dinsdag 6 januari 2015

Tobias' geklets

Wisten jullie nog dat ik me vorig jaar zo'n zorgen maakte of Tobias wel zou gaan praten?! Nou, dat bleek gelukkig dus compleet ongegrond! Tobias begint inmiddels woordjes te gebruiken en dat gaat best in een snel tempo opeens.... Hij zegt nu:

 • Mama
 • Papa
 • Die
 • Dat
 • Hier
 • Kijk
 • Bubbels (ok, babba, maar hij bedoelt bubbels)
 • Boem - als iets op de grond valt
 • Bam - als hij een high five geeft
 • Tante (alleen zegt hij dat ook als zijn tante niet in de buurt is ;) )
 • Ja en nee - alleen begrijpt hij nog niet zo goed wanneer hij nou wat moet gebruiken, maar hij weet wel dat het een antwoord op een vraag is.


En naast de woordjes die hij zegt begrijpt hij ook al aardig wat.... Als ik vraag of we een boekje zullen gaan lezen dan kruipt hij zelf naar de boekjes toe. :) En als ik "geef maar aan mama" zegt dan komt hij spullen brengen (superhandig, haha!)

Pfiewwwww ;)

16 opmerkingen:

 1. Leuk hoor zo'n blogje met babypraat. Leuk ook voor later om terug te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja klinkt bekend. .zorgen maken maar ze komen er vaak zelf wel
  Jongste is van juni 2013 en begint net pas met praten.
  Oudste met 2 jaar en heeft nog logopedie nodig gehad.
  Maar gaat nu prima..
  Heb echt wel gemerkt dat ze er vaak vanzelf wel komen :)
  Gr daphne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook wel eens gehoord van kinderen die jarenlang niets zeiden en vervolgens meteen in volzinnen spraken. Die waren heel perfectionistisch en zeiden pas wat als ze het echt goed konden blijkbaar!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, mijn vriendin had een dochtertje die dat deed. Althans, op school en in onbekend gezelschap praatte ze helemaal niet en thuis wel. Heet selectief mutisme geloof ik... Gelukkig is het wel goed gekomen. Ik hoorde het meisje pas praten toen ze 7 was en toen praatte ze inderdaad heel erg goed en netjes

   Verwijderen
 4. Leuk he! Bor praat ook zo lekker! En vooral boe van de koe vindt hij leuk, ik hoor niks anders. Zijn broertje noemt hij Eddy, al is dat niet zijn naam :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of misschien hebben jullie het mis ;) haha.... Grappig hoe kinderen zo standvastig kunnen blijven in iets een andere naam geven :)

   Verwijderen
  2. haha ja heerlijk die namen. dochter van 5 kan naam van dr broertje nog niet zeggen.. jermedy (ipv jeremy). zelf noemde ze zich als peuter lelle (michelle). zoontje noemt zichzelf nimmy en zn zus seile. leuk hoe ze dat dus ook verschillend doen :D

   Verwijderen
  3. Ja! Nou, die kleinste man wordt hier in huis nu ook vaker Eddy genoemd dan bij zijn echte naam....ach ja zo zijn er meer mensen die met een hele andere roepnaam door t leven gaan. Kleintje heet naar de derde zoon van Adam, mocht je dat willen weten :-)

   Verwijderen
  4. Mooie naam :D Kan me wel voorstellen dat ie dan Eddy wordt genoemd ;)

   Verwijderen
 5. O dat is zo'n leuke tijd! En dan gaan ze soms ook eigen woorden bedenken voor dingen. Hier was de oven een over en de koptelefoon een oorfoonkopter....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mooie foto! hij lijkt opeens echt een jongetje en geen baby meer zeg! gaat snel soms ineens! leuk dat hij zoveel gaat kletsen! en alles door elkaar of als mensen er neit zijn enz is nog heel normaal hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vind ik dus zelf ook, hij is opeens helemaal geen baby meer * slik *

   Verwijderen
 7. Dat gaat best wel hard! Leuk zeg, zo'n rijtje!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ooh ik vond het zo schattig maar ook fijn toen DL ging praten. Het is weer een hele andere fase. Ze is nu in de rijmfase.... de meest grappige dingen zijn ze dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk als kleine net woorden beginnen te zeggen. En vaak zijn ze met de ene ontwikkeling eerder dan de andere.
  Mijn oudste was eerder zindelijk dan dat ze los kon lopen. Daarentegen sprak ze al met 7 maanden d'r eerste woordjes.

  Mijn jongste was met duidelijk praten later, maar dacht echt over alles na.

  Een neefje van mij sprak pas voor het eerst met 5 jaar. Hij begreep alles en hij kon met gebaren iedereen duidelijk maken wat hij wilde. Toen verhuisde met zijn ouders naar Noorwegen en moest hij wel gaan praten want daar op school hadden ze zoiets van doei we luisteren wel naar je maar kijken niet naar je. Binnen 2 weken praatte hij goed Nederlands en leerde hij zijn eerste Noorse woordjes.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...