dinsdag 14 juni 2016

Uit de kast: no (sham)poo!

Een paar weken geleden was ik het opeens zat: mijn droge haar en de klitten die hierbij hoorden. Hoe vaak ik bepaalde klitten er ook uithaalde, de volgende ochtend zaten ze er vrolijk weer in! Daarnaast leek mijn haar steeds dunner te worden en had ik enorme last van haaruitval. Ik was er klaar mee en besloot een rigoreuze stap te zetten: van de een op de andere dag ben ik gestopt met shampoo gebruiken om te kijken of dit effect zou hebben op mijn haar!

De gedachte achter stoppen met shampoo: shampoo bevat allerlei stoffen die de natuurlijke balans van je haar kunnen verstoren. Hierdoor kan je haar heel droog worden, of juist heel snel na het wassen weer vet. Door te stoppen met shampoo gebruiken kan je haar en hoofdhuid zijn eigen balans weer vinden en word het gezonder. Dit kost wel tijd, maar schijnt de moeite waard te zijn als je het volhoudt.

Inmiddels is het nu alweer 4 weken geleden dat ik mijn haar voor het laatst met shampoo waste. Ik was het nu met vrij warm water en spoel het vervolgens uit met koud water. Dit is trouwens wel vrij intensief. Van tevoren masseer ik mijn hoofdhuid, dan tijdens het douchen ben ik daar ook nog een poos mee bezig... Maargoed, het is niet vervelend ofzo, alleen duurt het wat langer dan wassen met shampoo. Ik vind het niet erg om wat langer onder een warme douche te staan ;) Het koud afspoelen is wel even wennen, maar ook dat gaat inmiddels prima.

De eerste dagen was ik wel wat onzeker en vroeg me af of mensen aan mijn haar konden zien dat het niet met shampoo was gewassen. Uiteindelijk heb ik het aan een paar mensen gevraagd, en... niemand heeft wat gemerkt! Het enige dat ik terughoorde was dat het er gezonder en voller uitzag! Mooi zo!

Zelf merk ik ook wel verschil sinds ik geen shampoo gebruik. Na een paar dagen merkte ik bijvoorbeeld dat mijn haar minder klitterig is en ook minder pluizig. Verder voelt het veel zachter aan dan voorheen. En volgens mijn zusje ziet het er ook wat voller uit!

Kortom: missie (tot nu toe!) geslaagd! :) Ik hou het voorlopig nog wel even bij wassen zonder shampoo.

Heb jij wel eens geprobeerd om geen shampoo te gebruiken?

22 opmerkingen:

  1. Ja wel geprobeerd maar zonder succes. Ik was het nu nog maar 1 x per week. Anders is het echt zo vet als bagger. Dan hangt mijn dunne slappe haar echt als slierten langs mijn gezicht.

    Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook last van droog haar. Fijn dat het tot nu toe meevalt om geen shampoo te gebruiken. Misschien moet ik dat ook maar eens proberen... Gebruik je ook geen conditionering meer?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nope, ook geen conditioner meer. Conditioner laat vaak een vettig laagje achter op je haar, als je dat er niet afwast met shampoo dan bouwt zich dat op. Dus vandaar ook geen conditioner meer ;) Al bestaat er ook wel conditioner zonder siliconen erin, maargoed, het gaat zo goed, dus ik laat het even zo :)

      Verwijderen
    2. Op één of andere manier kan ik niet onderaan reageren dus dan maar zo:
      Ik heb het ook een tijdje geprobeerd maar vond het helemaal niks.
      Ben ook niet echt een doorzetter wat dat betreft.
      Nu was ik nog hooguit 3 x in de week. meestal 2 x.
      wel gebruik ik een natuurlijke shampoo van dr organic. Dus en stuk minder schadelijk dan die "supermarkt shampoo's"

      Verwijderen
  3. Heel knap van je, dus je gebruikt echt alleen maar water, geen backing soda ofzo? Hou ons op de hoogte please. Ik vind dit een erg interessant onderwerp.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed van je! Ik had heel snel vet haar na het wassen en ben door een wat meer zero waste lifestyle overgestapt naar de shampoo bars van lust, die werken super goed en mijn haar wordt dagen lang niet vetb

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Shampoo van lush bedoelde ik ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb het ook wel eens geprobeerd, maar kon er ook niet echt blij van worden. Ik denk wel dat ik nog een keertje kijk of ik spul zonder siliconen e.d. kan vinden, dat lijkt me nog wel iets om te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Andrelon heeft sinds kort iets met kokos, die is zonder siliconen (ook de conditioner).

