woensdag 23 december 2015

Onverwachte meevaller: toch nog een extra aflossing op de valreep!

Door een onverwachte meevaller konden we opeens toch nog een extra aflossing op de hypotheek doen. Jeeej! :D

De cijfers van 2015 veranderen nu dus nog een heel klein beetje:
 • In 2015 hebben we in totaal €5650  €5.950 afgelost van de hypotheek. 
 • Dit is 2,9%  3% van de totale hypotheek. 
 • Een gedeelte hiervan is natuurlijk de verplichte aflossing die hoort bij de annuïtaire hypotheek. Maar we hebben toch ook €2.150 €2.450 extra afgelost! 
 • Ons doel voor 2015 was minstens €1.200 extra aflossen, dus dit hebben we lang en breed gehaald dit jaar! 
 • Sinds het begin van de looptijd van de hypotheek hebben we trouwens €5.350 €5.650 extra afgelost. 

Of en hoe we volgend jaar weer extra af gaan lossen daar zijn we nog even druk over in beraad. Aan de ene kant willen we hier graag mee verder gaan, want we hebben er lol in. Maar aan de andere kant willen we de administratie ook nog verder versimpelen. Ik heb er geen plezier meer in om het allemaal zo streng bij te houden, om in allerlei potjes te sparen en daardoor eigenlijk nooit een doel te bereiken, omdat het allemaal heel langzaam gaat met zoveel potjes. Dat geeft me onrust. En dat is voor mij eigenlijk mijn grote doel voor 2016 (en ook al vanaf nu, trouwens!) : meer rust, minder piekeren en meer genieten van het leven. 

Want waar ik vaak aan moet denken de laatste tijd, wordt goed samengevat door deze tekst die mij gister door iemand werd gestuurd: 

Maar ergens halverwege kijk je om en krijg je spijt, 
Levend voor morgen raak je nu je toekomst kwijt... 
In de bootgenomen door de Zilvervloot, 
Sparend voor later ga je straks ook sparend dood!

Het hele liedje staat op Youtube en omschrijft sowieso wel heel erg het gevoel dat ik de laatste tijd heb.... Heel erg langs de zijlijn staan, zien hoe andere mensen dingen doen die ik ook wil, maar mezelf niet gun omdat we eerst "moeten" sparen.... Maar het is nooit genoeg en geeft me alleen maar onrust en een ontevreden gevoel. Dus vandaar dat we nu heel erg aan het nadenken zijn hoe we het dan wél willen doen.... Ik zal hier vast later in de week nog op terugkomen! 

19 opmerkingen:

