woensdag 22 april 2015

Geld verdienen met je blog - mijn principes

Het is nu een maand geleden dat ik een blog postte over het boek van Kelly Deriemaeker: Blogboek. Ik had toen beloofd dat ik nog eens zou terugkomen op het onderwerp geld verdienen met je blog, en vandaag leek me een goede gelegenheid. :)

Zoals jullie kunnen zien heb ik wat advertenties op de blog staan. We hebben dit op deze blog én op Positief Besparen gezet toen ik een poosje bezig was met Positief Besparen en de hostingkosten moesten betalen. Het heeft toen nog wel een hele poos geduurd voordat ik het "aandurfde", want ik wil niet dat mensen mij ongeloofwaardig gaan vinden omdat er advertenties op mijn blog staan. Tegelijk is het wel fijn om op deze manier een gratis website te kunnen houden.

Toch blijft het een moeilijk onderwerp om over te schrijven. Een ethisch onderwerp, wil ik zelfs wel stellen. Want in hoeverre is het okay om te profiteren van lezers als je advertenties op je blog hebt staan?! Ik heb hier zelf in elk geval wel wat ideeën over.

Wat ik wél okay vind:

 • Advertenties die duidelijk advertenties zijn. Dus een banner naast of onder een tekst, waarbij duidelijk zichtbaar is dat het door een bedrijf erop wordt gezet vind ik prima. (Frequentie: dagelijks)
 • Een bol.com link naar een boek dat ik heb gelezen of een product dat ik gebruik kan ik ook naar mezelf verantwoorden. Want als ik er geen partnerlink van zou maken dan zou ik alsnog een gewone bol.com link neerzetten, als hulpmiddel voor mensen die meer informatie willen over het boek. Sterker nog, toen ik deze blog begon deed ik dat ook, tot iemand me erop wees dat ik hier wat geld mee kon verdienen. Dus ja, of ík er nou een klein bedragje op verdien of bol.com.... Dan gun ik het mezelf toch meer ;) (frequentie: maximaal eens per 2 weken)
 • Een advertorial van een bedrijf waar ik achtersta. Als ik enthousiast ben over een bepaald product en dit bedrijf zou contact met mij opnemen dan zou ik er wel achter kunnen staan om een advertorial voor ze te schrijven. Maar om eerlijk te zijn: als ik écht heel enthousiast ben dan schrijf ik er spontaan over, zonder dat een bedrijf erom hoeft te vragen. Bijvoorbeeld over Afas Personal. (frequentie: maximaal eens per maand)
Wat ik niet okay vind:
 • Elke dag bol.com links plaatsen
 • Advertorials van bedrijven waar ik niks mee heb. Als ik niet echt blij word van een bedrijf dan kan ik dat (denk ik) ook niet overbrengen en verlies ik op den duur een stukje van mijn (geloof)waardigheid. Dit is het laatste wat ik wil, want ik ben juist altijd heel eerlijk en open. Ik zou niet met mezelf kunnen leven als ik zou liegen tegen mijn lezers! 
 • Een stuk schrijven over een bepaald onderwerp met het doel om er een link in te kunnen plaatsen. Voor mij is het juist andersom: ik plaats een link, omdat ik een stukje heb geschreven. En niet: ik schrijf een stukje omdat ik een link heb die ik onder de aandacht wil brengen.

Wat voor mij dus heel belangrijk is, is een stukje eerlijkheid. Hoe staan jullie hierin? En hoe ervaren jullie de advertenties op mijn blog?? 17 opmerkingen:

 1. Eerlijk gezegd, let ik niet echt op reclames die verschijnen op een blog dus ze storen me niet zolang ik de tekst maar kan lezen. Wat ik soms wel vervelend vind (nog niet op jouw blog gezien) is dat er zo bij andere blogs soms ineens een reclame 'over' de tekst komt en dat je die dan eerst moet wegklikken vooraleer je de tekst kan lezen. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik houd niet van advertentie zoals banners en zo.Ik heb daarom addblock op mijn laptop en zie ze dus ook niet :-). Heerlijk rustig vind ik dat want voordat ik dat deed merkte ik dat ik me stoorde aan blogs die wel advertenties hadden (vooral van die flikkerende ads vind ik echt vervelend) en ze daarom niet meer bezocht. Het is bij mij vooral de onrust dat me stoort. Ik vind het wel prima als iemand zoiets probeert te verdienen. (maar die verdienen dus niets door mij want ik zie de advertenties dus niet)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik stoor me er niet aan, zolang het een beetje 'open en eerlijk' is. Soms kom je dingen tegen die duidelijk reclame zijn, maar waar het dan een beetje verstopt wordt. Nu lig ik daar nog niet wakker van, maar dat vind ik iets minder sympathiek. Maar ik gebruik mijn blog zelf ook voor de advertentiemogelijkheden die je aangeeft en ben blij dat ik daar wat mee kan verdienen, om bijvoorbeeld weer af te lossen op de hypotheek. Ik heb er wel ook heel erg over in dubio gestaan en ben er op mijn blog ook open over geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Precies wat jij zegt. Ik had een klein advertentie blokje op mijn blog stasn. Helaas vond Google dat ik niet eerlijk was ofzo en heeft mijn account volledig geblokkeerd. En daarbij ook mijn verdiende geld laten verdwijnen.
  Maar zoals jij het doet stoort me absoluut niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb adblock en zie ze sowieso niet. Maar het klinkt wel netjes. Zo is gewoon duidelijk dat het een advertentie is en weet je dat je geen 'onzin' verkoopt. En dat jij er dan nog wat aan overhoudt is alleen maar prima, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik surf op een iPad en zolang de advertenties in een linker- of rechtkolom staan stoor ik me daar niet aan. Ik moet toch meestal inzoomen op de tekst en dan verdwijnen die kolommen uit het zicht.
  Soms koop ik boeken via een site, net omdat ik weet dat de blogger daar iets voor krijgt. Als dat boek zijn geld dan niet waard was, dan is dat in het nadeel van de blogger... Ik weet dan dat die zijn aanbevelingen niet de moeite waard zijn voor mij.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik ook wel eens gehad, ja.... Iemand raadde een film aan en die vond ik uiteindelijk z'o verschrikkelijk dat ik nu eigenlijk nooit meer direct geloof dat de dingen die deze persoon aanraad echt leuk zijn.

