vrijdag 21 oktober 2016

Rentemiddeling

Vandaag heb ik rentemiddeling aangevraagd bij de Rabo-bank. Omdat de rente die op dit moment geldt lager is dan de rente die wij momenteel betalen kunnen we in aanmerking komen voor een middeling. Dit houdt in dat ze het gemiddelde nemen van de huidige rente en de rente die wij 4 jaar geleden hebben afgesloten.

Ik heb het zelf net al een beetje uit zitten rekenen en dit zal ons ongeveer 1% in rente gaan schelen, en dat is toch weer een leuk bedrag. Uiteraard moeten we er dan wel rekening mee houden dat we ook minder hypotheekrente-aftrek zullen ontvangen, maar uiteindelijk zullen de maandlasten sowieso dalen, waardoor we weer sneller kunnen aflossen en dus sneller van het geheel af zijn.

Nu maar even wachten op de reactie van de Rabobank. Als het goed is krijgen we binnen 2 weken een bericht met de post. Op dat moment kunnen we dan alsnog bepalen of we ermee akkoord gaan of niet. Maar ik denk dat we het sowieso wel gaan doen, want het scheelt ons toch weer zo'n 130 euro per maand.

10 opmerkingen:

 1. Zo, dat klinkt lekker! Ben benieuwd naar het definitieve aanbod. Moet je ook nog eenmalige administratiekosten betalen?

  Wij hebben het er binnen een half jaar uit, qua kosten. Dus daarna is het alleen maar extra besparen. Scheelt ons bruto 100 Euro per maand. Dus over een half jaar kunnen we 100 Euro per maand meer aflossen ;) Dat is het plan in elk geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dan moet je toch ook een boete betalen als je voor rentebemiddeling aanvraagt? Of is dit niet zo? Meen me te herinneren dat mijn ouders dit niet gedaan hebben vanwege die boete.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook rentemiddeling gevraagd bij de R.Abobank, maar er zit een heel groot addertje onder het gras. Als je eerder gaat verhuizen dan de looptijd van de hypotheek en je wilt in 1 keer aflossen vanwege bijv. Een fantastisch lage rente voor een nieuwe hypotheek, dan krijg je alsnog te maken met boeterente! Dus mocht je nog een lange looptijd hebben, is dit zeker iets om alert op te zijn.

  Groetjes Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hierom heb ik het destijds idd ook niet gedaan. Ze smeren de kosten uit over de hele periode die je nog moet, waardoor je het minder voelt. Maar verhuis je idd binnen die periode, dan krijg je het alsnog voor je kiezen. En de meeste mensen verhuizen wel een keer voor ze hun hypotheek hebben afgelost. Maar het is alweer een dik jaar geleden dat ik daarnaar gekeken heb, dus voor hetzelfde geld is dat nu weer anders.

   Verwijderen
 4. hallo
  hier ook rentemiddeling gevraagd gaan 400 euro minder betalen. Dat is toch een hoop geld wij zaten op een rente van 5.1 en gaan naar 2,63. Toch wel een mooie gelegenheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wij doen het nu niet omdat we dan de rente weer voor een nieuwe 10 jaar vast moeten zetten, waar we nu nog 4 jaar hebben. mochten we over 4 jaar een betere rente kunnen krijgen dan nu middels die rentemiddeling dan vreten we 6 jaar in op de gemaakte 'winst', die na aftrek van verschil in HRA en administratiekosten al niet heel hoog meer is...
  Daarbij komt het addertje dat Jacq. ook al aankaartte: de mogelijkheid tot dubbele boete.

  Ook kun je doorgaans beter de boete zelf betalen en een nog lagere rente krijgen, dan rentemiddeling toepassen. Zeker met de spaarrentes van nu. Misschien zelfs als je nu eerst spaart voor die boete en dus nog wat langer de hogere rente betaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste klopt niet helemaal. Om de boeterente bij opnieuw oversluiten eruit te halen ben je vaak lang bezig. Voor ons zou het 7 jaar duren om het bedrag eruit te halen (pas berekend). Dus helemaal niet zo gunstig. Door rentemiddeling nu al meteen lagere maandlasten waardoor we 100€ per maand besparen, en de kosten hebben we er al na 5mnd uit. Na die tijd kunnen we dus 1200€ per jaar extra aflossen, en dat is toch een flink bedrag.

   Verwijderen
  2. Wij hebben in mei onze aflossingsvrije deel overgesloten. Boete zouden we binnen 18 maanden terug verdiend hebben (teruggave belastingsdienst en minder betalen.)
   Dit scheelde veel meer dan rentemiddeling. (Wordt nu wel aangeboden maar toen nog niet).

   Verwijderen
 6. Ik vroeg me ook af hoe het met je boeterente zit. Of heb je daar al rekening mee gehouden met die € 130?
  Wel heel fijn als dat het bedrag is, scheelt toch weer lekker elke maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Let op je kinderopvangtoeslag die verandert misschien ook als je minder rente hoeft te betalen. Julia

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)