 1. Erg belangrijk om geen onrust te hebben. Ik heb ook het aantal potjes drastisch teruggebracht. En eigenlijk ook om de onrust.
  Ook het huishoudgeld doe ik niet meer 'verantwoorden'. Ik haal het af en op is op.
  Wat ik je wel zou adviseren i.v.m. extra aflossen is even te kijken naar een uitzending van afgelopen week van Radar. Deze heet lenen lenen betalen betalen, of andersom.
  Daarin worden de voordelen uitgelegd van aflossen en bij deze mensen gaat het maar om 100 euro per maand. Vooral als je nog erg jong bent scheelt dit heel veel rentebetalingen aan de bank. Komende week vindt er ook nog een deel 2 plaats.
  Heel veel succes met je overdenkingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is fijn om geen onrust te ervaren in je leven, jullie zijn bevoorrecht om allebei in deze tijden een fijne vaste baan te hebben en een gezond kindje. Wij leven van 1 salaris en ik probeer gewoon om zoveel boodschappen, kleren ed. te kopen in de aanbieding (met korting) en toch lekker en gezond te eten iedere dag. Dat hoeft niet duur te zijn, dat ligt aan je eigen creativiteit. Ik doe dat om zodoende geld over te houden voor leuke dingen, eens ergens uit eten gaan, een dagje uit, eens op vakantie gaan, etc. Zo houden wij een goede balans tussen budgetteren, sparen en ook genieten van het leven. Tevens geeft het je de zekerheid dat je ook kunt rondkomen als de nood nog eens aan de man zou komen. Geeft ook rust. Ben niet te krampachtig in alles, leef bewust maar geniet ook van het leven. Je leeft maar 1 keer en krijgt geen herkansing.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat je erover nadenkt want van alleen onrust wordt je ook niet blij. Bepaal wat jullie het belangrijkste vinden en maak dat je voornaamste spaardoel. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten toch? Iets minder sparen voor de aflossing is ook prima. Het zou ook zomaar kunnen dat je over een paar maanden weer wel de moed hebt om meer te sparen voor je huis. Kun je het altijd weer aanpassen toch? Eenmaal een beslissing genomen hoeft niet te betekenen dat hij in steen gehouwen is en nooit meer aangepast kan worden. Je bent nog jong en er moet een goede balans zijn tussen sparen en leven. En als je niet opeens al je geld gaat verbrassen zal het allemaal nog wel mee vallen. :) misschien gewoon iets minder streng voor jezelf zijn. Jullie zijn natuurlijk de baas en je moet geen slaaf worden van het sparen. Veel sparen werkt alleen als je de grote voordelen ervan kunt zien en het niet als een opoffering gaat zien. Succes met beslissen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waarom niet gewoon een automatische overboeking van 100 euro? Heb je er geen omkijken meer naar. Je bent toch dit jaar weer gaan werken? Hoort bij mij bij mijn pay Yourself first principe.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenbaar hoor Daan, als je spaardoelen (te) hoog liggen en je toch ook van een beetje luxe houdt, voel je je constant schuldig en onrustig.
  Kies gewoon 1 of 2 doelen per jaar, van de rest gewoon genieten. Jullie lossen de hypotheek toch evengoed wel vanzelf af? Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi van die aflossing! En sparen zou je niet dat gevoel moeten geven, dan is de balans denk ik inderdaad weg. Misschien kun je een gulden middenweg vinden? Uiteindelijk maken schulden (ook al is het een hypotheekschuld) ook niet gelukkig, maar volgens mij staan jullie over het algemeen niet in de min, dus je zou ook niet als een 'armoedzaaier' hoeven te leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je een doel hebt waarvoor je spaart en dan is het makkelijker om een evenwicht te vinden. Bij ons was al heel kang de wens om in een vrijstaande woning te wonen. Daar hebben we heel lang voor gespaard en het is ons gelukt! Met ook nog een relatief lage hypotheek.
  Verder hebben wij niet van die grote wensen en sommige dingen kunnen simpelweg niet mijn gezondheid. Zoals uiteten gaan of eten afhalen. Soms jammer, maar meestal kunnen we daar prima mee leven. Voor mij was en is consuminderen uitzoeken wat bij mij past. De verwarming heel laag zetten werkt niet hier. Niet voor mijn gezondheid en niet voor de thuiswerkende mannen hier. Maar hoger dan 20 graden zet ik hem niet.
  Kijk niet naar wat anderen doen, wat wil je zelf. Dat is alleen belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Waarom vergelijken met andere mensen? Ik zie het in mijn omgeving, als de een wat doet of koopt wil de ander het ook. Zo word je toch nooit tevreden met wat je hebt. Volgens mij doen jullie regelmatig leuke dingen en denken jullie tegelijkertijd aan je toekomst.
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor mij is consuminderen de zoektocht naar (zoals "de vrekken" het zo mooi zeiden) het comfortabele minimum. Gelukkig kan er af en toe ook een uitspatting vanaf. De dingen die ik belangrijk vind, kan ik nu juist bekostigen door op minder belangrijke dingen te bezuinigen. Mij geeft het juist heel veel rust. Ik wens je fijne feestdagen en ik hoop dat je eruit komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geef jezelf een boek over mindfullness kado (Beter nu). Meer in het nu blijven zorgt in ieder geval voor meer rust. Wij leven ons leven naar tevredenheid. Big spenders waren we nooit en zullen we ook nooit worden. Aan het eind van het jaar kijk ik welk bedrag boven onze minimale spaarpot ligt en lossen we af. Soms ook tussentijds. Op deze manier verbaas ik me er nog steeds over wat we al afgelost hebben. Binnen ruim 3 jaar van een maandlast van 685 bruto naar 250 bruto. Dit komt mede door het feit dat de rente afgelopen jaar opnieuw vastgezet mocht worden. We gokken op 5 jaar vast tegen 2,15. Daarna moet de hypotheek bijna helemaal we zijn. Mindfulness is echt een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Besparen en aflossen is prima, tenzij het ten koste gaat van je eigen geluk. Er zijn situaties waarbij je niet anders kan natuurlijk, maar in zo'n situatie zitten jullie volgens mij niet. Succes met het vinden van de balans!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De youtube link doet het bij mij niet. Het nummer is overigens 'later is al lang begonnen' van klein orkest

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi dat jullie nog even een aflossing hebben kunnen doen! Ik herken helaas wel wat je schrijft. Soms ben je zo met het sparen bezig, dat leuke dingen doen alleen maar een schuldgevoel oplevert of te duur is. Dat was voor mij het teken om het allemaal wat meer los te laten, we leven nu en willen nu ook genieten. In 2016 gaan we daar zeker mee door! Ik hoop dat jullie/jij ook die balans kunnen vinden! Het is lastig, maar dat lukt jullie vast wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goed dat je gaat kijken welke manier je het meeste rust gaat geven. Bij ons gaat het meeste spaargeld op de grote hoop. We bekijken per periode wat we belangrijk vinden en gebruiken daar een deel van ons spaargeld voor. Dit keer was dat bij ons een kleine verbouwing en geld kunnen uitlenen aan een familielid. Het spaargeld mag van mij nooit opgebruikt, anders word ik onrustig, ik moet onzekerheden op kunnen vangen. Volgend jaar zien we wel weer wat belangrijk voor ons is. Ik zou ook onrustig worden van allemaal verschillende potjes. Succes met omvormen van je financiele boekhouding!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bepaal welke doelen voor jou het belangrijkst zijn en geef daaraan het meeste geld uit.
  Grt mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 16. altijd fijn een meevaller! en verder idd gewoon kijken wat je rust geeft en wat jullie belangrijk vinden :) t gaat super volgens mij dus niet te druk maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een meevaller is altijd fijn!
  Er is in de vorige reacties al veel over gezegd, maar het gaat inderdaad om het vinden van juiste balans. Waar jullie je goed bij voelen...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik denk dat het belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven.
  Het is wel heel verleidelijk om je met anderen te vergelijken, en te balen dat jij dan minder geld voor luxe hebt als zij (omdat je veel spaart). Maar je kan niet achter iemands voordeur kijken. Zoveel mensen hebben echt financiële problemen maar spelen mooi weer en doen alles wat ze willen. Bepaal wat voor jullie werkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ok, als je niet tevreden bent moet er iets veranderen.
  Maar even over dat andere mensen dingen dóen en jij niet; je bent toch aan het sparen voor Disneyland?
  Dat kost ook aardig wat maar dan vind ik ook niet dat je 'sparend dood gaat' want je spaart het op om iets te doen!
  Zo kun je het ook zien :)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)