk verplicht om erheen te gaan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, je bent niet verplicht naar het consternatiebureau te gaan. Al doen ze het zelf graag anders voorkomen. Die zelfde druk is er bij de school arts en alle daar gevraagde en ongevraagde onderzoeken en vragenlijsten.

   Verwijderen
  2. Hm apart dat veel vrouwen zich er dan zo druk om maken terwijl ze dus niet eens hoeven gaan als ze dat niet willen?

   Verwijderen
 17. ik heb nog nooit een kind van 14 uit een flesje zien drinken, dus het zal allicht goedkomen hoor ;)
  ik ga wel naar het cb voor de afspraken met prikken, zij hun zin want ze zien ons regelmatig genoeg, ik mijn zin want ik mis een heleboel onzinnige afspraken. 'helaas' (gelukkig) ben ik er nog niet met kinderen krijgen dus zullen we het cb nog héél vaak van binnen gaan zien, haha. Beetje jammer dat de 'adviezen' mij meestal meer frustratie brengen, dan werkelijk van pas komen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wel genoeg 4 0f 5 jarigen met caries gezien, daarvoor hoef je niet tot je 14e uit een fles te drinken.

   Verwijderen
 18. Je weet dat het consultatiebureau NIET verplicht is? en de prik ook niet verplicht is, maar dan ga je misschien de kant van bijbelbelt op.

  Je bent niet verplicht ook maar iets aan te geven, als je alleen maar wilt wegen enmeten, zullen ze het daar mee moeten doen, of zoals zovele onder ons, we zeggen wat ze willen horen en lossen het zelf wel op, zover dat gaat natuurlijk.

  Je moet het zelf weten, en jullie voeden je kindje op, hier is voor alleenstaande ouders 50,- voor twee dagdelen en 55,- voor de basgroep (als je kindje een achterstand heeft met praten etc) en voor werkende ouders is dit 124,- waar een groot gedeelte door de belasting wordt betaald, hoe dit precies zit zul je toch even telefonisch contact of e-mail moeten sturen naar de peuterspeelzaal van jou keuze en er zijn wachtlijsten, hier kunnen en mogen ze vanaf 2 jaar er naar toe.

  Gewoon vragen, vragen staat vrij ;)

  Ps. hopelijk pak je het niet verkeerd op, maar ik bedoel het juist goed wat ik hier neerzet, jij voed je kind op jij bepaald, maarre dit is advies van een mama met drie en ervaring ook van anderen die me dit verteld hebben ;-)

  owh en de jongste heeft sommige prikken soms twee maanden later pas gekregen, was geen probleem heb het toen wel gevraagd, als je kindje maar een beetje koorts of hangerig is, METEEN afbellen werd hier bij het cb gezegd, en als er iets is na de prik en je mailt of belt het nummer van het cb, wordt er hier wel meteen aan de bel getrokken (je wordt meteen uit voorzorg naar het zh gestuurd, dus kan ook anders)

  Groetjes,
  Maartje Blogt

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat jammer dat je nerveus bent voor het CB. Ik snap het wel, er zijn ook zó veel verhalen over dat ze moeilijk zouden doen op fora te lezen. Ik denk overigens dat die fora erger zijn dan het CB. Daarom vertel ik je graag even dat ik nog nooit een negatieve ervaring heb gehad bij het CB. Ze doen nergens moeilijk over. Ook niet als ik een keertje oversla, bijvoorbeeld...! Ik vind het namelijk niet zo belangrijk om ook daar te horen dat mijn dochtertje gegroeid is, dat kan ik zelf ook wel zien.

  Het inentingsprogramma heb ik gewoon gevolgd, hoewel wel op mijn eigen momenten. Zo heb ik de 14 maanden prik uitgesteld tot 18 maanden omdat we op vakantie gingen. Ook dat was overigens geen probleem!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...