dinsdag 19 mei 2015

Artikel in de Flair: een aantal rectificaties

Zondag kocht ik de Flair en heb het artikeltje "waar doet ze het van" met lichtelijk afgrijzen zitten lezen. Na het interview ontving ik van Lisanne de tekst en ik ging ervan uit dat de tekst ook op dezelfde manier in de Flair zou verschijnen, maar er is uiteindelijk nog in ge-edit op een manier die ik behoorlijk onprettig vind, waardoor ik nu toch even de behoefte voel om een paar dingen recht te zetten ;) (Al zal lang niet iedereen die de Flair leest dit lezen, en ook lang niet iedereen die dit leest de Flair, maargoed....)

1. De hypotheek betalen is helemaal niet pijnlijk voor ons!

Een van de vragen die tijdens het interview naar voren kwam was wat ik het meest zonde vond om geld aan uit te geven. Toen zei ik: het betalen van rente aan de hypotheek! Daarom lossen we ook versneld af, om zo min mogelijk geld aan rente te verspillen.... Vervolgens wordt hiervan gemaakt dat wij het pijnlijk vinden om de hypotheek te betalen. Wat dus niet klopt. We zijn juist blij dat we een huis hebben gekocht en dat we daarvoor moeten betalen lijkt me niet meer dan realistisch, het is wat het is.... Niet pijnlijk in elk geval!

2. Waarom ik niet werk... 

Deze vraag staat opeens in het interview, maar dit is niet aan mij gevraagd. Wel is er gevraagd of ik van plan ben om te gaan werken binnenkort. Toen heb ik uitgelegd dat ik bewust thuis ben, dat ik dit belangrijk vind en dat we heel tevreden zijn met deze verdeling. Maar dit komt niet echt uit de verf in het interview. 
Als ze zo recht op de man zou hebben gevraagd waarom ik niet werk dan zou ik waarschijnlijk hebben bedankt voor het interview, want ik vind niet dat ik daar verantwoording voor hoef af te leggen!

3. Het geld van mijn man uitgeven...

De volgende vraag zou zijn geweest: Je geeft nu je mans geld uit.... Nou, als dat op die manier aan mij was gevraagd dan had ik dat dus direct even rechtgezet: wij hebben deze keuze samen gemaakt, we zijn getrouwd en dus is het ons geld en niet het geld van mijn man!! Wat er tijdens het interview dus daadwerkelijk is gevraagd, is: hoe voelt het om het geld uit te geven wat je man bij elkaar heeft verdient?! Als ik dit van tevoren had geweten had ik denk ik niet meegedaan aan dit interview. Ik ben ook best teleurgesteld, eerlijk gezegd. Er was tegen mij gezegd dat ik de laatste versie van het interview had gelezen, maar daarna is er dus nog best veel aan verandert en worden wij anders neergezet dan in het interview het geval was. Ik vind dit erg jammer. Ik heb dus ook een tweet gestuurd naar de Flair met een link naar dit blogje. Ben benieuwd of ik nog een reactie krijg... 


36 opmerkingen:

 1. Wat vervelend dat dit zo gaat zeg. Zo zie je maar weer dat je nooit alles moet geloven wat je leest in de bladen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, inderdaad!! Als ik dit had geweten had ik in elk geval gevraagd om "schuilnamen"

   Verwijderen
 2. Ik heb je interview gisteren gelezen. Nu weet ik dat in dit soort interviews dingen vaak niet zo zijn neergezet als bedoeld. Dus een aantal vragen had ik eigenlijk al zo gelezen als jij ze bedoeld hebt, zoals van de hypotheek en het geld van je 'man'. Dus ws denken de meeste mensen wel even verder. Maar het is niet netjes als ze hebben gezegd dat je de laatste versie zou lezen. Benieuwd of je nog wat terug hoort. Verder hoop ik voor je dat de meeste mensen het wel 'goed' lezen. Ik vond het verder een leuk stukje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop het ook. In elk geval fijn dat jij het zo hebt gelezen :)

   Verwijderen
 3. Tijdschriften zijn er om het verkopen van 'spulletjes' te promoten. Bij de zogenaamde 'nieuwe trends'die ze signaleren in de maatschappij, verzinnen ze zelf alles bij elkaar. Dit is zelfs ontmaskerd door een medewerker die jarenlang bij tijdschriften en zo heeft gewerkt, ben de naam vergeten. Maar boek kreeg wel bekendheid enige jaren geleden ook in blogland. Hoop voor je dat ze wat van zich laten horen want het voelt niet fijn als je dit overkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben nu wel benieuwd welk boek je bedoelt dan ;) Maar ik wist het niet, in elk geval....