      Het was even doorzetten, maar inmiddels was ik mn haar ca 3x in 2 weken. Scheelt ook een boel fohn-werk :)

      Verwijderen
    2. @suzanne Dus met die kokos shampoo kun je uiteindelijk naar eens per week wassen ongeveer? Of met elk soort shampoo?

      Verwijderen
  7. Ik kan me niet voorstellen dat haar voldoende ontvet wordt als het enkel met water gewassen wordt. Ik was mijn haar met shampoo gemiddeld om de tien dagen. Tussendoor wordt het natuurlijk wel nat en gespoeld onder de douche maar echt gewassen ziet dat er dan toch niet uit.Ik gebruik maar een heel klein beetje shampoo als ik mijn haar was.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb al ruim een jaar geen shampoo meer gebruikt, bevalt me prima (al heb ik mischien gemakkelijk praten met korter haar)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. je gebruikt dus helemaal niets ? ook geen zelfgemaakte vbrouwsels ??

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb het geprobeerd met baking soda en naspoelen met water en azijn. Ik vond het geen succes. Het ligt misschien aan je soort haar. Ik heb veel haar, maar het is fijn haar en het krult. Ik vond mijn haar heel vervelend aanvoelen op mijn hoofd. Daar ben ik echt een pietlut in, want ook make up of nagellak vind ik een verschrikking om te voelen.
    Ik heb organic shampoo geprobeerd. Helaas geen succes. De simpele shampoo van lidl gaat het best met mijn haar.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. JA,goed zo.Hou vol en je zult na verloop van tijd de poo niet meer missen.Zelf ben ik nu 3 jaar poo vrij,heb veel,fijn haar en half lang.
    Vertel het nu steeds meer mensen en die kunnen het niet geloven.
    gr jose

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Na 2 jaar geen shampoo te hebben gebruikt trapte ik laatst in de val, wilde even een verwen momentje. Na 3 dagen had ik voor mijn gevoel nog steeds zo'n chemische geurwolk om me heen hangen. En ik ben weer terug bij af. Vet haar en eczeem op m'n hoofd. Daar had ik al die tijden zonder shampoo geen last van gehad. Ben erg benieuwd hoe het jou bevalt over een half jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik gebruik Physiogel-shampoo. Reukloos, silliconenvrij en (vooral!!) hypoallergeen. De eerste keer is het wennen: nat valt je haar aan als touw. Eens droog voelt het superzacht. Ik bouwde haarwassen af tot twee keer per week (kom van dagelijks).
    Succes!
    Nans

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb altijd tijdens mijn maandelijkse periode dat mijn haar veel vetter is dan de rest van de maand. Hoe vangen jullie dat dan op?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Nee, maar ik ken wel de theorie dat als je maar lang genoeg doorzet je haar er prachtig van wordt. Maar ik vind het een te onfris idee. Ik kan me daar niet overheen zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik gebruik haarzeep. Even wennen maar daar moet je even doorheen. Naspoelen met appelazijnwater.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Stoer hoor! Ik wil het ook nog weleens proberen, maar heb net een voorraad Urtekam shampoo ingeslagen in de aanbieding. Ik was mijn haar hier 1-2x per week mee en bevalt mij goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Sinds een paar maanden/jaar heb ik ineens heel droog haar, terwijl het altijd vet was. Ik ben nogal allergisch, dus gebruik altijd hypoallergene producten. Toch maar eens no poo proberen dan, dat kan nu, nu het niet meer zo vet is. :)

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)