   Verwijderen
  2. Wat jammer om te horen, vond het zelf echt een leuke film en niet omdat ik naar de voorvertoning mocht. Probeer altijd eerlijk te zijn, zo ook met de première van Dora afgelopen weekend. Of de boeken van joy4kids. Als ik vooraf denk dat het niets is ga ik er ook niet mee akkoord.

   Verwijderen
 7. Kranten en tijdschriften kunnen zonder advertenties niet bestaan, dus waarom zou jij als online mini magazine dan niet mogen gebruik maken van de mogelijkheden. Ik doe het zelf ook ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zelf heb ik geen advertenties e.d. op mijn blog. Voornamelijk ook omdat ik geen zin heb in alle rompslomp die dit mogelijk met zich meebrengt. Ik vraag me af wat je hiermee nu eigenlijk verdient, hier hoor ik nooit iemand over. Misschien een idee om daar eens een blog over te schrijven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vraag ik me dus ook altijd af. Ik kreeg ook al wel eens voorstellen om iets te reviewen of zo, maar moet je het dan aangeven aan de belastingen als je een een product in natura krijgt (en geen vergoeding)?
   Een blogje over dit onderwerp zou ik ook wel interessant vinden.

   Verwijderen
  2. In natura hoef je het niet op te geven bij de belastingdienst. Het gaat vaak om zulke kleine zaken.

   Verwijderen
 9. Ik denk er eigenlijk gewoon hetzelfde over.
  Adsense lukt me op de een of andere manier niet, mijn account daarvan blijft maar in de wacht staan om goedgekeurd te worden. Nou ja, dan niet. Anders had ik daar ook advertenties van gehad. Nu werk ik vooral met bol.com - inderdaad, als ik toch al een boekrecensie schrijf deed ik dat vroeger ook met linkjes, nu zou ik er iets voor krijgen als mensen via mijn blog kopen. Aan de andere kant heb ik nu ook inzicht in hoeveel dat gebeurt: praktisch niet haha. Ik blijf trouwens wel eerlijk in hoe ik een boek vind, en ook als ik een boek niets vind zet ik er gewoon een linkje onder. Ik ga er altijd vanuit: iemand anders vindt het soort boek dat ik toch niets vond misschien wel helemaal geweldig. Of andersom natuurlijk, ik hoop dat ik dan niet ineens mijn geloofwaardigheid kwijt ben ;-) Smaken verschillen nou eenmaal.

  Advertorials van bedrijven die echt bij mij en mijn blog passen, dat vind ik ook prima. Wel heb ik pas mijn eerste kans op een advertorial afgewezen. Dat zou echt bij mijn blog passen volgens het persbureau, bleek het om velux te gaan. Ik woon in een appartement en heb geen ervaring met dakramen, zal dat voorlopig ook niet hebben, en ik zou niet weten hoe het bij mijn blog zou passen xD Dat doe ik dan dus ook niet, gewoon omdat het voor mij niet goed voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb ook advertenties op mijn blog, voornamelijk om dit te kunnen doen. Je stopt er toch veel tijd in en dat je daar iets voor terug krijgt vind ik persoonlijk wel fijn. Blogs vol met advertenties of die te vaak een gastblog plaatsen vind ik niet erg interessant. Ik denk dat het goed in verhouding moet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Niet storend, ik heb geleerd om advertenties heen te kijken zolang het geen pop-ups zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik negeer ze ook zoveel mogelijk, net zoals de reclame op TV en radio. Geluid van reclame vind ik vreselijk.

   Verwijderen
 12. Ik heb een tijdje adsense gehad op mijn blog, en ook advertenties van Bol. Maar ik verdiende er praktisch niets mee, blijkbaar wilde niemand er op klikken. Dus heb ik het weer vanaf gegooid. Ik klik bij anderen ook nooit op advertenties of het moet per ongeluk gaan. Dus vind het knap dat je er nog wat aan verdient. Maar storend.....nee, daar heb ik geen last van.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)