   Verwijderen
 4. Au, beetje lullig dat ze het nog hebben veranderd. Ik vind dat absoluut niet kunnen!! Daarom ben ik blij dat ik nooit op uitnodigingen voor interviews ben ingegaan. Het gaat ze om een smeuig verhaaltje en niet om de (vaak saaie maar normale) waarheid. Wat een trieste aangelegenheid eigenlijk, die tijdschriftenbranche!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ten eerste lullig dat je zelf het tijdschrift moest kopen. En ten tweede: ik herken de verandering: ik heb ooit, ooit, ooit eens meegedaan aan het tijdschrift Radar. Voor mij een reden om nooit meer mee te doen.
  Heb je contact opgenomen met de interviewster en je mening doorgegeven? Ik zou het doen. Triest die veranderingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het de Flair in elk geval via Twitter laten weten. Ik denk niet dat de interviewster hier iets mee te maken heeft, eigenlijk... Denk dat Flair zelf uiteindelijk de tekst nog heeft aangepast...

   Verwijderen
  2. Dat klopt, maar zij is wel je contact binnen flair en zij zou het zich wel moeten aantrekken ....denk ik.

   Verwijderen
  3. de eind- of hoofdredactie is hier verantwoordelijk voor. Geld ook voor tv-programma's die niet live worden uitgezonden.
   Groet,
   Sandra

   Verwijderen
  4. Toch vind ik de journaliste verantwoordelijk.
   Zij neemt het interview af en het is haar verantwoordelijkheid.
   Marion

   Verwijderen
 6. Balen zeg! Nou vind ik eerlijk gezegd de interviewster wat gemakzuchtig en slordig op mij overkomt. Ze heeft mij nu een paar keer benaderd voor een interview - waar ik voor bedank - en stelt dan telkens daarna de vraag of ik dan de mensen die ik heb geïnterviewd op mijn blog het voor de portemonneeverhalen wil benaderen, of zij wel in de Flair willen staan.
  Ik begrijp dat ze op zoek is naar kandidaten voor haar rubriek maar je houdt als journalist toch bij wie je benadert en wat voor vragen je stelt denk ik dan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zoiets heb ik ook meegemaakt ,over het hebben van een gehandicapt kind. Mijn woorden waren zo verdraaid, vreselijk.Dat hun artikel belangrijker is dan de waarheid neerschrijven...bah. Nooit meer op interview vragen in gegaan. Heb er wel hele mooie foto's aan over gehouden,dat dan weer wel;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is dus precies de reden waarom ik geen blog wilde bijhouden over de levensbedreigende ziekte van mijn partner. Degenen die dat wel deden werden benaderd door tv programmamakers om mee te werken aan een tv programma. Dat wilde ik dus niet! Mijn partner is inmiddels overleden.

   Verwijderen
 8. Een van de redenen waarom ik nooit op die interviews zal ingaan. Als het volgens hen niet goed zal verkopen passen ze dat automatisch aan. Ik heb vroeger nog samengewerkt met eindredacteurs, ik weet hoe dat verloopt. Iedereen past aan naar zijn/haar persoonlijke mening.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat vervelend Daantje! Hebben ze al gereageerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jeetje, als er aan je gezegd wordt dat je de laatste versie te lezen krijgt en er daarna nog aan wijzigen, is echt niet netjes.
  Wat goed van je dat je hier de juiste informatie neerzet met een linkje naar Flair. Ik ben benieuwd of je reactie krijgt, zou het wel gepast vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jammer dat de interviewer zich niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden. Door het net iets anders te verwoorden, kan je immers een heel ander beeld van iemand krijgen. Al denk ik dat de echte meelezers wel weten hoe jij het bedoeld hebt Daantje!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik lees de flair niet, maar ik kan me heel goed voorstellen dat je teleurgesteld bent.
  Ok, dat boekje is geen hoogstaande literatuur, maar dat wil nog niet zeggen dat ze het recht hebben om je woorden op die manier te verdraaien! Ik zou ook heel erg boos zijn. Groot gelijk dat je het hier probeert recht te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het leek mij ook wel leuk om daar een interview voor te geven, maar nu ik dit zo lees, dan twijfel ik weer. Ik heb ooit wel eens in de flair gestaan, en dat was precies zoals ik het ook wou hebben, maar dat is dan ook al jaaaaaaren geleden...

