maandag 18 januari 2016

Lekkage-update: erger dan gedacht!

De lekkage is erger dan we hadden gedacht, helaas. Waarschijnlijk moet de hele bekleding van het dak vervangen worden. En als we dat gaan doen, dan laten we ook direct een laag isolatie aanbrengen, want het is erg koud in de winter en in de zomer is het bloedjeheet als de zon de hele dag op het dak schijnt. Door die extra laag isolatie zou dit beide moeten verbeteren.

Ik krijg woensdagavond een offerte voor het geheel, maar heb natuurlijk alvast een beetje op internet gezocht hoeveel het ongeveer zal gaan kosten. En dat is dus wel een stuk meer dan we hadden gebudgetteerd.

Ik weet dus nog niet precies wat dit zal doen met onze spaarplannen, maar ik ben bang dat er weinig meer van die nieuwe bank terecht zal komen. Daarnaast weet ik ook niet of het handig is om nu te gaan focussen op het extra aflossen, terwijl we straks een groot gedeelte van de buffer kwijt zijn.

Blegh, even een baalmomentje, dus! Overigens gaat Sander vanavond nog wel een tweede bedrijf bellen voor een second opinion. Wie weet vallen de kosten dan toch nog mee... Maargoed, eigenlijk hebben we beide zoiets van; beter in één keer goed dan nu even opgelost en dat we het over een paar jaar alsnog moeten laten doen.


16 opmerkingen:

 1. Een seconde opinon lijkt mij geen verkeerde insteek bij dit soort grote ingrepen. Ook zou ik diverse offertes aanvragen (minimaal 3), zodat je goed kunt vergelijken. Onze ervaring is dat er een heel groot verschil kan zitten in het offertebedrag waarvoor ze de opdracht willen uitvoeren. Succes met de afweging!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is inderdaad balen! Zo'n dingen laten repareren kosten meestal handen vol geld... Slim dat jullie nog een ander bedrijf bellen voor een second opinion. Hopelijk kunnen zij het maken voor een lagere prijs. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is balen ja. Afgelopen zomer lekte het opeens bij dochter in de kamer en bleek de dakbedekking van de dakkapel in haar kamer volledig op. Niet gek na 35 jaar. Het was maar een klein stukje en we waren EUR 650 kwijt. Wel de beste kwaliteit bedekking. Onze eigen lokale aannemer wilde 800 hebben en dat verschil vonden we te groot. Vooral omdat zij ook nog een mindere kwaliteit dakbedekking gebruiken. Het hoort helaas bij een eigen huis, maar leuk is anders.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben ene paar jaar geleden de dakbedekking van ons platte dak laten vernieuwen. We hadden nog geen lek maar hier en daar begon de roofing blazen en barsten te vertonen. We opteerden voor het plaatsen van epdm en een extra isolatielaag van 12 cm pur platen. We zijn heel tevreden dat we het dak lieten isoleren want we zagen het verschil in verbruik van voor en na het plaatsen van isolatie. Ander voordeel : ondanks het even warm of even koud is in keuken en living heb je een veel warmer gevoel omdat er geen koude meer van bovenaf op je valt.
  Nadeel van onze epdm is wel dat het regenwater nu geelachtig kleurt. Vroeger gebruikte ik vaak regenwater om door het toilet te gieten maar aangezien het regenwater nu geelachtig verkleurd is, is het geen optie meer om dat gekleurde water door het toilet te gieten.Jammer, maar niets aan te doen.....
  Onze zolder was ook nog niet geïsoleerd. We lieten het bestaande onderdak vernieuwen door gutexplaten en lieten aan de binnenzijde van de zolder een goed isolerende laag isoverglaswolplaten aanbrengen.
  Aanvankelijk had ik mijn twijfels of onze investering zou renderend geweest zijn. Aangezien ik al jaren elk weekend de meterstanden van water, gas en elektriciteit noteer, kon ik heel goed ons gasverbruik voor en na het plaatsen van de isolatie vergelijken en het loont echt. 't Zal natuurlijk wel een aantal jaar duren vooraleer we de investering 'eruit' hebben maar in elk geval geeft die isolatie ons een veel beter warmtegevoel zowel in huis als op zolder. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet niet hoe het materiaal heet maar je kunt ook het dak laten vervangen door ander materiaal dan gewoon dakleer. Ik weet even niet hoe het heet, het ziet er uit als dakleer en ik geloof dat het wel 35? jaar mee kan gaan ( had ik in vorige woning, hadden de vorige bewoners laten doe. Ik heb daar 10 jaar gewoond en er nooit problemen mee gehad terwijl het er al een aantal jaren op lag).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem, ik denk dat je epdm bedoelt. Goede kwaliteit epdm zou, volgens de brochures, heel lang meegaan. Wij hebben epdm die nog eens versterkt is met een soort kunststofvezels. Niet goedkoop maar hopelijk voor de rest van ons leven. Bedoel jij met 'dakleer' roofing ?

   Verwijderen
 6. He wat vervelend! Hoe zijn jullie er nou achter gekomen dat het lekkage op het dak was?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben de ventilatie getest en die werkt voldoende. En ondanks dat we de ventilatie nu elke dag aan hebben staan werd de vochtplek wel groter. :(

   Verwijderen
 7. Is een lekkage niet gewoon verzekeringswerk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat dachten wij dus eerst ook, maar blijkbaar zijn we daar niet voor verzekerd :(

   Verwijderen
  2. Oh balen zeg! Afhankelijk van welke verzekering je hebt ben je meestal wel voor de schade verzekerd, maar niet voor de reparatie van datgene wat het veroorzaakt. Dus vraag nog wel even na bij de verzekeraar na of bv. het opnieuw behangen of overschilderen van de lekkageplekken wel verzekerd is. Het lijkt misschien weinig op het totaal, maar het scheelt dan in ieder geval iets. Wij hadden lekkage in de badkamer: leidingen die waren gaan lekken. Het vervangen van de leidingen moesten we zelf betalen, maar het openbreken van de badkamer en het herstellen ervan, inclusief het overschilderen van het plafond in de woonkamer niet. Wij mochten zelf de aannemer kiezen en konden het geld zelf besteden. Wij hebben het geld toen vooral in de badkamer gestoken, en zelf het plafond geschilderd.

   Verwijderen
 8. Even gekeken bij roofing (afbeelding) maar dat bedoel ik niet. Ik heb het echt over een plat dak met dakleer.
  Ik weet allen niet of Sander en Daantje een plat dak hebben.
  Het zou inderdaad epdm kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nog een tip, laat een gedetailleerde offerte maken. Dan kan je appels met appels vergelijken. Welke garantie krijg je bijvoorbeeld. Mia

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hè jammer is dat dan weer. Zo hebben ook wij telkens tegenvallers zodat we dan toch weer niet kunnen sparen wat we eigenlijk willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat balen zeg! Ik zou je zeker adviseren om het in één keer goed te doen en dan bv de bank nog maar even uit te stellen. Een goed dak is echt meer waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nog een tip, vraag aan je buren hoe het met hun dak is gesteld. Als zij ook een nieuw dak nodig hebben, kun je kijken of jullie samen doen. Vooral als jullie een plat dak hebben. Ik woon in een rijtjeshuis en 'deel' mijn platte dak met een van mijn buren. In geval van lekkage of slijtage moet dus dat gehele dak worden vernieuwd. Aangezien het dan om een grotere klus gaat, dalen de kosten per woning, want ze leggen in een keer het hele dak. Op deze manier zijn er minder afwerkster zoals boarding enz.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)