zaterdag 17 september 2016

Opbrengst van de zonnepanelen

Bij deze even een droog blogje over de zonnepanelen. Ik ben een echte cijfer-geek, dus ik ben er dol op om dit soort cijfers bij te houden. Dus deze blog is voor de geïnteresseerden en andere cijfergeeks... :)

Het is inmiddels alweer ruim 3 maanden geleden dat we de zonnepanelen hebben laten plaatsen en er is nog geen dag voorbij gegaan dat ik niet even heb gekeken hoeveel ze hebben opgebracht! En de opbrengst valt tot nu toe absoluut niet tegen, gelukkig! Het voelt wel alsof we niet veel zomer hebben gehad (behalve de afgelopen dagen dan!), maar blijkbaar is het toch wel lekker weer geweest, als ik zo in de app kijk. Je herkent ook echt de volmaakt zonnige dagen: dat zijn mooie heuveltjes, zonder pieken. Heel leuk om te zien en terug te kijken.

Tot nu toe hebben de panelen in 3,5 maand tijd 1.200 kWh opgewekt. Vooral augustus was voor ons een erg mooie maand met een opbrengst van 370 kWh.

Wat gebeurt er nou met al die opgewekte kWh's?

 • Een gedeelte hebben we zelf direct verbruikt, namelijk 216 kWh
 • De rest hebben we teruggeleverd aan het net - hiervan is een gedeelte dat compenseert voor wat we uit het stroomnet hebben verbruikt en een gedeelte is 'over', maar dit zullen we in de winter weer 'nodig hebben', denk ik. 

Doordat we een slimme meter hebben wordt dit op verschillende telwerken bijgehouden. Maar voor de grap heb ik ook uitgerekend hoeveel de meter zou zijn teruggedraaid als we een ferraris meter hadden:

Juni: -123 kWh
Juli: -192 kWh
Augustus: -194 kWh

In totaal hebben we nu dus 509 kWh meer opgewekt dan we de afgelopen maanden hebben verbruikt. Vorig jaar verbruikten we in December en Januari, de donkerste maanden van het jaar, zo'n 200 kWh per maand. Die 509 kunnen we in de winter dus mooi gebruiken. :)

13 opmerkingen:

 1. Wow dan houden jullie best veel over. Met hoeveel panelen doen jullie dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou zo snel niet weten hoeveel we de afgelopen maanden hebben opgewekt. Juli was volgens mij niet best, september gaat helemaal super.
  Wij hebben sinds vorig jaar begin juni 4630 KwH opgewekt met twaalf panelen. Wij hebben een ferrarismeter en het blijft leuk om die terug te zien draaien. Elke week neem ik de meterstand op en kijk hoeveel we hebben opgewekt. Mijn energiejaar loopt van november tot november. Omdat we hier twee jaar geleden in november zijn komen wonen. D
  Ons stroomverbruik zal nu gaan dalen want oudste zoon werkt vanaf maandag niet meer thuis, maar heeft een baan buitenshuis. Hij werkte mbv een laptop. Al wil hij binnenkort weer een gewone PC hebben. PC's zijn echte stroomvreters. Verder vind dat ons stroomverbruik netjes is. Ongeveer 2600 KwH per jaar voor vier volwassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi zeg! En in september zal het denk ook nog even stevig aantikken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Panelen werken het beste bij mooi weer, maar bij zonnig juist iets minder: als het heel erg zonnig is worden de panelen heel erg warm en gaan ze iets minder goed werken. Een zonnepaneel kan op een warme dag wel 65° graden worden, en dan lever je zo’n 20% van de opbrengst in. Het is dus niet zo, hoe warmer het is, hoe meer ze opleveren: juist het tegenovergestelde!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat had ik ook gelezen, maar ik zie dat verschil niet aan de dagopbrengst.

   Verwijderen
  2. Ik wel. Bij erg warme dagen is de opbrengst wel 4 kwh minder.

   Verwijderen
 5. Mooie getallen! Met dit tempo, in hoeveel jaar denken jullie dan je zonnepanelen terug te hebben verdiend? En wekken jullie meer op dan verwacht?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om die cijfers te zien, best een mooi resultaat. Ik ben benieuwd hoeveel ze in de andere seizoenen opbrengen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In een huurhuis vinden wij het de investering van zonnepanelen niet waard (dat bewaren we nog even voor ooit en als) maar energie zuinig leven staat bij ons wel hoog in het vaandel. Nu we hier een jaar wonen kregen we afgelopen week de eerste jaarafrekening energie en gas...dat was wel even lachen. Ons energieverbruik is minder dan de helft van het gemiddelde en ons gasverbruik was iets meer dan de helft van het gemiddelde. Helaas was ons huis vorig jaar erg vochtig (aangesmeerde, behangen en geverfde muren dus tja..) en daardoor hebben we voor ons doen veel de verwarming aan gehad, we hopen hier dus het komende jaar een verbetering in te zien. Geheel zoals verwacht (is niet de eerste keer dat ons dit gebeurt) wilden ze wel even een afspraak maken om de meters na te kijken, nou prima. Intussen verheugen wij ons op 50,- euro lagere maandlasten en zoveel geld terug dat we ineens wel weten waar we de vakantie dit najaar van zouden kunnen betalen... Voor iedereen die denkt 'waarom dat maandtarief dan niet eerder omlaag laten zetten?': tweemaal geprobeerd maar daar wilden ze niet aan..nu moeten ze wel, gelukkig.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kan jammer genoeg geen plaatjes posten.

  2016 wordt het slechtse jaar sinds 2012 (zolang heb ik de panelen)
  Juni is al jaren qua zon de beste maand. (logisch ook omdat de langste dag erin zit)
  Dit jaar is het april,mei, juli, augustus..en met een beetje geluk ook september de beter dan juni.

  Omdat de andere maanden een beetje gemiddeld is dit jaar en alleen September erboven uit gaat knallen kan dat het verlies van juni niet compenseren. Op dit moment liggen we nog 6,25% achter op 2015. Voor ons ruim 250 KwH...en het lijkt me sterk dat we dat nog gaan inlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooi resultaat! Ik ben ook dol op dit soort cijfertjes. Ik dacht hetzelfde als Overgeldzaken.com: in hoeveel jaar hebben jullie het nu terugverdiend, als het zo door blijft gaan? En is dat meer of minder dan verwacht?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb vlug even gekeken. Wij hebben overmorgen de panelen 2 maanden. De maand augustus was de opbrengst 353 kwh. In totaal hebben wij als ik de verwachte 2 dagen nog meetel een 710 kwh netto opbrengst. Met 14 panelen. Ook wij zijn erg tevreden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik had in augustus 644kwh en in september 531kwh.

  Deze 2 maanden waren gemiddeld 15% beter dan de voorgaande jaren.

  Ik denk dat je er in ongeveer 6 jaar altijd uit moet zijn qua kosten. (renteverlies, minder VRH kun je ook allemaal nog doorrekenen maar dat is allemaal peanuts)

  Ik ben netto leverancier. (ongeveer 1000kwh) Ik dacht 5 jaar geleden dat we wel een electrische auto zouden rijden binnen een paar jaar. En de opbrengst neemt door de jaren ook wat af enzo...

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)