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat vervelend! Ik ben hier ook voor gevraagd, maar had er eerder al eens aan mee gedaan. Toen was de schrijfster echter iemand die ik kende, klopte de gepubliceerde tekst met de tekst die zij mij had toegestuurd én kreeg ik gewoon netjes - zoals het hoort - een gratis bewijsexemplaar opgestuurd. Overigens lees ik de dingen die je noemt ook niet speciaal anders dan hoe je ze uitlegt, maar ik denk dat dat anders is als het over jezelf gaat, dus kan me voorstellen dat je het liever allemaal wat genuanceerder had gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een nare ervaring voor jou, Daantje!
  Ooit heb ik voor een regionale krant een interview gegeven. Ik begeleidde toen samen met aan collega vrouwengroepen. We zouden het interview eerst mogen lezen. Dat is nooit gebeurd. Daarnaast ging het niet zozeer over deze groepen, maar was het een heel persoonlijk interview en juist die persoonlijke dingen werden gepubliceerd. Absoluut niet prettig. Ik heb er wel van geleerd dat je zeer voorzichtig moet zijn met interviews. Ik houd het altijd af als ik via mijn blog benaderd word. Ik ben uitgenodigd voor tv programma's en men wilde bij mij filmen om te laten zien hoe het er bij een consuminderaar uitziet. Nou nee dus.
  Ik ben verlegen en beslist niet goed gebekt, volgens mij kom ik op tv niet goed tot mijn recht en mijn huis houd ik liever privé. Ik heb niet voor niets een schuilnaam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap nu inderdaad ook stukken beter waarom zoveel mensen er niet happig op zijn. Voor mij een leerzame ervaring en ik zal dit niet snel nog eens doen... Heb overigens ook een keer in de Viva gestaan zo'n 5 jaar geleden met een heel ander onderwerp, dit was wél gewoon een heel net interview, maar dit vind ik zó raar hoe het is gelopen....

   Verwijderen
 16. Bah, wat vervelend! Ook ik heb een dusdanig slechte ervaring dat ik geen interviews ed geef. Vandaag ben ik benaderd door RTV Drenthe (jawel tv dus...), maar ook daarop ga ik niet in. Je bent in ieder geval een ervaring rijker!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een nare ervaring. En wat een rare vragen. Vraagt ze ook aan moeders en vaders die beide werken of ze geld of hun carriere belangrijker vinden dan hun kind? In de vraagstelling van haar zit al een veroordeling. En als zij ook nog een draai aan het interview geeft wat jij niet gezegd hebt is ze ook niet integer bezig.
  Jammer dat jij hier de dupe van geworden bent.
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Krijg je hier eigenlijk betaald voor ( niet dat dat het minder erg maakt maar vroeg het me af)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, heb er niks voor gekregen. Ik vond het gewoon leuk om mee te werken...

   Verwijderen
 19. Wat vervelend, maar de vaste lezers van je blog weten heus wel hoe je over bepaalde zaken denkt. Je familie, vrienden en kennissen idem dito omdat ze jullie persoonlijk goed kennen en de lezers van de flair zijn het interview zo weer vergeten. Ik heb bovendien de indruk dat de flair meer in België gelezen wordt dan in Nederland. Dus kop op, het is vervelend voor je maar er is geen man overboord.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat vervelend zeg, ik hoop dat ze hier nog een reactie op geven. Het is niet leuk om als het al in de winkels ligt pas te lezen wat zij er vsn gemaakt hebben. Slecht dat ze het jou niet nog eens hebben laten lezen zodat je nog een reactie erop kon geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Vervelend dat het zo is afgelopen. Ik.ben ook door haar benaderd maar heb ervoor bedankt. Ik wil.niet in de media verschijnen. Ik.vind het dan ook.extra stoer dat jij dat wel.hebt gedaan en dat je dan verkeerd wordt gequot.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoogstwaarschijnlijk krijg je een nep-excuus. Zoiets als 'het spijt me dat jij het zo hebt ervaren', dus waarbij de verantwoordelijkheid bij jou ligt en zij zichzelf er makkelijk van af proberen te maken. Net doen alsof het aan jou ligt en jij gek bent. Zuur en een nare ervaring inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. ik heb ook een keer zoiets gehad. Iemand had mij aangevallen, ik heb toen aangifte gedaan van mishandeling en dus een verklaring afgelegd. Iemand van de leeuwarder courant zat destijds op de perstribune in de rechtzaal, en schreef een totaal ander verhaal in de krant. Ik dacht toen, ooh zo voelen veel bekende nederlanders zich waarschijnlijk ook als ze iets over zichzelf terug lezen in de bladen! Daarna heb ik nooit meer een flair, viva of weet ik veel gekocht, want ze maken er een ander verhaal van. Dus kan ik ook zelf wel een leuk verhaaltje verzinnen. Laat het los!! De mensen dichtbij je weten hoe je denkt en leeft, en leer je lesje hiervan. Geen intervieuws meer!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat jammer dat jij nu een slecht gevoel hebt overgehouden van iets dat jou zo leuk leek en waar je belangenloos aan hebt meegewerkt. Waarom interviewen ze dan mensen als ze er toch hun eigen draai aan geven ? Kunnen ze net zo goed het hele verhaal zelf bedenken. Ik denk trouwens dat dat ook wel gebeurt soms..... Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)